Zuid-Limburg, je zal er maar wonen! Wie kent deze slogan niet? Ik zal je wat verklappen: het is ook echt hartstikke fijn om in Zuid-Limburg te wonen!

9 redenen waarom het zo fijn is om Zuid-Limburg te wonen

In dit bijzondere stukje Nederland voelt het leven vaak als vakantie. De groene heuvels, de bourgondische levensstijl…er zijn zo veel redenen waarom het hier zo fijn wonen is. Ik zet er 9 voor je op een rijtje!

1. Het adembenemende landschap

Stel je voor: je loopt je huis uit en binnen 5 minuten sta je midden tussen de heuvels. Overal waar je kijkt is het groen. Het lijkt wel of je in Frankrijk of Italië bent. De aanblik van dit adembenemende landschap overdondert je. In ieder seizoen, wat zeg ik, iedere dag, is het uitzicht anders. Mijn favoriete gebied? Dat is er meer dan één! Het groene Geuldal, de heuvels bij Eys, waar het net Toscane is, maar ook de Brunsummerheide en de natuurgebieden langs de Maas. Allemaal anders, allemaal typisch Limburgs.

2. De gastvrije sfeer

In de ruim 20 jaar waarin ik in Maastricht woon, heb ik me altijd welkom gevoeld. Gastvrijheid zit in het bloed van de Limburger. Kijk maar naar de ontelbare cafés en restaurants. De gezellige sfeer, mooie feestjes en evenementen waar iedereen welkom is. Bij de koffie krijg je altijd (minstens) twee stukken vlaai en er is altijd een extra plekje aan de eettafel.

3. Het eten is er verrukkelijk!

Bourgondisch genieten, dat kunnen ze in het zuiden wel. Limburgse vlaai, Zoervleisj, Knien in ‘t zoer…zomaar wat gerechten van Limburgse bodem die het water in je mond laten lopen. Er is op steeds meer plekken aandacht voor biologische- en streekproducten en dat proef je! Op Landgoed Heerdeberg telen ze bijvoorbeeld hun eigen groenten en vlees, die je tijdens de streekmarkt kunt kopen voor thuis. In het Heuvelland koop je de lekkerste groenten en fruit, zo langs de weg.

4. Er wordt heerlijke wijn gemaakt!

Wist je dat je in Zuid-Limburg heerlijke wijnen kunt proeven en kopen? Wij hoeven dus niet naar Zuid-Frankrijk te rijden voor een wijnreis! Wijngaard Sint Martinus, Domein Holset, De Apostelhoeve… zomaar een greep uit de vele wijngaarden! Ook leuk: een dagje druivenplukken tijdens de oogst in september!

dreamtheworld.nl bregblogt.nl druivenplukken Wijngaard Sint Martinus Vijlen Limburg Lonkt

5. Er zijn heel veel leuke feestjes en evenementen!

Van culinaire festivals zoals het Preuvenemint en Parkstad Culinair tot lekker uit je dak gaan op een vliegveld, aan het water of in het MECC. Samen sjoenkelen op de klanken van André Rieu, dansend door de straten tijdens vastelaovend: in het zuiden weten we wel wat een goed feestje is!

6. Je bent zó in België en Duitsland

De Hollenders zeggen altijd dat Maastricht zoooo ver weg is, dat het wel buitenland lijkt. Maar weet je? Dat vinden wij hier helemaal niet erg. Want hier sta je binnen een halfuur in België of Duitsland. Heerlijk shoppen en eten in Aken, wandelen in de prachtige natuurgebieden in Belgisch Limburg, het ligt allemaal binnen handbereik! De invloeden van onze buurlanden zijn in de regio goed voelbaar, waardoor het altijd een beetje als vakantie voelt.

7. Het is hier zo lekker rustig

Vergeleken bij de Randstad is het hier heerlijk rustig! Ja, we hebben (tegenwoordig 😂) ook files, op een zomerse dag loop je in Maastricht over de hoofden en tijdens het wielerseizoen is het druk op de fietspaden. Maar dan is het nog steeds rustig! Zeker als je de stad of het dorp uit wandelt en geniet van het groen, de mooie uitzichten en de fluitende vogels.

8. Het tempo ligt wat lager

De mentaliteit is ook lekker relaxed, het tempo van leven ligt voor mijn gevoel wat lager dan in het westen. En ook vind ik het leven hier minder anoniem. Buren houden een oogje in het zeil, in het dorp of de buurt groet je elkaar en mensen maken spontaan een praatje met je. Het is wel handig om wat basiskennis van het dialect te hebben, dat kletst net wat lekkerder!

9. Er is veel te beleven voor kinderen!

Zuid-Limburg is niet alleen fijn voor volwassenen. Ook voor kinderen is er veel te doen! Van gratis en low-budget uitjes tot een bezoek aan het Natuurhistorisch museum, Blotevoetenpark of Continium: er is genoeg te doen! Door het vele groen is er altijd wel een bos om lekker in te ravotten en er zijn veel binnen- en buitenspeeltuinen.

Ik ben ontzettend blij dat ik ruim 20 jaar geleden ben afgezakt naar het zuiden. Het voelt hier (bijna) iedere dag als vakantie en ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog ergens anders ga wonen!

Waar woon jij en waarom is het daar zo fijn?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Midden-Limburg hier, maar ik kan me helemaal vinden in jouw lijstje! Ik zou hier echt nooit weg willen.

  2. Pas op hè, met deze reclame. Straks emigreert iedereen naar Zuid-Limburg en is het gedaan met je rust;). Ik woon ergens in een klein dorpje in een uitgestrekte polder en ik vind het heerlijk. Eindeloos groen, helemaal fijn!

  3. Wat heerlijk herkenbaar. Ik ben hier 14 jaar geleden komen wonen en het is er inderdaad fijn vertoeven 🙂 Instant holiday feeling!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.