Deze serie van Jackie van Laren stond al héél lang op mijn ‘wil ik nog lezen-lijstje’! Omdat ik veel recensie-exemplaren ontvang, heb ik de luxe dat ik zelf niet zo vaak boeken koop. Deze serie wilde ik echter zo graag, dat ik alle vier de delen in één keer bestelde. Deel vijf komt in januari 2020, dus daarvoor moet ik nog eventjes geduld hebben. Lees nu alvast de recensies van de eerste vier delen van Eilandliefde serie van Jackie van Laren!

Over Jackie van Laren

Jackie van Laren heeft inmiddels al een mooie reeks romans op haar naam staan. Haar schrijfstijl is zo verrukkelijk, je geniet mee van de avonturen die haar personages beleven, de romances waarin ze zichzelf storten en natuurlijk ook al het bijbehorende drama! Eilandliefde is de derde serie die Jackie uitbrengt. Eerder verschenen al de Q-serie (Zin, Lief en Ziel) en de serie over de ruige rockzanger en de journaliste Anne (Vallen en Opstaan). Daarnaast verschenen nog een aantal losse titels van haar hand, zoals Thuiskomen.
Alle boeken van Jackie hebben één ding gemeen: ze zijn zéér moeilijk weg te leggen. Keer op keer ervaar ik vol verwondering het gevoel dat de personages zo echt overkomen, dat het net is of ik er met mijn snufferd bovenop sta. De humor, haar talent om je regelmatig te ontroeren of zelfs te laten huilen en de gedetailleerde beschrijvingen maken haar boeken steeds weer tot een feest om te lezen. Een leuk detail: de personages uit de verschillende reeksen en losse boeken komen regelmatig bij elkaar in het boek op bezoek. Je hoeft hiervoor niet alles gelezen te hebben, maar het maakt het wel nét iets leuker!

De Eilandliefde serie van Jackie van Laren

De Eilandliefde serie begon als een geintje op Facebook. Jackie begon een Facebookverhaal, waarbij ze iedere dag een kort stukje plaatste. Haar trouwe volgers lazen en dachten mee. De vervolgverhalen waren zo’n enorme hit dat haar uitgever belde: is het geen idee om hier een boek van te maken? En zo geschiedde. Na vier delen was de reeks klaar. Het jaar was om, alle eilandbewoners hadden hun avonturen beleefd en het was mooi geweest. Dachten we. Want in januari 2020 verschijnt het vijfde deel! Nog één keer terug naar dat eiland in de Waddenzee, waar vriendschap, liefde en het ontdekken van jezelf centraal staan. Lees gauw verder voor mijn leeservaringen!

Eilandliefde deel 1: Duingras

Wende Freriks staat op een keerpunt in haar leven: ze is gestopt met haar opleiding en is totaal onverwacht gedumpt door haar vriend. In een opwelling boekt ze twee weken vakantie op een waddeneiland, om het einde van haar relatie te verwerken en te bedenken wat ze nou eigenlijk wil met haar leven. In Grote Vis, de enige strandtent op het eiland, raakt ze aan de praat met de eigenaar Axel en zijn beste vriend Vincent. De twee zijn tegenpolen: zo vrolijk en flirterig als surfer Vincent is, zo serieus en ontoegankelijk is Axel. Nu ze er toch is helpt ende de twee her en der met een klusje, en al snel komt ze er dagelijks, raken ze echt bevriend en lijkt haar oude leven heel ver weg. Behalve oprechte vriendschap voelt Wende ook iets anders voor de stugge Axel, al wil ze daar nog niet te veel over nadenken nu haar nieuw verworven vrijheid net een beetje begint te wennen. Tot haar ex ineens voor haar neus staat en alles op zijn kop zet…

Wat vind ik van Duingras?

Ik las het boek in vijf spreekwoordelijke minuten uit. Echt, ik kón gewoon niet stoppen met lezen. De stoere, ruwe Axel, grommend en wel zoals de mannelijke hoofdpersonen in Jackies boeken wel vaker zijn, is een heerlijk personage. Wende, met haar afritsbroeken en nuchtere instelling, is een inspiratie: ze laat je zien hoe je de dingen ook kunt bekijken. Het decor van de strandtent, de rust van het eiland en de ontspanning waarmee de vrienden met elkaar omgaan maken het feest compleet.

EIlandliefde deel 2: Stormwind

Vincent is een surfer, een losbol, een vrijbuiter. Dus als zijn beste vriend Axel zijn hulp niet meer nodig heeft in Grote Vis, de strandtent die ze samen runden, omdat Axels nieuwe geliefde Wende zijn plek inneemt, kan hij dat alleen maar toejuichen: vrijheid, blijheid. Toch? Hij verruilt het Waddeneiland voor surfparadijs San Diego en geniet van zijn leventje in de zon, vrij van enige verplichting, maar na drie maanden slaat de verveling toe. Hij mist Axel, hij mist kitesurfen en hij mist… iets wat hij zelf nog niet kan benoemen.|Als Vincent terugkeert naar het eiland, blijkt de vriendenkring daar uitgebreid te zijn met de achttienjarige Milena, een nichtje van Wende dat na een traumatische gebeurtenis een veilige haven nodig had. Terwijl hij met hernieuwde energie en motivatie helpt bij allerlei nieuwe plannen met Grote Vis, gaat hij zich steeds meer betrokken voelen bij het welzijn van Milena. Maar die durft niet zomaar iemand te vertrouwen…

Wat vind ik van Stormwind?

What’s not to like about Vinnie? De losbol, de grapjas, de gangmaker, die heeft gewoon stiekem een klein hartje en wil ‘t liefst voor zijn meisje zorgen, bij zijn vrienden zijn en vooral niet teveel poespas. Zijn ware ik is de man die ik mijn vrijgezelle vriendinnen toewens. Het is echt heerlijk om te lezen hoe de personages in elk boek transformeren. Hoe ze van zoekend, onzeker, ongeleid en onrustig veranderen in relaxte mensen die thuiskomen. Ook dit tweede deel week maar amper van mijn zijde, het is lekker geschreven, Jackie zet de personages goed neer en het vertelperspectief, afgewisseld met scènes tussen andere personages, houdt de vaart er lekker in. Love it!

Eilandliefde deel 3: Springvloed

Mayke Ferwerda is een jonge vrouw die geboren is op het eiland, en die als een van de weinigen van haar leeftijdgenoten heel zeker weet dat ze er ook wil blijven wonen en er haar leven wil opbouwen. Maar zo veel werk is er niet, en zie maar eens een leuke partner te vinden die hetzelfde over de toekomst denkt… Gelukkig is ze al een heel eind op weg met haar plannen: ze heeft als kok bij Grote Vis, de enige strandtent van het eiland, de leukste baan die ze zich kan voorstellen. En ze heeft een vriendje, al is hij volgens haar ouders misschien niet helemaal een ideale schoonzoon. Het enige wat haar danig irriteert is het feit dat de strandtent van een dreigend faillissement gered is door Cam, een losbollige surfer uit een deftig gezin met veel te veel geld. Gelukkig heeft ze haar baan nog, maar nu hangt die arrogante kwal de hele tijd rond op haar werk. Hij is zelfs min of meer haar baas! Of is hij misschien toch minder onuitstaanbaar dan hij op het eerste gezicht lijkt?

Wat vind ik van Springvloed?

Oh die heerlijke Cam, met zijn moeilijke woorden, ingewikkelde naam en rijke achtergrond… uiteindelijk is het allemaal een masker, een harnas, waarachter hij zich verschuilt. De chemie tussen Cam en Mayke knettert regelmatig en als lezer wil je af en toe roepen: DOE NIET ZO MOEILIJK EN KUS ELKAAR GEWOON! Maarja, dan zou het verhaal na 2 pagina’s uit zijn en dat is ook weer zo saai. Deel drie is ook weer een genot om te lezen. De Eilandliefde familie groeit en zo kom je als lezer steeds meer middenin de groep te staan. Je leeft en denkt met ze mee, je hoopt op het geluk waar ze naar verlangen en huilt met ze mee als ze verdriet hebben. Wordt het al saai? Want ook van deel 3 heb ik enorm genoten! Tot slot nog een leuk detail: in dit boek speelt Nate, uit Baguette met jam voor twee en Leven met een leugen van Wendy Brokers een kleine rol!

Eilandliefde serie Jackie van Laren bregblogt.nl

Eilandliefde deel 4: Tegenstroom

Martin Freriks heeft al sinds zijn schooltijd een vriendin, Gwen, met wie het niet altijd even makkelijk gaat. Hij is zijn eerste grote liefde, Elodie Rombouts, het mooiste meisje van school, nooit vergeten, al woont ze intussen in New York en heeft ze een glansrijke internationale modellencarrière. Als de relatie tussen Martin en Gwen voor de zoveelste keer onder spanning komt te staan, zoekt Martin steun bij zijn zus Wende op het eiland. Wende wil het nieuwe seizoen inluiden met een groot feest in strandtent Grote Vis. Wanneer ze voorstelt om Elodie uit te nodigen, komt Martins jeugdliefde ineens wel heel dichtbij… Elodie is niet de enige oude vlam die stof doet opwaaien. Mandy komt terug naar het eiland: het meisje dat een zomer eerder zo gek was op Vincent, maar aan wie hij zich toen niet wilde binden. Mandy heeft Vincent maar niet kunnen vergeten, maar Vincent is intussen dolverliefd op Milena. Breekt dat Mandy’s hart, of vindt ze toch de ware liefde?

Wat vind ik van Tegenstroom?

Oh die goeiige Martin, die in de eerste drie delen al af en toe op het eiland verscheen, wat is het een leuke man. Echt een goedzak, die je weleens wakker wilt schudden, als je leest hoe Gwen tegen hem doet. Gwen, bloedmooi, maar alleen van buiten. Het type dat gewend is om haar zin te krijgen, anders gaat ze als een peuter zitten mokken. Zou Martin nou zijn ogen maar eens openen en inzien dat dit niet echt een match made in heaven is. Maar ook dan zou het boek een stuk dunner zijn, dus Martin neemt zijn tijd, omwille van ons leesplezier. Net als alle andere delen kon ik dit boek maar moeilijk wegleggen en heb ik intens genoten van iedere pagina!

Eilandliefde deel 5: Hoogtij

Yvonne, het zusje van Tjeerd, is op zestienjarige leeftijd van het eiland af gestuurd naar haar strenge tante in Leeuwarden, omdat ze als bloedmooie, arrogante puber volkomen onhandelbaar werd. Jaren later heeft ze haar lange blonde haar afgeknipt en haar naam terugveranderd naar Nynke, haar eerste naam. Ze wil actrice worden, maar voordat ze kan beginnen aan haar opleiding wil ze haar jeugdzonden achter zich laten. Daarom keert ze, vroeg in de zomer, stilletjes terug naar het eiland om het goed te maken met iedereen die ze in het verleden heeft gekwetst.
In de huisjes bij strandtent Grote Vis logeert Daan (van het bekende duo Daan en Nout), die incognito op het terras van de Vis optreedt. Als Nynke en Daan elkaar ontmoeten is er een klik, maar ze twijfelen aan elkaars motieven: hij is bekend, zij wil actrice worden; zij is mooi, hij is een versierder. Tot een flinke storm voor veel schade zorgt. Het hele eiland is in rep en roer, Daan en Nynke steken de handen uit de mouwen, en dan leren ze elkaar pas echt goed kennen.

Wat vind ik van Hoogtij?

Aan het einde van deel 4 gaf Jackie van Laren aan dat het mooi is geweest. Boehoe, want ik wilde nog meer! Gelukkig heeft Jackie de gebeden van mij en de vele andere fans verhoord en is inmiddels deel 5: Hoogtij, ook uitgekomen. Ik heb van dit boek, het dikste van het stel, zo enorm genoten! Nynke heeft zo haar eigen struggles en dat is vooral voor haar heel lastig. Ze neemt de dappere stap om terug te keren naar het eiland, de plek waar ze zo veel fouten heeft gemaakt. Op weg naar vergeving merkt ze steeds meer wat de kracht van het eiland is en waarom het zo’n fijne plek is.
Ook in dit deel wisselt Jackie het verhaal af met intermezzo’s, waarin je gesprekken tussen de andere personages volgt. De schrijfstijl is weer vertrouwd en heerlijk, het is een boek om in weg te kruipen. De enige reden waarom ik het niet in één ruk uit heb gelezen, is omdat er een berg werk op me lag te wachten… 😉

Bestel de Eilandliefde Serie van Jackie van Laren hier!

Ik hoop dat je hebt genoten van deze uitgebreide recensie van de Eilandliefde serie van Jackie van Laren en dat je de boeken ook gaat lezen. Mijn advies is om ze in de juiste volgorde te lezen, zodat je niets mist en alle romances in de juiste volgorde meemaakt. Ik kan je sowieso aanraden om Jackie te volgen op Facebook, waar ze regelmatig korte verhalen deelt!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

10 Reacties

 1. Ik zie heel veel over deze serie op social media, maar ben er nooit in begonnen. Ik geloof dat ik het toch een kans ga geven, nu ik dit lees. Het doet me trouwens een beetje denken aan ‘Eilandgasten’ van Vonne van der Meer. Maar ja, dat zal wel vooral door de titel komen;).

 2. Ik heb ze allemaal gelijk gereserveerd bij de bibliotheek. Ben erg benieuwd.

 3. Hier liggen nog een heleboel boeken te wachten tot ik ze uit ga lezen, dus ik sla het bestellen van deze reeks even over. Als ik weer naar leesvoer voor de zomer zoek, kom ik even terug op dit blog! 🙂

  • Haha, ik wist dat ik op dit blog gereageerd had en moet dus lachen. Na het lezen van je blog vond ik zomaar het eerste deel in de kringloop terug. Heb ‘m maar meegenomen en als het meezit ga ik er deze voorjaarsvakantie nog in beginnen!

 4. Pingback: Langs de lijn - Karin de Graaff - Breg Blogt

 5. Pingback: Recensie: Misverstand in the middle of nowhere - Lis Lucassen | Breg Blogt

 6. Pingback: Heerlijke feelgoodromans van Nederlandse auteurs! - Breg Blogt

 7. Pingback: Gelezen boeken juli & leeslijst zomer 2022! - Breg Blogt

 8. Pingback: Gelezen boeken augustus 2022 - Breg Blogt

 9. Pingback: Gelezen boeken oktober 2022 - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.