Zuurkool is ontzettend lekker en makkelijk klaar te maken in een ovenschotel. Ik maak al jaren een ovenschotel met zuurkool, ananas, spekjes en worstjes en heb nu een variant gemaakt: zuurkoolschotel uit de airfryer!
In deze blog:
Zuurkoolschotel uit de airfryer
Zuurkool is een groente waar je, net als bijvoorbeeld van spruitjes, van moet houden. Als je weet hoe je het lekker kunt bereiden snap je niet wat je er ooit niet lekker aan vond! Ik combineer de zuurkool graag met andere smaken, zoals zout en zoet, waardoor het zure niet overheerst. Deze zuurkoolschotel uit de airfryer zet je in 20 minuten op tafel!
Ingrediënten zuurkoolschotel uit de airfryer
(Deze ingrediënten afgestemd op 2 volwassen porties. Je kunt de hoeveelheden aanpassen naar het aantal personen waarmee je bent. Zoals je op de foto onderaan ziet past er meer in de springvorm)
- 300 gram verse zuurkool
- 75 gram gerookte spekjes
- 400 gram aardappelen
- 100 tot 150 gram ananasstukjes, bijvoorbeeld Fruit Fusions van Del Monte, die zitten in handige cups van ongeveer 120 gram.
- 5 knakworstjes
- (room)boter
Bereidingswijze zuurkoolschotel uit de airfryer
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken, breng ze aan de kook tot ze zacht en gaar zijn. Giet de aardappels af en roer er een klontje boter en een klein scheutje melk doorheen. Stamp of roer tot een smeuïge puree. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare puree gebruiken, maar verse is net iets lekkerder!
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
Ik kook de zuurkool niet van tevoren, hij wordt goed gaar in de ovenschotel en blijft knapperig. Wil je de zuurkool eerst koken, dan kan dat natuurlijk altijd.
Snijd de knakworstjes in stukjes van 1 à 2 cm. Giet de ananas af en snijd in kleinere stukjes. Doe de knakworstjes, ananas en spekjes bij de zuurkool en hussel goed door elkaar.
Verwarm ondertussen de airfryer voor op 170 graden.
Vet een bakvorm in, ik gebruik hiervoor zelf een springvorm van 18 centimeter die in het mandje van de airfryer past. Je kunt ook een ovenschaal gebruiken. Doe het zuurkoolmengsel in de bakvorm en schep de aardappelpuree erbovenop. Verdeel daar wat kleine klontjes boter overheen, dan wordt de bovenkant straks lekker bruin!
Bak de ovenschotel af in ongeveer 15 tot 20 minuten op 170 graden. Kijk zelf tussendoor even wanneer je hem bruin genoeg vindt. Je kunt de bovenkant altijd even afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te snel zou gaan.
EET SMAKELIJK!
Bekijk hier nog meer recepten uit de airfryer:
- Shoarma kapsalon uit de airfryer
- Gevulde courgette uit de airfryer
- Spinaziequiche uit de airfryer
- Tosti van turks brood uit de airfryer
OPROEP: Wil jij jouw airfryer-recept delen op Breg Blogt? Stuur me dan een mailtje!
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
7 Reacties
Ah, lekker, die ga ik bewaren! Dankjewel; dat wordt weer genieten.
Deze variant op de stamppot met zuurkool kende ik nog niet, maar ik ben tegenwoordig helemaal van het experimenteren in de keuken, dus ik ga je tip onthouden! 🙂
Moet de zuurkool niet van te voren gekookt zijn?
Niks moet! 😉 Als je dat lekkerder vindt kun je de zuurkool natuurlijk altijd wel koken vooraf.
Pingback: Pizza's van pitabrood uit de airfryer - Breg Blogt
Even een vraagje over het afdekken in de airfryer ik heb nogal eens problemen dat het te donker wordt maar de aluminium folie blaast dan altijd tegen mijn grill element aan hoe doe jij dat bij voorbaat dank
Ik druk het folie een beetje aan aan de zijkanten van de bakvorm of je kunt het folie om de bakvorm wikkelen, zodat het aan de onderkant vast zit en niet kan wegvliegen. 😊