Denk jij weleens terug aan momenten in je leven die achteraf enorm bepalend zijn geweest? Stel dat je toen een andere keuze had gemaakt of niet op die bepaalde plek was geweest, hoe had je leven er dan nu uitgezien? En hoe ga je om met keuzes die verkeerd uitpakken?

Mijn leven had er heel anders uitgezien als…

Hoe ouder ik word, hoe meer vrede ik heb met wat achter me ligt. Dat is niet altijd even makkelijk, want heftige gebeurtenissen kunnen toch flinke sporen nalaten. Toch probeer ik het tegenwoordig als een leermoment te zien en dat levert me vaak mooie inzichten op. Ga je mee op een kleine trip down memory lane?

…ik geen bekertje water was gaan halen toen ik 5 was.

Toen ik een jaar of 5 was, speelde ik graag op het kantoor van mijn vader. Hij was niet van het georganiseerde type, dus die kamer was één groot paradijs voor een avontuurlijke en nieuwsgierige kleuter. Ik speelde met de postweegschaal, “schreef” brieven en speelde kantoortje. Op een dag vond ik er een aansteker. Niet zo’n moeilijke met een wieltje, maar een elektrische. Cool, ik kon vlammetjes maken! Ik ging steeds verder en stak een papiertje aan. Je raadt ‘t al, dat vuurtje kreeg ik niet uitgeblazen. Wat doe je dan als kleuter? Je gooit het briefje in de prullenbak. Die vol papier zit. Ik schrok en ging naar de badkamer, waar mijn broers in bad zaten. Ik pakte een bekertje water en rende terug naar het kantoor. Dat herhaalde ik nog eens, tot mijn broers vroegen wat er was. ‘Ik heb papa’s prullenbak in brand gezet!’ Ze sprongen uit bad met de emmer waarmee we altijd speelden en blusten de brand. Het hele avontuur liep letterlijk met een sisser af en ik moet er niet aan denken wat er had kúnnen gebeuren.

…ik het woord cadans anders had gespeld

Ik was een jaar of 15 toen ik spellingkampioen van mijn middelbare school werd. De liefde voor taal zat er toen dus al in! Ik mocht naar Hilversum voor de opnames van de Nationale Spellingwedstrijd van de Tros. Met Ivo Niehe. In de voorrondes moest je achter een computer zitten en woorden typen die voorgelezen werden door Ivo. Ik ging als een speer, tot het woord cadans kwam. Ik had geen idee wat het was of betekende, maar kende het woord wel. Als naam van de lokale discotheek. Ik typte vol overtuiging Kadance in. Helaas pindakaas, ik lag eruit. Ik baalde als een stekker, want ALLE woorden die daarna kwamen kon ik goed spellen. Ging daar toch mooi een CDi-speler aan mijn neus voorbij. 😉 (voor de jongere lezers: dat was een soort hip apparaat waar je schijfjes instopte en waarmee je dan interactieve spelletjes kon doen.) En ik had naast Ivo Niehe op tv kunnen shinen, wat me ongetwijfeld een glansrijke carrière had opgeleverd! 😉

…ik wél goed was geweest in natuur- en scheikunde

Als kind wist ik het zeker: ik zou dierenarts worden. Toen ik 11 jaar oud was mocht ik een dag meelopen met onze dierenarts. Ik vond het geweldig! Bloed? Operaties? Ik schrok er niet van. Eenmaal op de middelbare school hield ik de droom nog steeds voor ogen. Tot ik met natuur- en scheikunde te maken kreeg. En wiskunde ook niet mijn sterkste kant bleek te zijn. Zonder deze vakken was een carrière als dierenarts uitgesloten. Ik wijzigde mijn plannen richting de hotellerie. Om uiteindelijk op mijn 37e ondernemer te worden. Ik vraag me weleens af hoe het leven zou zijn verlopen als ik wél goed was geweest in die vakken. Als ik wél het vwo had afgemaakt, in plaats van de overstap naar 4 havo nadat mijn cijferlijst in 4vwo vooral rode cijfers liet zien.
Later ging ik nog een keer de mist in op de hotelschool, die ik na het eerste jaar moest verlaten. Ook daarover vraag ik me weleens af hoe mijn leven eruit had gezien als ik die opleiding wel had afgemaakt. Was ik dan in de hotellerie of evenementenbranche gaan werken?

...ik geen burn-out had gekregen in 2012

Stel nou, dat ik niet was omgekiept in 2012. Dat ik stevig in mijn schoenen had gestaan. Had ik dan nog altijd bij dezelfde werkgever gezeten? Was ik dan zwanger geraakt in september 2013? Had ik dan net zo’n geweldig kind gekregen als Lau? Vast wel, maar zoals het nu is vind ik het toch wel erg fijn allemaal.
Is het erg dat al deze dingen niet zijn gebeurd? Nope! Want ik realiseer me heel goed dat ik dan niet het leven had gehad dat ik nu heb. Hoe je het ook wendt of keert, het leven bestaat uit een aaneenschakeling van kruispunten.

…ik geen ontslag had genomen in 2018

Nog iedere dag ben ik dankbaar dat ik in april 2018 mijn toenmalige baan heb opgezegd. Ik was zó ongelukkig op die plek en kon mijzelf niet zijn. Dat kostte gigantisch veel energie en vooral veel tranen. Ik wilde het graag goed doen, maar dat lukte niet. Wat als ik deze stap niet had genomen? Was ik mezelf dan in het keurslijf blijven persen? Had ik mezelf en alles waar ik voor sta en waar ik van ga kwispelen volledig aan de kant geschoven om het te laten slagen? Ook een groot gevolg: ik was dan waarschijnlijk niet begonnen met Bregje Boer Sprankelend Schrijfwerk en Breg Blogt zou nog steeds mijn hobby zijn…

Je maakt iedere dag keuzes

Iedere dag maak je meerdere keuzes, die het vervolg van je leven beïnvloeden. Soms zijn het kleine, nietszeggende keuzes, zoals linksaf of rechtsaf slaan op weg naar huis. Een ander moment gaat het om grote keuzes, zoals wisselen van baan of een relatie beëindigen. Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is dat de keuze goed voelt voor jou. Los van al die keuzes zijn er ook dingen die je overkomen, al dan niet als gevolg van keuzes die anderen maken.

Hoe ga je om met je eigen keuzes?

Onthoud dan dat je zelf altijd de keuze hebt hoe je daar weer mee omgaat. Maak ‘t voor jezelf comfortabel. Ik heb er bijvoorbeeld jarenlang mee geworsteld dat ik mijn kansen op de hotelschool had verpest. Ook al ben ik goed op mijn pootjes terechtgekomen, het voelde enorm als falen. Nu voel ik me daar niet meer rot over, omdat ik dankbaar ben voor het punt waar al die eerdere keuzes me hebben gebracht. En sinds ik me ervan bewust ben dat ik keuzes kan en mag maken, doe ik dat veel bewuster. Uiteraard gaat dat nog weleens compleet mis en dat is vervelend, soms verdrietig of pijnlijk. Maar in het grotere geheel word ik er altijd sterker van, omdat ik ervoor kies om te leren van de fouten die ik maak en de tegenslagen die op mijn pad komen. Zolang ik dat kan doen, met de nodige zelfreflectie en zelfspot, zit het helemaal goed!

Welke keuzes zijn voor jou bepalend geweest in je leven?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Mooi artikel! Ik denk inderdaad ook dat elke gebeurtenis uiteindelijk iets brengt. Spijt hebben van dingen heeft niet zoveel zin.

  2. Wow, als je er inderdaad eens bij na gaat denken, had ook mijn leven heel anders kunnen zijn verlopen. Een goede om eens over na te denken. Wie weet schrijf ik er ook wel zo’n leuke blog over, dan zal ik je even taggen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.