Solliciteren is altijd spannend. Hoe zorg je dat je opvalt tussen al die andere kandidaten? Wat zet je er wel en niet op? Hoe maak je het? Ik geef je handige tips voor een opvallend cv , inclusief een cv voorbeeld van mijzelf!

Wat is een curriculum vitae (cv)?

Oké, we beginnen bij het begin. Wat is een cv? Cv is de afkorting van curriculum vitae. Het is een overzicht van jouw werkervaring, opleidingen en andere relevante informatie om te laten zien dat jij de juiste persoon voor een baan bent. Een cv moet in één oogopslag een heleboel informatie geven, het is tenslotte onderdeel van jouw ‘verkooppraatje’ voor de baan die je graag wilt!

Ik heb zelf jaren in de HR gewerkt en heel wat cv’s door mijn vingers laten gaan. Van a4’tjes vol typ- en spelfouten tot strakke cv’s in een mooie lay-out.

Hoe maak je een opvallend cv?

Je wilt er niet alleen uitspringen met je werkervaring, maar ook met je cv. Hoe doe je dat? Zelf heb ik toen ik nog in loondienst werkte en met enige regelmaat solliciteerde, een template gebruikt van Word. Dat heb ik helemaal naar mijn eigen zin gemaakt en gevuld met de relevante informatie. Ben je daar niet zo handig mee? Dan kun je ook kiezen voor een cv opstellen via een handige online tool, zoals bijvoorbeeld cvwizard.nl. Je kiest dan een template, vult alle gegevens in en je cv is klaar!

Wat zet je op je cv?

Zoals ik al aangaf: een cv moet in één oogopslag duidelijk maken wie je bent en wat je kunt. Daarom houd ik me zelf altijd aan: less is more. Ik deel graag een aantal tips voor een opvallend cv met je:

 • Begin met jouw personalia: naam, adres, contactgegevens, geboortedatum.
 • Voeg een mooie foto toe. Géén snapchat- of instagramfilters, maar een scherpe foto van hoe je er normaal uitziet.
 • Schrijf een korte pitch over jezelf. Waar ben je goed in? Wat maakt jou zo’n goede [functietitel]?
 • Zet alleen relevante werkervaring op je cv. Ben je bijvoorbeeld van je 15e tot 18e vakkenvuller, hondenuitlater, frietenbakker en postbode geweest en is dat niet van belang voor de baan waar je op solliciteert? Vermeld dan: januari 2002 – juni 2005: diverse bijbaantjes in horeca en retail of verwijs naar jouw Linkedin-profiel voor de overige werkervaring.
 • Noem de periode waarin je ergens hebt gewerkt, je functie en het bedrijf.
 • Beschrijf kort welke werkzaamheden bij je functie hoorden. Ook hier geldt: belicht vooral de relevante onderdelen.
 • Zet de relevante opleidingen op je cv op chronologische volgorde van het heden naar het verleden.
 • Vermeld welke talen je spreekt en over welke computerkennis je beschikt.
 • Houd je cv overzichtelijk met 1 of maximaal 2 pagina’s.

Hoe ziet zo’n cv er dan uit?

Zelf heb ik regelmatig gesolliciteerd. Gesterkt door mijn kennis uit de HR, communicatie en als leidinggevende kon ik een mooi cv maken. Ik paste dit steeds aan op de functie waar ik op solliciteerde. Onderstaand cv gebruikte ik bijvoorbeeld destijds toen ik solliciteerde op een functie als eventcoördinator bij een IT bedrijf.
(Ik heb wat persoonlijke gegevens verwijderd in dit cv voorbeeld)

Waar let je op voor je jouw cv verstuurt?

Oké, je cv is nu klaar. Kun je het al versturen? Nee. Laat het altijd nog even controleren door iemand anders. Een extra check op spel- en typfouten is altijd een goed idee. Laat de ander ernaar kijken door de ogen van het bedrijf waar je solliciteert. Past het bij jou en staat er relevante informatie op voor de functie waar je op solliciteert? Verkoop je jezelf op een goede manier? Geeft jouw cv een realistisch beeld van jou? Ik zeg altijd: je mag het best een beetje oppoetsen en jezelf mooi in de etalage zetten. Benadruk je sterke punten en de onderdelen van je werk die belangrijk zijn voor deze functie, zodat ze goed opvallen.
Tot slot maak je een pdf-bestand van het cv en is het klaar om te versturen. Geef het document de naam: cv-naam-maand-jaar. Zo weet je zelf altijd welke versie de meest actuele is. Daarnaast komt het netjes over bij de ontvanger.

Hopelijk zijn dit waardevolle tips waar je iets aan hebt als je gaat solliciteren. Heb je nog vragen of kan ik met je meedenken over een cv voorbeeld of de inhoud? Stuur me dan een mailtje!

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

 1. Toen ik tien jaar geleden solliciteerde, was een cv nog gewoon zo’n saai blaadje met opgesomde werkzaamheden. Die van jou is echt tof! En ik merkte zelf ook dat ik, als sollicitatiebrieven met cv las, toch viel voor de opvallende brieven. En de foto uiteraard. Toch fijn om te weten wie je tegenover je gaat hebben tijdens het gesprek;).

 2. Zo, ik vond dit echt een partij lastig eerst. Maar het schrijven van een sollicitatiebrief vond ik mogelijk nog moeilijker. Het gekke is alleen dat de functie waar ik echt dagen op heb zitten broeden het niet geworden is en de functie waar ik last minute iets voor inleverde wel…

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.