Anno 2020 is de rente historisch laag. Dat is vervelend voor je spaargeld, maar kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld je hypotheek wilt oversluiten, een nieuwe hypotheek afsluit of geld wilt lenen. Wij zijn momenteel bezig om onze hypotheek over te sluiten en daar vertel ik je graag meer over!

Geld lenen, waarom zou je?

Sparen is de beste manier om een groot bedrag bij elkaar te krijgen. Dit is niet voor iedereen even makkelijk of haalbaar en daarom kan een lening soms een uitkomst bieden als je een grote aankoop wilt doen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto, een grote verbouwing of de meest voorkomende lening: een hypotheek bij de aanschaf van een huis.

Zorg dat je goed voorbereid gaat lenen

De slogan geld lenen kost geld kennen we allemaal wel. Daarom is het belangrijk dat je niet zomaar de eerste de beste lening afsluit. Verdiep je goed in de mogelijkheden en kijk eens op een vergelijkingswebsite, daar kun je de ene lening met de andere lening vergelijken. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel te lenen, omdat je daardoor in de problemen kunt komen, als je het bedrag niet kunt aflossen. Zoek daarom altijd een realistisch antwoord op de vraag: hoeveel kan ik lenen? Door goed onderzoek te doen en advies in te winnen, weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor je lening of dat je onder ongunstige voorwaarden leent. Het beste is om je advies in te winnen op een onafhankelijke website of bij een onafhankelijk financieel adviseur.

Waarom willen wij onze hypotheek oversluiten?

Wil je geen lening afsluiten voor een nieuwe auto of iets anders, maar wil je investeren in je huis? Dan is het oversluiten van je hypotheek een goede optie. Dit kan flink wat schelen op je maandlasten. Wij hebben onze hypotheek in 2012 afgesloten tegen een rente van 4,9%. Op dit moment liggen de rentes rond de 1,5%. Tel uit je winst! Als wij onze hypotheek oversluiten gaan we niet alleen maandelijks minder rente betalen, maar ontstaan er ook mogelijkheden voor de verduurzaming en de verbouwing van ons huis. Zoals je wellicht weet droom ik al jaren van een nieuwe badkamer. Ook willen we ons huis graag duurzamer maken, door bijvoorbeeld dakisolatie en zonnepanelen. Zo zijn er nog een aantal dingen die we graag willen aanpakken en dankzij de lage hypotheekrentes zijn er mogelijkheden.

Hoe kun je je hypotheek oversluiten?

Een hypotheek of lening oversluiten doe je niet zomaar. Je hebt bij het afsluiten getekend voor bepaalde voorwaarden. Als we onze hypotheek willen oversluiten wordt daarvoor een boete berekend, omdat de rentevaste periode nog niet voorbij is. Ook hangt het af van je werksituatie wat de mogelijkheden zijn. Heb jij en/of je partner een vaste aanstelling of een eigen bedrijf? Zijn er voldoende inkomsten om de lening of hypotheek mee te financieren? Zulke vragen beantwoord je niet altijd even makkelijk zelf, daarom kan advies van een externe partij handig zijn. Wij hebben een financieel adviseur die zich daar momenteel over buigt en hopelijk kunnen we eind 2020 of begin 2021 mooie stappen gaan zetten. Op de verbouwing zelf verheug ik me niet, maar het eindresultaat zal me zeker laten sprankelen!

Ben jij van het lenen of sparen? Of combineer je beiden, nu de rentes zo laag zijn?

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

11 Reacties

 1. Ik ben wel benieuwd.
  Scheelt het veel als je je hypotheek oversluit? Je bespaart rente maar je moet wel een boete betalen. Hoeveel is voordeel dan?
  Ik heb zelf een 2-kamer koopappartement.
  Wel volledig eigendom, geen hypotheek.
  Dat scheelt wel als je zoals ik van een uitkering moet leven.

  • Hi Frans,

   In ons geval is het voordeel groot.
   Stel dat wij alles zouden aflossen én een bouwdepot zouden nemen, dan zouden we met de huidige rente hetzelfde betalen als we nu doen tegen de oude rente. Dat is dan de meest “ongunstige” optie in ons geval, dus we gaan er hoe dan ook op vooruit. In dit geval zou de vooruitgang zitten in het verduurzamen en verbouwen van ons huis, zonder daarvoor eerst te moeten sparen of extra te betalen. In de gunstigere opties gaan we een paar honderd euro per maand minder aan hypotheeklasten betalen. De boete viel ons ook ontzettend mee. Wat die boete exact is kan men opvragen bij de hypotheekverstrekker, dat verschilt per situatie.

   Groetjes Bregje

 2. Ik sloot mijn hypotheek ook af in 2012. En ik heb m’n rente vast staan tot 2022. Stiekem hoopte ik natuurlijk dat de rente dan nog steeds laag zou zijn, maar nu met de hele coronacrisis ben ik bang dat ik in 2022 niet heel veel vooruit ga. Ik ben overigens van het sparen. Af en toe stort ik wat spaargeld op de ‘spaarpot’ van mijn spaarhypotheek. Scheelt ook weer in de maandelijkse lasten, maar is wel aan een limiet gebonden.
  Ik ben ook wel benieuwd of het echt veel scheelt, omdat je wel die boete hebt. Dat is voor mij wat me tegen heeft gehouden om eerder over te willen sluiten.

  • Het is echt de moeite waard om het eens te laten uitrekenen. De boete viel ons echt enorm mee. En die kun je meefinancieren in het hele plaatje, wat ook weer scheelt.. Dacht zelfs dat het ook weer aftrekbaar is bij de IB aangifte.

 3. Wij hebben onze Hypotheek ook opnieuw afgesloten, dat scheelde on bijna 100 euro in de maand.
  Moesten een boete betalen van 250 euro. Dat was snel weer terugverdiend.
  Een hypotheek daar kun je niet onderuit, maar daarbij zijn wij van het sparen. (Geen extra schulden graag))
  Dan heb je een appeltje voor de dorst als er iets kapot gaat.

 4. Pingback: Wat is het verschil tussen laminaat en PVC?* - Breg Blogt

 5. Pingback: Fijne planten voor in huis: dit is mijn groene jungle!* - Breg Blogt

 6. Pingback: Extra vaak genieten van je tuin met een terrasoverkapping! * - Breg Blogt

 7. Pingback: Hier gaan wij op besparen in het nieuwe jaar! * - Breg Blogt

 8. Pingback: Fijne producten voor in bad * - Breg Blogt

 9. Pingback: Een overkapping: een stukje huis in de tuin * - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.