Ik lees veel boeken, gemiddeld 1 per week. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dat in hemelsnaam voor elkaar krijg met een gezin, bedrijf en sociaal leven. Dankzij deze tips heb jij ook weer tijd om te lezen!

Tijd maken om te lezen is makkelijker dan je denkt!

Lezen heeft heel veel voordelen. Het werkt ontspannend, je geeft je brein wat rust, je kunt verdwijnen in een andere wereld en je steekt er ook nog weleens iets van op! Iedereen heeft het tegenwoordig maar druk, druk, druk en daardoor vergeten we nogal eens om stil te staan. Voor al die mensen die zeggen: “Ik heb geen tijd om te lezen!”deel ik de momenten waarop het prima kan!

Na het eten in een warm bad

Duik na de avondspits lekker de badkamer in. Vul het bad met warm water, doe een maskertje op en pak er een kop thee of koffie bij. Neem een ontspannend boek en voor je het weet is het water koud en ben je 50 tot 100 pagina’s verder! Een e-reader is in dit geval ook wel erg handig, dat is wat lichter dan een boek. Ik gebruik zelf de Kobo Libra H2O, die is ook nog eens waterdicht. Handig als hij per ongeluk in bad valt! 😉

Voor het slapen

Als je iedere avond voor het slapen gaan even een halfuurtje leest, pak je zo 3,5 uur per week mee. Tel uit je winst! Dus, hoppakee, alle afleiding buiten de slaapkamer laten en even lekker lezen. Het laat je ook heerlijk ontspannen in slaap vallen! In het weekend pak ik er ook wel eens een boek bij als ik vroeg wakker ben en de rest van het huishouden nog slaapt. Soms is dat goed voor een halfuurtje, soms langer. Heerlijk begin van de dag!

Feelgood tip!

Tijdens een lange autorit of in de trein

Dit lukt mij alleen als we op de snelweg rijden. In de bebouwde kom word ik misselijk, dus dat schiet niet op. Maar, zodra we lange stukken recht vooruit rijden kan ik me helemaal verliezen in een boek. Voor de bijdehandjes: dit lukt natuurlijk alleen als ik zelf niet rijd… 😉
In de trein lees ik ook graag. Noise cancelling koptelefoon op, zodat ik niet word afgeleid door andere passagiers en lezen maar!

Tijdens dutjes van je kind(eren)

Toen we hier nog middagdutjes hadden, was dat een heerlijk moment om te lezen. De stilte in huis, zalig! Kies er eens voor om te lezen tijdens dat rustmoment, in plaats van altijd maar bezig te zijn. Je zult merken dat je ervan opknapt!

Tijdens het tandenpoetsen

Huh? Wat? Yup, als een boek me echt te pakken heeft, lees ik overal! Dus al lopend door het huis doe ik dan van alles. Van koken tot tandenpoetsen, niks is mij te gek. Wat ik hier maar mee wil zeggen: je kunt altijd tijd maken om even te lezen.

Lees ook: tips om voordelig veel boeken te lezen!

Tijdens het wachten

Moet je wachten op de bus? Bij de tandarts? Op de monteur of postbode? Die tijd is perfect om even een paar bladzijden te lezen! Maak het jezelf gemakkelijk, vis een boek uit je tas en lezen maar. Ook fijn als ontspanning tijdens je werk, in de pauze!

Niet lezen maar luisteren

Heb je geen geduld om te lezen, maar ben je wel dol op verhalen? Denk dan eens aan een luisterboek. Terwijl je schoonmaakt, wandelt of lekker op de bank of in bed ligt, luister je naar de mooiste verhalen! Ik luister regelmatig boeken via de app Nextory!

Feelgood tip!

Lezen is een gewoonte creëren

Als je meer wilt lezen, maar blijft roepen dat je er geen tijd voor hebt, zit er iets scheef. Dan is het verlangen niet groot genoeg of je stelt je prioriteiten anders. Dus wil je het, dan kun je er met deze tips een nieuwe gewoonte van maken. Leg de lat niet te hoog voor jezelf, begin gewoon eens met het halfuurtje voor het slapen. Stop in ieder geval met klagen dat je wel wilt, maar het niet kunt, terwijl je bijvoorbeeld wel een uur door Instagram scrollt. Dit is geen verwijt of oordeel, maar een scherpe analyse van mijn eigen valkuilen. Ik mopper ook wel eens dat ik meer van dit of dat wil, om vervolgens doelloos op mijn telefoon te zitten. Die gewoonte pak ik dan aan door bijvoorbeeld mijn telefoon weg te leggen en me op mijn boek te focussen. En als ik dan eenmaal de pagina’s verslind, weet ik weer dat ik de goede keuze heb gemaakt. Want lezen is zo ontzettend fijn! ♥

Zoek je nog leesinspiratie? Snuffel dan eens in mijn online boekenkast:

Lees jij veel? Op welke momenten lees je het liefst? 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

14 Reacties

 1. Ik zit middenin een serie dus pak dan niet snel een boek.. Lezen in bad vind ik ook heerlijk maar we hebben geen bad!

  • Christien Heinen Antwoord

   Wij hebben ook geen bad, maar hebben nu een tubble gekocht! Een opblaasbaar bad, echt ideaal! En nu hebben we dus wel een bad

 2. Zo heerlijk lezen. Even verdwijnen in inderdaad voor mij ook romantische wereld. Hier vooral fan van de chicklits. Jill Mansell, Marian Keyes. Voorspelbaar leuk? Dit jaar begin ik hopelijk weer met lezen 6 boeken staan er op mijn lijstje. Alleen moet ik even uitvogelen wanneer ik het ga inplannen..

 3. Huiselijk genoegen Antwoord

  Ik lees in vlagen. Het knelpunt bij mij is het halen van nieuwe boeken…
  Dan verzand ik weer een poosje in series (netflix in bad kijken is ook heerlijk :-)) en blogjes lezen voor het slapen gaan.

  Maar een half uurtje lezen voor het slapen gaan is eigenlijk de beste ontspanning.

 4. Fijne tips! Ik lees ook graag voor het slapen gaan, maar soms ben ik te moe om er een boek bij te pakken. Ook vind ik het voor het slapen lastiger om in een lekker leesflow te komen, omdat je niet echt de kans krijgt om in het boek te duiken. Dan is een ander rustmoment fijner om te vinden.

 5. Haha geweldig. Ik heb de challenge op 30 gezet en dat is al erg pittig voor me. Ben nu in het tweede boek bezig. Hier in New York kan ik wel steeds in de metro lezen. Autorijden doe ik altijd zelf, dus dat is geen slim idee. Mijn vriend en ik wonen nog niet samen, dus daar reis ik ook op en af heen en dan lees ik geen boek, maar dan doen we samen iets. Denk dat ik wel meer tijd krijg als we samenwonen! 🙂 Elke avond voor het slapen doe ik nu echt wel. Ik word meerdere malen wakker met mijn iPhone of reader aan mijn hoofd geplakt, Haha.

 6. Ook hier is lezen voor het slapen gaan en in de auto iets wat mij helpt. Heb mijn challenge dit jaar kleiner gemaakt maar heb alweer 2 boeken gelezen. Gaat toch sneller dan gedacht!

 7. Wat leuk dat je op zoveel momenten kan lezen! Ik heb de afgelopen anderhalve jaar te weinig gelezen door mijn studie maar ik wil dat dit jaar zeker weer oppakken. Harry Potter staat nu op mijn ereader!

 8. Pingback: 111 x ultiem geluk - Breg Blogt

 9. Hoi ik herken het zo. Afgelopen jaar (2017) heb ik 114 boeken gelezen. En ben dus echt leesverslaafd. Een goed boek kost dus wel mijn nachtrust soms. Dus tandenpoetsen onder het lezen komt me heel bekend voor.

 10. Pingback: Review: In de familie - Joyce Spijker - Breg Blogt

 11. Leuk en herkenbaar! Ik kan ook al lezend koken of iets dergelijks. Als een boek me maar eenmaal te pakken heeft inderdaad.

 12. Pingback: Lekker slapen doe je zo! * - Breg Blogt

 13. Pingback: Relaxed op vakantie: tips & tricks - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.