De Hollandse keuken staat voor gezelligheid, gerechten vol smaak, stevige maaltijden en klassiekers. Hoe leuk is het dat er steeds meer echt Hollandse kookboeken verschijnen! Ik zet een aantal leuke exemplaren voor je op een rij!
In deze blog:
Het bourgondische bitterballenboek van Ilona de Wit
Voor een lekkere bitterbal mag je mij altijd wakker maken! Ik vind het héérlijk! Zelf was ik altijd in de veronderstelling dat bitterballen maken heel moeilijk is, maar wat blijkt? Dat valt reuze mee! Ilona de Wit, ook wel bekend als Bitterballenkoningin.nl, bracht een boek uit met bijzondere, klassieke en unieke bitterbalrecepten. Wij maakten de hawaii-bitterbal en die was heerlijk. De uitleg is heel duidelijk en Ilona deelt veel handige tips en ideeën met je. Het is zo echt een compleet boek, waar je heel veel plezier van hebt! Op het paneren en rollen moet ik zelf wel nog even oefenen, om te voorkomen dat de ballen niet rond maar klonterig worden. 😉
Hollandse happen van Blond Amsterdam
Wie kent ze niet? De vrolijke tekeningen van de dames van Blond Amsterdam! Ik heb zelf het Delfts Blond servies en was dan ook heel blij toen er een kookboek in die stijl uitkwam. Het boek is gevuld met typisch Hollandse recepten. Van worstenbroodjes tot wentelteefjes, van oma’s gehaktbal tot zuurkoolschotel: je vindt het allemaal in dit mooie kookboek. Uiteraard met de mooiste Blond Amsterdam tekeningen! Wij maakten de worstenbroodjes. Het recept is duidelijk uitgeschreven en het resultaat was heerlijk!
Vet lekker – Danny Janssen
Als 24Kitchen-kijker ben ik groot fan van Danny Janssen. Vooral wanneer hij Indisch gaat koken met oma’s, dat is altijd zo leuk en gezellig om naar te kijken. Danny maakte het kookboek Vet lekket, waarin hij de Nederlandse streetfoodcultuur laat zien. Het boek bevat recepten voor alle snacks uit de snackbar, van kaassouflé tot kroketje en alles daar tussenin!
Puur Hollands van Williene Klinck
Puur Hollands is een kookboek vol met heerlijke gerechten voor ieder moment van de dag. Met pure ingrediënten van onze eigen bodem; uit onze eigen omgeving, van onze eigen boeren of uit eigen tuin.
In dit boek vind je geen specifieke Oudhollandse gerechten of echte Hollandse kost, wel zijn er een aantal streekgerechten opgenomen met een leuke twist. De doelstelling van dit boek is om zoveel mogelijk te koken met producten die in Nederland verbouwd worden of die in Nederland kunnen groeien. Inspirerend en prachtig vormgegeven!
Hollandse klassiekers anno nu – Tjitze van der Dam
Een boek gevuld met Hollandse klassiekers, maar dan met een twist van nu! Denk aan bitterballen van hete bliksem, worstenbroodjes met gerookte paling, hachee van Texels lam en ijs met drop. Probeer ‘vergeten’ eten zoals nagelhout en jan-in-de-zak uit of ontdek streekgerechten zoals Fryske dúmkes en Limburgs zuurvlees. Maar ook appelepap, vlaflip en wentelteefjes zijn typisch Nederlands en kun je op een originele manier bereid terugvinden in dit kookboek.
Naar welke van deze Hollandse kookboeken kijk jij uit? Wat is jouw favoriete kookboek?
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.