Radiatoren zijn niet de mooiste items in je interieur. Hoewel je tegenwoordig steeds meer designopties hebt, of bijvoorbeeld voor vloerverwarming kunt kiezen, is dat niet voor iedereen een oplossing. Wij hadden twee radiatoren in huis die we niet mooi vonden. Je kunt een ombouw op maat laten maken, maar dat kan best prijzig zijn. Daarom maakten we zelf een radiatorombouw van hout!

Radiatorombouw van hout maken

Deze werkbeschrijving is afgestemd op een radiatorombouw van 94,5cm breed, 119cm hoog en 13cm diep. Wijkt jouw radiator af van deze maten? Dan kun je de maten van de planken afstemmen op jouw radiator. Wil je smallere planken? Dat kan natuurlijk ook! Stem de afmetingen dan af op je wensen en op de afmetingen van jouw radiator.

Deze radiatorombouw maak je gemakkelijk en is ook budgetvriendelijk. Voor alle materialen waren wij ongeveer €60,- kwijt. (exclusief gereedschap).

Met welk gereedschap maak je zelf een radiatorombouw?

Welke materialen heb je nodig om een radiatorombouw te maken?

Alle materialen zijn gekocht bij Hornbach. Aan deze prijzen kun je geen rechten ontlenen en ze kunnen per bouwmarkt verschillen.

 • 4 planken voor de voorkant. Wij hebben gekozen voor een massief houten timmerpaneel van vuren met een afmeting van 1200 x 250 x 18 mm en € 8,45 per plank.
 • 3 planken voor de bovenkant en zijkanten van massief vurenhout met een afmeting van 1200 x 200 x 18 mm. Deze kosten € 6,25 per plank.
 • 18 verzinkte versterkingshoeken van 30 x 30 x 30 mm voor 30 cent per stuk. Je kunt eventueel een maat kleiner nemen, maar je hebt er wel 18 nodig. Ze kosten €0,30 per stuk,
 • 80 houtschroefjes (boorschroef, verzonken, kruiskop). Let er ook even op dat de schroefjes niet langer zijn dan de dikte van de planken, zodat je niet door het hout heen schroeft en er scherpe punten uitsteken. Voor 80 schroefjes ben je ongeveer €2,00 kwijt.

Werkbeschrijving voor een radiatorombouw van hout

Heb je alle benodigdheden in huis? Dan kun je aan de slag!

Hout op maat laten zagen

Laat het hout op maat zagen in de bouwmarkt. Vaak is dit gratis of tegen een laag tarief als je een pasje van de winkel hebt. De planken moeten de volgende afmetingen hebben:

 • Planken voor de voorkant: 89 cm lang en 25 cm breed.
 • Planken voor de zijkant: 13 cm breed en 117 cm lengte.
 • Plank voor de bovenkant: 13 cm breed en 95 cm lang.

Stappenplan voor DIY radiatorombouw van hout

 • Kijk even kritisch naar alle planken. De kant die het minst mooi is markeer je met potlood, zodat je weet dat het de binnenkant wordt.
 • Leg een niet te dikke oude deken of plaid op je werktafel, om krassen te voorkomen. Dit voorkomt ook dat de planken aan de voorkant te ver uitsteken of te ver naar achter zakken.
 • Leg alle planken losjes op de juiste plek. Oftewel de zijkanten aan weerszijden en de voorkanten in het midden evenwijdig boven elkaar. Let erop dat de binnenkanten zichtbaar zijn.
 • Op beide zijkantplanken meet en markeer je van beneden naar boven de maten voor de planken:
  • 5 cm ruimte, 25 cm voor de eerste plank,
  • 3 cm ruimte, 25 cm voor de tweede plank,
  • 3 cm ruimte, 25 cm voor de derde plank,
  • 3 cm ruimte, 25 cm voor de vierde en laatste plank
  • aansluitend de laatste 3 cm ruimte helemaal bovenin

De ruimtes zorgen ervoor dat er nog genoeg warme lucht in je kamer stroomt als je de ombouw hebt geplaatst.

 • Zet de zijkantplanken alvast op hun definitieve plek naast de radiator en markeer waar de verwarmingsbuizen zitten, zodat je daarvoor ruimte kunt maken met je decoupeerzaag. Let goed op dat je op de juiste plek zaagt.
 • Leg daarna de zijkantplanken weer op hun plek op je werktafel.
 • Leg in de buurt van elke hoek van je voorkantplanken een versterkingshoek (4 planken maal 4 hoeken is 16 hoekjes) en maak hiermee de voorkanten en de zijkanten aan elkaar vast. Let erop dat de kopse kanten (de gezaagde oppervlakken) van de voorkantplanken bedekt worden door de zijkantplanken. Let er ook op dat je een mooie hoek hebt en dat de voorkantplank niet te ver uitsteekt of te verzonken is achter de zijkantplank.
 • Als het goed is heb je nu een hele mooie ombouw en mis je alleen nog de bovenkant die de ombouw afsluit. Schroef op vier plekken schroeven in de bovenkant van de zijplanken, maar laat deze vier schroeven wel nog een beetje uitsteken.
 • Leg de bovenste plank op de plek waar je deze wil hebben en sla met je vlakke hand even flink op de plekken waar de schroeven zitten. Op deze manier markeer je eenvoudig de plekken die je aansluitend een beetje inboort. Nu heb je een plank die vast zit, maar nog steeds los kan, zodat je de radiatorkraan nog kunt bedienen.

That’s it! Je hebt nu een mooie radiatorombouw. Je kunt ervoor kiezen om hem nog een kleurtje te geven, het hout is makkelijk te schilderen. Heb je nog vragen? Stuur me dan een berichtje, Etienne beantwoordt ze graag!

Bewaar op Pinterest!

Wat vind je van het eindresultaat? Ga je met deze DIY aan de slag? Tag dan Breg Blogt in je berichten op social media, vind ik leuk!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

 1. Leuk artikel en de radiator ombouw is mooi gelukt! Je kunt er natuurlijk alle kanten mee op, er zijn zelfs complete panelen voor halen. Heb zelf ook een radiator ombouw gemaakt voor bij mij in de woonkamer, heb hier ook een artikel met stappen plan voor geschreven.

  Zou het ook tof vinden als je hier een reactie op wilt achterlaten!

  Succes met je blog!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.