Het aspergeseizoen is in volle gang! Ik was dan ook heel erg blij toen ik onlangs een doos vol asperges kreeg van het Aspergecentrum! Met Pasen dook ik de keuken in en ik maakte deze overheerlijke asperges met brokkelkaas en truffelboter!

Asperges met brokkelkaas en truffelboter

De meeste mensen eten asperges het liefst op klassieke wijze met ham, krieltjes, een gekookt eitje en botersaus. Dat is ook een heerlijke combinatie! Sinds ik een keer asperges met brokkelkaas en truffelolie heb gegeten werd die smaakcombinatie mijn nieuwe favoriet! Het is eenvoudig klaar te maken en zo onwijs lekker!

Ingrediënten voor asperges met brokkelkaas en truffelboter

Voor 4 personen

  • 4 tot 6 asperges per persoon (of zo veel als je zelf lekker vindt!)
  • 100 gram truffelboter
  • 150-200 gram brokkelkaas (bijvoorbeeld Old Amsterdam)
  • Krieltjes, ongeveer 150 gram per persoon

Bereidingswijze

Asperges bereiden

Was de asperges eerst onder de koude kraan. Neem een dunschiller en snijd de harde buitenlaag weg. Dit doe je door asperge plat te leggen, bijvoorbeeld op een omgekeerd bordje. Schil ze van onder de kop tot aan de onderkant. Let erop dat je ze goed schilt, want de schil is echt niet lekker! Tip: je kunt de schillen en onderkant wel goed gebruiken om er later soep van te maken, zoals deze romige aspergesoep van Francesca kookt.
Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe er wat zout en eventueel een klontje boter in en kook ze in 6-10 minuten gaar. Daarna laat je ze nog 10 minuten nagaren in het water, terwijl het vuur uit is.

Krieltjes en brokkelkaas

Voor de krieltjes heb ik twee suggesties: koken of bakken.

Koken: Schil de krieltjes (of niet, net wat je lekker vindt) en snijd ze eventueel in stukjes als ze groot zijn. Kook ze in ongeveer 10 tot 15 minuten lekker gaar. Tip: prik er even met je vork in om te bepalen of het krieltje voor jou gaar genoeg is, dit is een persoonlijke voorkeur.

Bakken: ook lekker: bak de krieltjes lekker goudbruin in een klontje (room)boter en wat zonnebloemolie. Doe dit tot ze lekker goudbruin zijn.

Snijd vervolgens de brokkelkaas in kleine blokjes. Leg de krieltjes als ze klaar zijn op een bord. Schept de asperges voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en laat ze even goed uitlekken. Leg de asperges naast de krieltjes.

Truffelboter bereiden

Verwarm op het allerlaatste de truffelboter op laag vuur in een steelpannetje. Giet de gesmolten boter over de asperges en de krieltjes heen. Maak het geheel af met de blokjes brokkelkaas.

Tip: in plaats van truffelboter kun je ook truffelolie over de asperges sprenkelen.

EET SMAKELIJK!!

Klik hier voor nog meer lekkere recepten met asperges!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. OOOOOH, asperges! Heb ze gisteren voor het eerst zelf klaargemaakt (wel al veel vaker gegeten) en wat is dat toch heerlijk. Vind het altijd zo’n bijzondere maaltijd, hahaha, omdat je het niet vaak eet. Ik at het met botersaus, ham, ei en gekookte aardappelen, maar jouw optie ga ik volgende keer proberen!

    • Oh klassiek is ook zo lekker! Klopt dat het bijzonder is, het roept ook altijd herinneringen op aan vroeger, toen we ze vers haalden bij de boer achter ons huis 😍

  2. Pingback: Recept: gegrilde witte asperges met beenham en honing-tijm jus - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.