Dat ik regelmatig tijd neem voor mezelf steek ik niet onder stoelen of banken. Als ik een foto of story deel op Instagram, levert dat regelmatig vragen op. “Hoe doe je dat Breg, tijd nemen voor jezelf?” Dat zal ik je eens vertellen!

Het begint bij jezelf

Jij bent de enige die het hele “tijd voor jezelf” gebeuren in gang kan zetten. En geloof mij, dat is makkelijker dan je denkt. Weet je wie hierin namelijk jouw grootste vijand, belemmering en rem is? Jij zelf ja. We hebben allemaal 24 uur in een dag. We hebben allemaal de keuze wat we met die uren doen. Een deel besteed je aan slapen, tenminste dat hoop ik. Een deel besteed je misschien aan werken. Ik hoop dat het werk is waar je blij van wordt. En dan heb je waarschijnlijk nog een gezin, partner en/of vrienden met wie je tijd doorbrengt. Gooi er nog wat hobby’s of sport bovenop en je krijgt je 24 uur wel vol. Hoe maak je dan tijd voor jezelf?

Plan het in

Dit klinkt wellicht een beetje hysterisch, daarom leg ik het even uit. Er zijn altijd honderdmiljoen dingen te doen. Je kunt blijven poetsen, boodschappen doen, onkruid wieden, was vouwen en ga zo maar door. De vraag is alleen: krijg je daar energie van? Wil je graag een uurtje sporten, maar weet je niet wanneer? Plan het dan gewoon in. Ik sport bijvoorbeeld op maandag altijd na het avondeten. Dit is zo begonnen toen ik met de fysio trainde en nu ik zelf verder ga, is dat tijdstip gebleven. Ga ik een keer niet, dan heb ik daar echt last van. Mijn tweede sportmoment is op vrijdagochtend. Ik breng onze kleuter dan naar school en fiets meteen door naar de sportschool. Op vrijdag heeft hij tot 11.45 uur school, dus die ochtend is zo voorbij. Ik heb deze dag gebombardeerd tot vrije dag, waardoor ik in alle rust kan sporten. Soms drink ik daarna nog koffie met mijn (sport)buddy Kim, een andere keer ga ik een uur in bad liggen. Op die manier heb ik tijd voor mezelf genomen en ben ik in de middag beschikbaar voor Laurens.

Het hoeft allemaal niet perfect te zijn

Ik snap dat je het huis schoon en opgeruimd wilt hebben. Ik snap dat je alle was gestreken en gevouwen in de kast wilt hebben. De vraag die je jezelf mag stellen is: vergaat de wereld als ik een keertje minder poets? Gebeurt er een ramp als ik de onderbroeken niet strijk en die tijd die ik daarmee win gebruik om even te lezen? Het zijn maar voorbeelden en ik weet dat iedereen anders in elkaar steekt. Ik was vroeger echt een enorme rommelkont en ben dat nu iets minder. Ik heb geleerd dat dat oké is. Het is hier dan misschien niet altijd een VT Wonen huis waar alles blinkt, maar als er bezoek komt dat zegt: ‘Wat een gezellig huis hebben jullie!’ straal ik van trots. Dat is wat belangrijk is: dat jij je thuis voelt in je huis. Laat je daarbij niet afleiden door oude patronen die je misschien van huis uit hebt meegekregen of door perfecte plaatjes op social media. Want reken maar dat (bijna) iedereen zo’n lade of kastje heeft dat je beter niet open kunt maken vanwege de zooi die er dan uit valt. Vinden mensen je daardoor een slecht mens? Kun je niet goed functioneren? Nope.

Geniet van de dingen die jou blij maken

Ik zeg niet dat iedereen nu een slons moet worden hè! Het gaat erom dat je geniet van dingen die jou blij maken. Dus word jij heel blij van poetsen en is dat tijd voor jezelf, dan moet je dat zeker doen! Maar verlang jij naar een uurtje netflixen als de kinderen op school zijn of in bed liggen, maar doe je het niet want “je moet nog zo veel”. Vraag jezelf dan af: van wie moet het? Het antwoord op die vraag is vaak dat het van jezelf moet of dat je denkt dat het zo hoort. En dat stemmetje kan heel hardnekkig zijn. Trust me, ik ben al lang bezig met zelfontwikkeling en mijn leven comfortabel inrichten. Het gaat met horten en stoten, met vallen en opstaan, maar het resultaat mag er wezen. Ik kies bewust wat ik doe. Word ik er ongelukkig van? Dan is de kans groot dat ik ermee stop of er zelfs niet eens aan begin. Ga ik ergens van kwispelen? Dan doe ik het, hoe vaker hoe beter. Want weet je wat het is met dingen die je blij maken? Daar wil je meer van. Je komt daardoor in een goede vibe en je energie verandert. Moet jij eens opletten wat er dan gebeurt.

Zó neem je tijd voor jezelf!

 • Begin klein en doe iedere dag minimaal 1 ding waar jij héél blij van wordt.
 • Gaat dat goed? Plan dan eens iets groters, bijvoorbeeld een avond uit met een vriendin, een dagje sauna of iets anders waar je helemaal van oplaadt.
 • Merk je dat je negatieve gedachten krijgt? Vraag je dan af of ze wel waar zijn. Gedachten zijn geen feiten.
 • Maken de mensen om je heen het moeilijk om tijd voor jezelf te nemen? Spreek dan uit waar je behoefte aan hebt. Kom samen tot een oplossing, zodat jij toch de tijd kunt nemen die je nodig hebt.
 • Geniet van de tijd die je voor jezelf neemt, dompel je er helemaal in onder en pak het moment. Je verdient het!

Dus, lieve jij, wat ga jij deze week doen waar je blij van wordt? Iets dat echt helemaal voor jou is? Iets waar jouw batterij weer van oplaadt? Vertel het me in de comments, want door het uit te spreken wordt het echt en heb je een stok achter de deur!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

8 Reacties

 1. Als mijn tafel, bank en aanrecht op het oog netjes zijn, lukt het me tegenwoordig veel beter om die momenten voor mezelf te pakken. De laatste 2 weken duik ik ‘s middags ook wel eens ‘gewoon’ op bed, omdat ik dat nodig heb. Mijn ene kind slaapt dan even en het andere kind mag met een filmpje op zijn eigen bed tot rust komen. Heerlijk vind ik dat!

 2. Pingback: De zelfzorg tag! - Breg Blogt

 3. Onderbroeken strijken? Lees ik dat nou echt? Wie doet dat nou, sinds ik bijna niks meer strijk heb ik echt tijd over, heerlijk, me time

 4. Zo waar, ik zet een kruisje in de agenda voor tijd voor mezelf, heerlijk.

 5. Pingback: Cadeautips voor je vrouw of vriendin! * - Breg Blogt

 6. Pingback: Hoe zorg ik voor balans tussen werk en privé? - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.