In een wereld vol schermpjes en prikkels is een goede nachtrust best een uitdaging. Zelf heb ik de afgelopen maanden regelmatig meegedaan aan het WK plafond staren, dus ging ik op zoek naar handige tips voor een goede nachtrust!

Tips voor een goede nachtrust

Er zijn maar weinig dingen die me zó blij maken als een nacht goed slapen. Met een beetje mazzel heb ik dus elke dag wel een geluksmomentje, wanneer ik lekker heb geslapen. Toch is het niet altijd vanzelfsprekend. Je kunt fysieke klachten hebben, veel piekeren, onrustig zijn of om wat voor reden dan ook niet goed slapen. En niet of slecht slapen is hartstikke vermoeiend. Waardoor je, juist ja, weer hartstikke moe bent!

Frisse lucht: hoe kouder, hoe beter!

Ik kan niet slapen als het raam op onze slaapkamer dicht is. Dan word ik wakker met hoofdpijn en een duf gevoel. Het maakt niet uit hoe koud het is, het raam, of soms zelfs 3, gaat op kiepstand! In de winter is dat even wat minder comfortabel, maar als ik dan eenmaal onder mijn warme dekentje lig is het goed. Probeer het maar eens uit, ik ben benieuwd of jij het ook zo fijn vindt!

Een lekker zacht bed

Goed slapen is onlosmakelijk verbonden met een goed matras. Onze beste beslissing voor de slaapkamer in de afgelopen jaren: een boxspring kopen. Daarvoor had ik altijd bedden van de bekende meubelgigant, met niet al te dure matrassen. Toen er eenmaal een 2-persoons boxspring in ons huis stond, wilde ik nooit meer anders. In de afgelopen zeven jaar hebben we het topmatras een keer vervangen, waardoor het bed nu nog lekkerder ligt. Toch zou ik in de toekomst ook de onderste matrassen nog eens willen vervangen voor nóg zachtere exemplaren. Ik word echt heel blij van een bed waar ik helemaal in kan wegzakken. Het liefst ook nog met een berg kussens en een dikke sprei erop. Maar daarover zijn de onderhandelingen hier in huis nog niet gevoerd! Hou je bed ook fris en comfortabel door de matrassen regelmatig te keren. Lucht je slaapkamer iedere ochtend goed. Het is sowieso geen slecht idee om je matrassen ongeveer eens in de tien jaar te vervangen.

Schrijf je gedachten van je af

Heb je een vol hoofd? Dan kan het helpen om voor je gaat slapen alles waar je over nadenkt op te schrijven. Zo houden de woorden en gedachten je niet bezig als je probeert naar dromenland te vertrekken. Wat bij mij ook helpt is om die gedachten te bespreken met mijn man. Even ventileren, zijn visie aanhoren en met een leeg hoofd in slaap vallen. Je kunt er ‘s nachts toch niets aan veranderen, dus dan kun je het maar beter kwijt zijn, toch?

Geen telefoon naast je bed

Een jaar of twee geleden besloot ik mijn telefoon te bannen uit de slaapkamer. Dit was echt een hele goede beslissing. Ik ben nogal vergroeid met dat kleine apparaatje en lag soms tot diep in de nacht te candycrushen of te swipen op social media. Gevolg: een korte nacht, onrustige dromen en niet uitgerust wakker worden. Sinds ik mijn telefoon niet meer naast me heb, slaap ik veel beter. Als ik ‘s nachts wakker word, grijp ik niet meteen naar m’n telefoon, maar ga ik even lezen of probeer me te focussen op mijn ademhaling. En gebruik je je telefoon als wekker? Of moet je bereikbaar zijn? Een simpele wekker en een vaste telefoonlijn doen ‘t ook prima. 😉

slaapkamer bregblogt.nl

Korte meditatie voor het slapen gaan

Voor je gaat slapen kun je een korte meditatie doen. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken en om te ontspannen. Mediteren is echt niet zweverig, het is juist heel praktisch. Hoe je dat dan doet? Ik leg het je uit:

Je gaat lekker zitten op je bed of op een stoel en je sluit je ogen. Vervolgens volg je je ademhaling. Komen er gedachten tevoorschijn? Prima, dan merk je ze op, maar je doet er niets mee. Zie het als wolken die over drijven. Je kijkt ernaar, je ziet ze, maar je vindt er niks van. Merk je dat je afdwaalt? Haal je aandacht dan terug naar je ademhaling. In en uit… in en uit… je zult merken dat je rustiger wordt. Als je er klaar voor bent kom je met je aandacht terug in de ruimte en doe je je ogen open. Haal nog een paar keer diep adem en kruip lekker in je bed.

Iedere meditatie is anders. Je kunt emotioneel worden, heel moe of heel rustig. Het lekkerste vind ik het als ik in een soort niemandsland beland. Een bubbel waarin er geen gedachten zijn, waarin ik gewoon daar zit, in het hier en nu, met mijn ademhaling. Wedden dat je daarna lekker slaapt?

Ga slapen als je moe bent

Soms lig ik al om half 8 in bed. Dan ga ik lekker lezen met een schemerlampje aan en na een tijdje val ik vanzelf in slaap. De ene keer is dat om acht uur, een andere keer pas tegen half 11. De tijd maakt dan ook niet zoveel uit, omdat ik mijn lichaam zelf laat kiezen wanneer de luikjes dichtgaan. Zo’n marathon van een uur of 12 kan echt wonderen doen! Nu zullen de experts bij deze tips vast gaan stuiteren over verstoorde bioritmes enzo, maar ik geloof er echt in dat je moet luisteren naar je lichaam en dat je zelf het beste weet wat bij jou past.

Neem een warm bad of een warme douche

Ga een uurtje voor je naar bed wilt lekker uitgebreid in bad of onder de douche. Neem een maskertje, gebruik je lekkerste bad- of doucheschuim en maak er een feestje van. Daarna ben je heerlijk rozig. Maak het feest van een goede nachtrust compleet door je bed vers op te dekken, zodat het zo heerlijk knispert en ruikt als je erin kruipt.

Tot zover mijn tips voor een goede nachtrust! Heb je nog aanvullingen? Deel ze dan zeker in de comments!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. O, dus jij bent mijn tegenstander op het WK plafond staren! Toch fijn om te weten tegen wie ik het opneem. Oké, geintje. Want wat een drama inderdaad. Wel grappig trouwens, want ik kocht ook een nieuw bed, ook in de strijd tegen slecht slapen, maar…mijn matras moet juist hard. Vind ik heerlijk:). Telefoon niet meenemen naar de slaapkamer vind ik eigenlijk wel een goed idee. Die van mij gaat op vliegtuigstand, maar als ik dan lang wakker lig, is de verleiding om ‘m daar weer af te halen toch wel erg groot.

  2. Pingback: Helpt CBD olie bij stress en veranderingen?* - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.