Ik ben dol op Instagram! Foto’s kijken en lekker kletsen met anderen, I love it! Omdat ik niet altijd op mijn telefoon bezig wil zijn, zocht ik een oplossing waarmee ik Instagram kan inplannen vanaf de computer. Het liefst nog gratis ook. Die optie heb ik gevonden en ik vertel je er alles over!

Waarom zou je berichten inplannen voor Instagram?

De keuze om berichten in te plannen is natuurlijk een persoonlijke. Ik vind het zogezegd prettig om niet altijd via mijn telefoon te hoeven werken. Daarnaast is het ook fijn om berichten vooruit te plannen, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en je content door wilt laten lopen, zonder dat iemand merkt dat je er even tussenuit bent. Als je graag werkt met themadagen is het ook handig. Je kunt dan op de dag dat je content creëert alles in een keer schrijven en inplannen. Mijn blogs komen altijd om 6.00 online, die plan ik ook in. De bijbehorende Instagram-post wil ik dan ook zo vroeg mogelijk online, maar ik ben niet altijd vroeg wakker. Dan is inplannen dus ook heel handig!

Met dit programma plan ik berichten in op Instagram

Ik plan mijn berichten voor Instagram in met Facebook. Huh? Yup, de Studio voor makers of Creator Studio van Facebook is de planningstool die je voor beide platforms kunt gebruiken. Hartstikke handig! Ik laat hieronder zien hoe de tool werkt en wat je ermee kunt. Let op: dit werkt alleen als je een zakelijke Facebookpagina hebt, waaraan je het account kunt koppelen!

Handig boek over Instagram styling!

Bericht voor op je Instagramfeed maken

Stap 1: ga naar Studio voor makers. Log in en klik eerst op het Instagram icoon en dan linksboven op ‘bericht maken’. Je kunt kiezen tussen ‘Instagram overzicht’ en ‘IGTV’. Kies voor de eerste optie. Als je met meerdere accounts bent ingelogd, kun je aan de rechterkant kiezen voor het account waar je een bericht op wilt plaatsen.

instagram inplannen Facebook

Er verschijnt een nieuw scherm, waarin je je bericht kunt maken. In het bovenste veld schrijf je de tekst, daaronder vul je eventueel de locatie en daaronder plaats je de foto(‘s).

tool instagram inplannen Facebook

Schrijf je bericht. Wil je andere accounts taggen? Dat kan makkelijk door @ te typen, gevolgd door de accountnaam. Er verschijnt dan vanzelf een lijstje met de passende accounts. Wil je een ander lettertype gebruiken? Dat kan ook! Ik gebruik daar de Fonts For Instagram van Lingojam voor! Je kunt met de smiley die je linksonder ziet ook emoji toevoegen aan je bericht. Houd er rekening mee dat een witregel verdwijnt als je een zin eindigt met een emoji of een ander leesteken dan deze: .,?! Vergeet ook niet om hashtags toe te voegen. Deze herkent de tool ook. Nog handiger: sla op je computer een bestandje op met de hashtags die je veel gebruikt, dan kun je de hele reeks zo kopiëren en plakken.

Vul de locatie in. Is dit verplicht? Nee, maar het kan wel voor extra verkeer zorgen, als mensen op een bepaalde locatie naar afbeeldingen zoeken.
En dan is het tijd voor de foto. Je kunt deze importeren van je gekoppelde Facebook-account of uploaden vanaf je computer.

Met het vierkantje kun je de foto bijsnijden en het formaat kiezen. Heb je al je foto’s verticaal of juist horizontaal in je feed staan? Dat stel je hier eenvoudig in. Als je op het poppetje klikt, kun je andere accounts taggen. Het prullenbakje is om de foto te verwijderen.

Zijn de foto en de bijbehorende tekst goed zo? Dan kun je de post inplannen, direct publiceren of opslaan als concept. Klik rechtsonder op het pijltje naast ‘Publiceren’ en kies jouw optie.

Als je inplant kun je hier de datum en de tijd aangeven. Klik daarna op ‘Planning’ en je bericht is ingepland. Het wordt dan automatisch op Instagram geplaatst op het door jou gekozen moment.

IGTV inplannen via Studio voor makers op Facebook

Je kunt ook een IGTV-video inplannen via deze tool. Voor IGTV moet een video minimaal 1 minuut lang zijn. Bijkomend voordeel van IGTV: je kunt je volgers hiernaartoe laten swipen in de stories, ook als je geen 10.000 volgers hebt. Handig!

Ga weer naar de optie ‘Bericht maken’ linksboven in je scherm. Klik op IGTV en selecteer eventueel het account waar je de video op wilt plaatsen.

IGTV inplannen Facebook

Upload de video vanaf je computer. Let op dat je internetverbinding goed is, anders gaat ‘t mis of duurt het héél lang. (Ik spreek uit ervaring haha!) Geef je video vervolgens een titel. Zorg voor een pakkende titel, zodat kijkers meteen weten waar het over gaat. Daaronder kun je de beschrijving typen. Dit is de tekst die onder de video komt te staan, wanneer je hem deelt op je feed.

Je kunt zelf een afbeelding kiezen als omslag of je kiest een shot uit de video. Tot slot kies je of de video ook in je feed getoond mag worden en eventueel rechtstreeks op Facebook. De laatste stap is het inplannen of publiceren, dat is hetzelfde als ik hierboven beschreven heb.

Voordelen van Instagram inplannen via Studio voor makers

Dit klinkt allemaal heel fijn en handig, toch? Ik zet de voordelen van deze tool nog even op een rijtje:

 • De tool is gratis.
 • Je kunt berichten plaatsen op het beste tijdstip. Is dat bijvoorbeeld 6.00 uur? Dan hoef je er niet vroeg voor op te staan.
 • Je kunt direct foto’s uploaden vanaf je laptop.
 • Je kunt makkelijk teksten knippen en plakken vanuit bijvoorbeeld Word.
 • Je hebt een overzicht van alle geplande en geplaatste berichten.
 • Je kunt tijdens themadagen een hele bulk content klaarzetten.

Nadelen van Instagram inplannen via Studio voor makers

Eigenlijk is er maar één nadeel en dat is dat je niet op voorhand kunt zien hoe het bericht past in je totale feed. Nu maakt dat bij mij niet zo heel veel uit, omdat ik geen vaste structuur heb. Als je een vaste stijl op je feed aanhoudt kan het wel een nadeel voor je zijn.

Andere tools om Instagramberichten mee in te plannen

Er zijn verschillende andere tools waarmee je posts voor Instagram kunt inplannen. Ik zet er nog een aantal op een rijtje. De prijzen en opties verschillen per tool, dus klik even op de link als je daar meer over wilt weten.

Kimberly schreef een handig artikel over Instagram posts plannen met Planoly en Later!

Instagram berichten inplannen via Facebook bregblogt.nl

Laat je me weten of je de tool ook zo handig vindt? Heb je nog aanvullingen op dit artikel, zet ze dan in de comments!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

 1. Deze ziet er heel fijn uit! Ik gebruik zelf Planoly, maar wel de gratis versie. Ik schrijf berichten daarin als ik tijd heb en op het moment dat ik ze dan wil plaatsen, is ‘t nog maar een paar klikken. Eh, ja, ik weet dat je ook concepten in Instagram zelf kunt maken, maar die verdwijnen bij mij vaak.

  • Ja dat klopt! Zo vervelend is dat! Daarom ben ik zo blij met deze tool, die de berichten ook meteen voor me plaatst. 🎉

 2. Hi Bregje, dank je wel voor deze super tip! Heel fijn om sommige posts op Instagram in te kunnen plannen.
  Ik heb het meteen getest na het lezen van dit blog. In Safari werkte het bij mij niet zo goed, maar in Google chrome wel. Super fijn!

 3. Eat leuk! Ik wist helemaal niet dat dit kon. Ga er toch dan maar eens binnenkort voor zitten en erin verdiepen

 4. Toevallig kwam ik hier laatst inderdaad achter dankzij de blogbundel van Esmée, superfijn! En het voordeel is meteen dat je geen externe app hoeft te downloaden om toch te kunnen plannen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.