Wil je eens een andere vakantie, dan ieder jaar naar de camping of een hotel? Eentje waarbij je veel ziet van een land, maar weinig hoeft te regelen? Dan is een rondreis misschien een goed idee! Ik vertel je over de mooiste rondreis die ik zelf maakte en licht een paar bijzondere bestemmingen uit!

De mooiste rondreis die ik zelf maakte

In 1997, jeetje dat is een eeuwigheid geleden, maakte ik een bijzondere rondreis met mijn ouders en mijn broer. Mijn vader was destijds gouverneur van de Lions, een serviceclub. Hij was voorzitter van de gouverneursraad en ging daarom met mijn moeder naar de jaarlijkse Lions conventie. Dat jaar vond het event plaats in Philadelphia, in de Verenigde Staten. Mijn broer en ik, destijds 16 en 18 jaar oud, mochten na die conventie naar Amerika komen voor een rondreis. Mijn oudste broer koos ervoor om niet mee te gaan.
Ik kan me nog zo goed herinneren hoe het voelde om die oceaan over te vliegen en in New York City aan te komen. Zwaar onder de indruk zat ik in de taxi naar het hotel. De volgende dag startte onze rondreis van 12 dagen, waarin we 10 plaatsen zouden bezoeken. Ik kan het rijtje zo nog opnoemen: Boston, Ottawa, Toronto, Quebec, Montreal, Niagara Falls, Baltimore, Philadelphia en Washington. Vanuit die laatste stad vlogen we met een klein vliegtuig weer terug naar New York. Als ik nu op Google Maps kijk naar het gebied, denk ik: wow, dat was echt een grote reis! We reisden met een comfortabele bus en sliepen in goede hotels. In die tijd, let wel dit was voordat er mobieltjes bestonden, deden we spelletjes, lazen boeken en kletsten met de andere reizigers. Het was heel relaxed om niet zelf een route uit te hoeven stippelen. We moesten alleen maar zorgen dat we op tijd in de bus zaten en de rest werd geregeld. Heerlijk, zeker als je een luie puber bent!

rondreis Amerika bregblogt.nl

Rondreizen in Azië

Azië is een geliefd continent voor rondreizen. Niet zo gek ook, want je kunt er niet alleen heerlijk eten, je vindt er alles: grote steden, bergen, de jungle, hagelwitte stranden, romantische eilandjes…zo kan ik nog wel even doorgaan.
Naar welk land in Azië je gaat, hangt af van je wensen en voorkeuren. Ik heb al veel mooie verhalen gehoord en gelezen over verschillende landen. Zo maakten vrienden een rondreis door Sri Lanka, waarvan wij mochten meegenieten via foto’s en filmpjes. Prachtige witte stranden, de indrukwekkende groene bergen en de verhalen over de bevolking zorgden ervoor dat we er toch een beetje bij waren.

Rondreizen in Midden- en Zuid-Amerika

Naast Azië zijn Midden- en Zuid-Amerika minstens zo populair voor een rondreis. Ook hier vind je zo ontzettend veel moois om te zien. Van historische monumenten tot robuuste regenwouden, prachtige stranden, blauwe wateren en eindeloze vlaktes. De cultuur is hier niet te vergelijken met Azië en ieder land heeft weer zijn eigen gebruiken, hoogtepunten en must-sees. Als je bijvoorbeeld een rondreis door Costa Rica maakt, zie je de mooiste regenwouden, landschappen en dieren. Geniet onder een palmboom, terwijl je uitkijkt op de zee. Wat je bestemming ook wordt, tijdens een rondreis kom je ogen en oren tekort.

Een rondreis hoeft niet altijd ver weg te zijn

Voor een rondreis hoef je niet per se naar de andere kant van de wereld. Er zijn ook prachtige rondreizen in Europa, waarbij je heel veel ziet van één of meerdere landen. Tijdens mijn stage in Parijs kregen we elke week een buslading Amerikanen in het hotel, die heel Europa doorkruisten in 10 dagen. Ze zagen dan van een aantal landen de highlights en vlogen daarna weer terug naar de VS.

Voordelen van een rondreis

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een rondreis? Ik zet een aantal voordelen op een rij:

 • Je hoeft zelf geen vervoer en overnachtingen te regelen
 • je kunt genieten van de omgeving tijdens de bus- of treinreizen
 • Je leert nieuwe mensen kennen
 • Je ontdekt plekken die je op eigen houtje misschien niet zou vinden
 • Alles wordt voor je geregeld
 • De reis wordt begeleid door een reisleider
 • Je kunt ontzettend veel van een land of continent zien in vrij korte tijd

Wat is jouw favoriete manier van vakantie vieren? Ga je voor een strandvakantie? Een actieve vakantie of een combinatie van die twee? Ik ben benieuwd naar jullie reisverhalen, dus deel ze vooral met me in de comments of op Facebook!

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

 1. Rondreizen lijkt me echt leuk om een keer te doen. Ik boekte tot nu toe een huisje en zat dan vaak elke dag nog uren in de auto omdat ik verderop wat wilde zien;). Geeft trouwens niet, want ik vind het heerlijk om in de auto te zitten. Dus ja, daar komt ie: als ik ga rondreizen, wil ik heel graag een roadtrip maken met eigen vervoer Scandinavië staat hoog op m’n wensenlijstje.

 2. Heel cool, zo’n reis! Ik heb wel eens een rondreis gemaakt – door Engeland en Schotland – maar dat deed ik heel bewust zonder dat die door iemand anders was uitgestippeld. Ik heb alles met de trein en bus gedaan en zelf alles geregeld. Helemaal in mijn eentje ook. Dat was echt volop genieten. Veruit de mooiste en meest bijzondere reis die ik heb gemaakt!

 3. Onze favoriete reis is rondreizen in de USA. Alles zelf uitzoeken, plannen en boeken.
  Maanden voor vertrek begin ik met bekijken welk gebied we willen bezoeken en het lezen van reisverslagen van het betreffende gebied. Op het moment dat ons verlof is goedgekeurd boek ik de vluchten, de auto en de hotels.
  Het is zo ongeveer mijn enige hobby, het uitzoeken, plannen en boeken van onze jaarlijkse USA reis.

  Dit jaar gaan we naar Kruger, Zuid Afrika. Daar verheugen we ons uiteraard op maar omdat onze vrienden er regelmatig zijn geweest hoefde ik dit jaar vrijwel niets uit te zoeken of te boeken.

  Aangezien ik het uitzoeken heb gemist ben ik maar vast aan het kijken waar we in 2021 naar toe willen #hetbloedkruiptwaarhetnietgaankan.

 4. Vroeger heb ik wel rondreizen gemaakt. Eerst georganiseerd en maar door één land (Italië) of een paar landen (Tsjechië, Slowakije en Hongarije). Dat waren supervakanties. Ook met mijn ouders en zus heb ik een keer een georganiseerde rondreis gemaakt, door de westelijke staten van de USA. Maar de tofste rondreis die ik heb gemaakt was met een vriendin op eigen houtje (bijna) heel Zuid-Afrika rond. Wát een ervaring was dat, wat hebben we veel gezien en beleefd en ook veel geleerd tijdens die reis.

  Nu ik zelf een gezin heb met kleine kinderen kiezen we voor een aantal weken op één camping, wat ook ontzettend goed bevalt. Maar ik zou graag weer een rondreis willen maken, het is echt wel dé manier om een land en de inwoners te leren kennen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.