In onze woonkamer ligt een grenen vloer. Dat hout is prachtig, maar ook erg bewerkelijk. In de loop der jaren heeft hij dan ook het nodige te verduren gehad en is de vloer hard aan vervanging toe. Nu we plannen hebben voor een grote verbouwing, zal de vloer ook vernieuwd worden. We zijn al aan het rondkijken naar de mogelijkheden. Met name PVC en laminaat zijn grote kanshebbers! Ik ging op onderzoek uit naar de voor- en nadelen van beide vloeren.

Wat is het verschil tussen laminaat en PVC?

Laminaat is een vloer die wel bekend is bij de meeste mensen. Deze vloer bestaat al sinds 1977 en is ongetwijfeld in veel interieurs terug te vinden. Laminaat bestaat uit vier lagen, die samen een stevige en mooie vloer vormen, die wel tegen een stootje kan. Handig voor een slaapkamer, kinderkamer of woonkamer. Je kunt een laminaatvloer niet verlijmen, alleen zwevend leggen. Hierdoor kun je laminaat ook weer makkelijk verwijderen als je gaat verhuizen. Het leggen kun je prima zelf doen, dankzij de handige kliksystemen. Er zijn veel verschillende soorten laminaat verkrijgbaar, in verschillende prijsklassen.

PVC vloeren bestaan uit maar liefst 8 lagen. PVC is een soepeler materiaal dan laminaat, waardoor de vloeren vaak ook wat dunner zijn. Door de verschillende lagen is PVC heel sterk en zal het niet gauw beschadigen. Een PVC vloer kan zowel gelijmd als zwevend gelegd worden. Je kunt een PVC voer ook goed combineren met vloerverwarming. PVC is waterafstotend en kan wel wat hebben. Het is dus goed geschikt voor ruimtes waar veel geleefd of gewerkt wordt en voor badkamers! PVC is duurzaam en kan volledig gerecycled worden.

Wat heeft onze voorkeur? Laminaat of PVC?

Wanneer wij gaan verbouwen, willen we zowel de vloer in de woonkamer, als de vloeren op de bovenverdieping aanpakken. Boven ligt nog ouder laminaat uit een tijd toen de keuzes vooral waren uit gladde planken, zonder structuur. Inmiddels is er veel meer keuze in laminaatvloeren! Daardoor heb je nu ontzettend veel keuze in laminaat. Het is er in verschillende diktes, kleuren en stijlen. Voor de bovenverdieping zou ik kiezen voor laminaat. Het is makkelijk in onderhoud en ziet er netjes en strak uit. Omdat we in de woonkamer ook graag vloerverwarming willen, kiezen we daar eerder voor PVC. Ik dacht zelf altijd dat vloerverwarming alleen mogelijk was met tegels, maar dat is dus helemaal niet waar!

Qua stijl vind ik het mooi als de vloer zo veel mogelijk op hout lijkt, voor een warme sfeer. We hebben in ons interieur een verzameling van landelijk, antiek en industrieel, wat een gezellig en sfeervol geheel vormt. De vloer moet daar dan ook zeker aan bijdragen. Tijdens het rondneuzen bij Carpetright kwam ik ook PVC tegels tegen met marmerlook. Dat lijkt me wel wat voor de badkamer!

Voorbeelden van mooie laminaatvloeren

Om je een beeld te geven van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt voor laminaatvloeren, heb ik er een paar bij elkaar gezet.

Voorbeelden van mooie PVC vloeren

Hier zie je een aantal PVC vloeren. Het hoeft dus niet altijd houtstructuur te zijn, de eerdergenoemde marmerlook is ook echt prachtig in PVC!

Je ziet het, er is eindeloos veel mogelijk op het gebied van laminaat en PVC vloeren. Dat is fijn, omdat iedereen zijn eigen smaak en wensen heeft. Een bijkomend voordeel van deze vloersoorten is dat ze betaalbaar zijn. Je hebt al een mooie laminaatvloer voor €7,99 per vierkante meter!

Wij zullen nog even geduld moeten hebben tot onze verbouwingsplannen werkelijkheid worden, maar áls het dan zover is, gaan we ook helemaal los!

Welke vloer heeft jouw voorkeur? Hout, PVC of laminaat?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.