Een tijdje geleden deelde ik de recensie van ‘Zo goed als nieuw’ van Petra Vollinga. Kort daarna had ik de eer om haar te interviewen en daar zei ik natuurlijk geen nee tegen! Ben je benieuwd naar Petra’s geheime schrijftips? En wat heeft Dolly Parton met haar volgende boek te maken? Lees maar gauw verder!

Wat tof dat ik je mag interviewen, dit is een primeur, want je bent de allereerste auteur die ik interview! Best gek, voor een boekenwurm die minstens 1 boek per week verslindt! Onlangs las ik Zo goed als nieuw en daarmee hadden we nog een primeur: het was het eerste boek dat ik van jou heb gelezen. Goed nieuws: het smaakte naar meer, dus de andere boeken ga ik zeker ook nog lezen! Maar eerst wil ik meer over jou te weten komen en mijn lezers vast ook!

In ‘Zo goed als nieuw’ laat je ons als lezer zien welke verhalen er achter Marktplaats schuilen. Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

Ik ben zelf helemaal gek op Marktplaats, toevallig net vandaag nog een vet mooie mintgroene koelkast gescoord. Ik vind het tof dat spullen een tweede leven krijgen bij iemand die daar dan weer heel blij mee is, in plaats van dat we alles maar weggooien. Ik verkoop zelf ook wel eens dingen en de ontmoetingen die je dan hebt bij het ophalen zijn soms heel bijzonder. Al die verhalen van al die verschillende levens. Daar zit een boek in dacht ik dus!

Dat heb je goed gedacht, ik heb ontzettend genoten van het boek! Heb je zelf leuke, grappige of gekke Marktplaats-anekdotes?

De mooiste vind ik nog steeds die van een pas gescheiden moeder, die een hoogslaper kwam ophalen waar mijn eigen zoon uit was gegroeid. Haar zoontje had sinds de scheiding niet meer in zijn eigen bed geslapen, want hij was ineens bang alleen in het donker. Dus die sliep al maanden bij haar in bed. Ze dacht dat een mooie, stoere hoogslaper misschien zou helpen. ’s Avonds kreeg ik een foto van haar binnen op mijn mobiel. Van een blij jongetje dat zijn duim opsteekt naar de camera, pontificaal in zijn nieuwe bed. Hij wilde heel graag weer in zijn eigen kamer slapen. Bij dat verhaal hou ik zelf nog steeds niet droog.

Dat is echt ontroerend! Mooi hoe we zo met onze spullen anderen blij kunnen maken, dat maakt de wereld een stuk mooier! Goed, ik wil graag meer weten over je schrijfwerk. Je hebt zowel fictie als non-fictie op je naam staan, welk genre schrijf je het liefst en waarom?

Ik ben zelf 14 jaar geleden ook gescheiden en we hebben vanaf minuut 1 geco-ouderd, maar moesten wel behoorlijk zelf het wiel uitvinden. Er waren geen boeken die mij aanspraken of waar ik wat aan had op dat moment. Dus toen ik zelf 5 jaar co-ouder was, dacht ik: nou dan moet ik dat boek zelf maar schrijven om andere gescheiden ouders en vooral de kinderen van al die gescheiden ouders te helpen. Ik heb er 10 deskundigen voor geïnterviewd en allerlei research gedaan. Maar er staan ook een heleboel persoonlijke ervaringen in. Het Grote co-ouder Doeboek is dus een super praktisch en optimistisch boek over hoe je er ondanks een scheiding het beste van maakt voor je kinderen. Niet te vergelijken met fictie.

Een roman schrijven was iets waarvan ik al op mijn zesde zei dat ik het ooit wilde doen, dus toen ik een rustige zomer had een paar jaar geleden, moest het er dan toch echt maar eens van komen. En het is het zwaarste en het mooiste wat je als schrijver kan doen. Zwaar omdat het gewoon heel erg veel werk is haha, maar mooi omdat je helemaal zelf mag bedenken wat er allemaal gebeurt. Je schept je eigen wereld, met mensen van vlees en bloed die precies zeggen en denken wat jij wil. Een roman schrijven voelt voor mij alsof ik in een film zit. Ik zie al die mensen en locaties echt voor me en dat is fantastisch. Ik hoop dat lezers erom moeten lachen en huilen en dat ik ze even mee kan nemen in die wereld. Ik hou van anti-helden. Mensen die zich ook maar zo’n beetje door het leven heen worstelen zoals wij allemaal. Als die dan hun droom volgen of iets durven waar ze bang voor zijn of de ware liefde vinden, dan is er misschien ook een lezer die denkt: en nu ga ik mijn baan opzeggen of tegen de liefde van mijn leven zeggen dat hij of zij het is. Voor het te laat is. En voor de liefde is het gelukkig nooit te laat. Er worden ook mensen van 70 verliefd in mijn boeken. Heerlijk vind ik dat.

Mooi hoe je zo in meerdere genres je ei kwijt kunt, ik vind het echt knap als je een boek kunt schrijven. Als collega-tekstschrijver weet ik ten slotte dat schrijven op commando niet (altijd) werkt. Dat lijkt me bij een boek soms ook uitdagend. Hoe zorg je dat je in een goede schrijfflow komt? En wat doe je als je in een dip of writer’s block belandt?

Ik ga met mezelf en m’n laptop in een huisje op de hei zitten. Geen man, geen honden, geen kinderen. Afkicken van social media, mailprogramma uit. En dan in bed zitten typen, dagenlang achter elkaar. Zonder afleiding kom je in een soort flow terecht en na een midweek ben ik dan zomaar 10.000 woorden verder. Dat lukt me in het ‘gewone leven’ niet. Dus ja, een soort van op commando werkt dus juist prima, want in die midweken moet het gebeuren.

Beschrijf je schrijfplek eens: waar zit je en wat ligt er op je bureau?

Mijn boeken schrijf ik dus in bed, met veel koffie! Mijn werk (copywriting) doe ik aan mijn bureau met uitzicht op de weilanden en de schapen. Ik woon op een woonboot met een werkkamer op het land. Laptop, groot scherm, toetsenbord, muis en een kop koffie.

Ik ben altijd nieuwsgierig naar de boeken die schrijvers zelf graag lezen. Welke boeken liggen er op jouw nachtkastje?

Een enorme stapel op het moment, maar ik merk dat ik steeds maar tot de helft kom de laatste tijd. Van Splinter Chabot tot Liane Moriarty en alles daar tussenin. Het laatste boek dat ik wel helemaal in 1 ruk heb uitgelezen is ‘Zonder publiek’ van Marjolein Beumer. Prachtig.

Welk boek heeft veel indruk op je gemaakt en waarom?

‘Bonita Avenue’ van Peter Buwalda, al die perspectiefwisselingen en dat je het als lezer toch gewoon kunt blijven volgen, wat een meesterwerk. ‘Een klein leven’ van Hanya Yanagihara. Beklemmend, maar waanzinnig goed.

Heb je nog dromen als het om schrijven gaat? Zijn er onderwerpen waar je heel graag nog over wilt schrijven?

Nou kom maar door met die bestseller haha. Mijn droom is verder dat mijn boeken ver-Netflixt worden. Ik schrijf vrij filmisch en in korte hoofdstukken. Ik zie de serie zo voor me. Waar ik nog over wil schrijven? Och, van alles. Ik ben nu net begonnen aan boek 4. Daarin gaan drie vriendinnen op leeftijd op een roadtrip op zoek naar Dolly Parton. Nu al zin in.

Tot slot: welke tip heb je voor beginnende schrijvers, met de kennis die je in de afgelopen jaren hebt opgedaan?

Zitten en tikken. Meer is het niet. Bedenk iets waar je ook echt iets van weet of research het heel erg goed. Ook in romans moeten dingen kloppen vind ik. En vind een stijl die echt bij je past, anders hou je het niet vol een heel boek lang.

Alle boeken van Petra Vollinga op een rij:

Wil je nog meer weten over Petra? Kijk dan eens op haar website!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.