Zuurkool is ontzettend lekker en makkelijk klaar te maken in een ovenschotel. Ik maak al jaren een ovenschotel met zuurkool, ananas, spekjes en worstjes en heb nu een variant gemaakt: zuurkoolschotel uit de airfryer!

Zuurkoolschotel uit de airfryer

Zuurkool is een groente waar je, net als bijvoorbeeld van spruitjes, van moet houden. Als je weet hoe je het lekker kunt bereiden snap je niet wat je er ooit niet lekker aan vond! Ik combineer de zuurkool graag met andere smaken, zoals zout en zoet, waardoor het zure niet overheerst. Deze zuurkoolschotel uit de airfryer zet je in 20 minuten op tafel!

Ingrediënten zuurkoolschotel uit de airfryer

(Deze ingrediënten afgestemd op 2 volwassen porties. Je kunt de hoeveelheden aanpassen naar het aantal personen waarmee je bent. Zoals je op de foto onderaan ziet past er meer in de springvorm)

 • 300 gram verse zuurkool
 • 75 gram gerookte spekjes
 • 400 gram aardappelen
 • 100 tot 150 gram ananasstukjes, bijvoorbeeld Fruit Fusions van Del Monte, die zitten in handige cups van ongeveer 120 gram.
 • 5 knakworstjes
 • (room)boter

Bereidingswijze zuurkoolschotel uit de airfryer

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken, breng ze aan de kook tot ze zacht en gaar zijn. Giet de aardappels af en roer er een klontje boter en een klein scheutje melk doorheen. Stamp of roer tot een smeuïge puree. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare puree gebruiken, maar verse is net iets lekkerder!

Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.

Ik kook de zuurkool niet van tevoren, hij wordt goed gaar in de ovenschotel en blijft knapperig. Wil je de zuurkool eerst koken, dan kan dat natuurlijk altijd.

Snijd de knakworstjes in stukjes van 1 à 2 cm. Giet de ananas af en snijd in kleinere stukjes. Doe de knakworstjes, ananas en spekjes bij de zuurkool en hussel goed door elkaar.

Verwarm ondertussen de airfryer voor op 170 graden.

Vet een bakvorm in, ik gebruik hiervoor zelf een springvorm van 18 centimeter die in het mandje van de airfryer past. Je kunt ook een ovenschaal gebruiken. Doe het zuurkoolmengsel in de bakvorm en schep de aardappelpuree erbovenop. Verdeel daar wat kleine klontjes boter overheen, dan wordt de bovenkant straks lekker bruin!

Zuurkoolschotel uit de Airfryer bregblogt.nl

Bak de ovenschotel af in ongeveer 15 tot 20 minuten op 170 graden. Kijk zelf tussendoor even wanneer je hem bruin genoeg vindt. Je kunt de bovenkant altijd even afdekken met aluminiumfolie als de bovenkant te snel zou gaan.

EET SMAKELIJK!

Bekijk hier nog meer recepten uit de airfryer:

OPROEP: Wil jij jouw airfryer-recept delen op Breg Blogt? Stuur me dan een mailtje!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

7 Reacties

 1. Deze variant op de stamppot met zuurkool kende ik nog niet, maar ik ben tegenwoordig helemaal van het experimenteren in de keuken, dus ik ga je tip onthouden! 🙂

  • Niks moet! 😉 Als je dat lekkerder vindt kun je de zuurkool natuurlijk altijd wel koken vooraf.

 2. Pingback: Pizza's van pitabrood uit de airfryer - Breg Blogt

 3. Even een vraagje over het afdekken in de airfryer ik heb nogal eens problemen dat het te donker wordt maar de aluminium folie blaast dan altijd tegen mijn grill element aan hoe doe jij dat bij voorbaat dank

  • Ik druk het folie een beetje aan aan de zijkanten van de bakvorm of je kunt het folie om de bakvorm wikkelen, zodat het aan de onderkant vast zit en niet kan wegvliegen. 😊

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.