Nu er veel onzekerheid is over de zomervakanties, merk ik dat mensen om me heen onrustig worden. Ze hadden zich zo verheugd op een vakantie op de Franse camping of een idyllisch Grieks eiland. Om nog maar te zwijgen over die mooie rondreizen, zoals een camperreis door de Verenigde staten of een rondreis op Bali. Veel mensen zien hun vakantieplannen letterlijk in het water vallen en gaan voor plan B: een vakantie in Nederland. Misschien is een boot kopen een idee?

Een boot kopen?

Wist je dat je voor het besturen van een boot met een lengte onder de vijftien meter en een maximum snelheid onder de twintig kilometer per uur geen vaarbewijs nodig hebt? Dat maakt een boot alweer een stuk bereikbaarder. Als je geen goedgevulde sok onder je matras hebt liggen, is het handig om te weten dat je een nieuwe boot financieren met een lening tegen een gunstig tarief. En ja, natuurlijk heb je onderhoud en liggeld, maar dat heb je ook met een caravan of camper of een vakantiehuisje. Droom maar even lekker mee: varend over de Nederlandse wateren, terwijl de wind door je haren ruist en de zon je gezicht verwarmt. En als het regent zit je er binnen warmpjes bij.

Dromen van een vaarvakantie

Eigenlijk is dat helemaal niet zo’n gek idee. Als je vakantie dan in figuurlijke zin al in het water is gevallen, waarom dan niet ook in letterlijke zin? Wij hebben in het verleden regelmatig boottochtjes gemaakt en dat vond ik altijd ontzettend ontspannend. Tijdens onze huwelijksreis zaten we op het terras van een kleine taverna aan het water, toen we in gesprek raakten met een Iers koppel. Ze waren gepensioneerd en reisden ieder jaar een paar maanden door het Middellandse Zeegebied met hun zeilboot. De vrijheid die ze dat gaf, was onbetaalbaar vertelden ze. Nu ben ik geen held in een zeilboot, maar rustig kabbelend over een rivier zie ik dan weer wel zitten!
In Maastricht zit ik regelmatig op het terras aan de binnenhaven, ‘t Bassin, waar plezierjachten aanmeren voor een overnachting. Als ik die boten dan zie liggen, zachtjes schommelend op het water, droom ik nog weleens weg bij de gedachte aan een vaarvakantie in Nederland.

Op vakantie in Nederland is zo gek nog niet!

Nederland is tenslotte een echt waterland en als je dan toch de zomervakantie in eigen land doorbrengt, zorg je er met een eigen boot in elk geval voor dat je die paar weken zo aangenaam mogelijk doorbrengt. Wij blijven zelf dit jaar ook in ons kikkerlandje, want Nederland is een prachtig land met heel veel bijzondere plekken! Een paar voorbeelden:

  1. Friesland is een geliefde provincie voor waterrecreatie. Het is heerlijk toeven op en rond de Friese meren. En wat dacht je van het varen van de route die in de strenge winters van weleer door duizenden schaatsers werd afgelegd? De Elfstedentocht per boot is, dankzij de nodige aanpassingen aan bruggen in de route, tegenwoordig een prima optie.
  2. De plaats Gorinchem heeft een heel bijzondere ligging. Het is de plek waar drie provincies samenkomen en waar maar liefst vijf belangrijke vaarroutes in de omgeving te vinden zijn. Volop mogelijkheden dus om te genieten van het boeiende landschap en de fraaie architectuur van deze oude vestingstad.
  3. Een rondje over de Waddenzee geeft je echt het gevoel dat je er helemaal uit bent. Een schitterende omgeving, vol rust en ruimte. De natuur is hier nog vrijwel ongerept en dat is genieten voor de echte liefhebbers. Misschien kom je er zelfs wat zeehonden tegen.
  4. Varen over de Maas in Limburg is een bijzondere belevenis. Je vindt er talloze idyllische dorpjes en natuurgebieden, zoals de Maasvallei. Met de prachtige heuvels op de achtergrond is het net of je in Frankrijk op vakantie bent!

Lijkt het jou iets om een boot te hebben? Of blijf je liever op het vaste land?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Een dagje varen vind ik heel rustgevend, maar overnachten op een boot vind ik een heel gedoe. Doe mij dus maar gewoon een klein tochtje in een minibootje;).

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.