Een beter milieu begint bij jezelf. Wie is er niet groot geworden met deze slogan? Sinds wij in 2016 een nieuwe keuken kregen, zijn we actiever geworden met afval scheiden. Vandaag deel ik graag mijn tips, zodat jij ook minder afval produceert!

Afval scheiden is een goed begin

Iedere gemeente heeft een eigen werkwijze rondom afval. Bij de één krijg je grote containers, bij de ander mag je het plastic afval aan de straat zetten. In Maastricht moeten we restzakken kopen. Die kosten €11,40 voor 20 kleine zakken (25 liter) of €9,80 voor 10 grote zakken van 50 liter. Hierin mag (officieel) alleen restafval. Voor het gft-afval hebben we een container en voor al het andere afval kun je terecht op milieuperrons of bij het milieupark. Denk daarbij aan plastic, drinkpakken, blik, glas en papier.
Wij hebben in de keuken 3 afvalbakken in een lade. Eentje voor restafval, eentje voor gft-afval en eentje voor ‘milieuperron-afval’. Eens in de zoveel dagen gooien we alles in een tas en brengen het naar het milieuperron dat op 200 meter afstand van ons huis ligt. Sinds we actief bezig zijn met afval scheiden hebben we 1 keer in de twee weken een restzak die maximaal driekwart vol zit.

Plak een Nee/Nee sticker op de brievenbus

Pluis jij elke week die hele stapel reclamefolders door? Ik moet bekennen dat ik dat altijd onwijs leuk vond om te doen! Maar het is ook iedere week een flinke berg papier die je leest en waarna je er niks meer mee doet. Daarom bekijk ik de reclamefolders nu via een app. Op donderdag of vrijdag maak ik een boodschappenlijstje voor ons weekmenu en dan check ik bijvoorbeeld de folder van de Lidl voor aanbiedingen en inspiratie.
We ontvangen ook geen huis-aan-huisblaadjes meer, maar het meeste nieuws dat daar in staat vind je tegenwoordig toch online.

Neem je eigen zakje mee voor groenten en fruit

Bij steeds meer supermarkten krijg je herbruikbare tasjes voor groenten en fruit. Je hoeft dan geen plastic zakjes meer te gebruiken die een uur later toch in de prullenbak belanden. Heb je maar een paar stuks fruit? Dan hoef je er helemaal geen zakje omheen te doen. Dit zijn kleine gebaren die een groot verschil maken in de enorme berg plastic. Hetzelfde geldt voor boodschappentassen: neem je eigen tas mee, zodat je niet steeds een nieuwe wegwerptas hoeft te kopen.

Hergebruiken van dozen en potjes

Als blogger krijg ik regelmatig pakketjes toegestuurd door bedrijven. Denk aan boeken, maar ook spellen en kleding. Dit zit vaak verpakt in dozen. Deze dozen bewaar ik in de trapkast en gebruik ik weer opnieuw als ik zelf een pakketje verstuur. De boeken-enveloppen zijn vaak van bubbeltjesplastic en ideaal voor het versturen van kleine pakketjes of cadeautjes.
Glazen potjes zijn ideaal om plantjes in te stekken of om in de zomer te gebruiken als waxinelichthouder in de tuin. Je kunt ze ook gebruiken om schroefjes in te bewaren in de schuur of voor (gedroogde) kruiden. Er zijn genoeg mogelijkheden om producten te hergebruiken!

We zijn steeds bewuster bezig met duurzaamheid en afval scheiden is daar een onderdeel van. Ik weet zeker dat er nog veel meer te winnen valt en wanneer we hier weer stappen in zetten, schrijf ik daar zeker een nieuwe blog over! Heb jij nog handige tips om afval te verminderen? Deel ze in de comments en inspireer elkaar!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Afval scheiden doe ik ook, maar helaas kan ik gft niet gescheiden inleveren. Mijn restafval bestaat dus (wat mij betreft echt een schande voor de gemeente waar ik woon!) voor het grootste deel uit gft.
    Ik hergebruik wel altijd plastic. Dat gebruik ik dan bijvoorbeeld als vuilniszak, maar dozen en glazen vind ik een goed idee. Ga ik ook eens beter op letten.

  2. Wij proberen ook zoveel mogelijk afval te scheiden. Sowieso plastic, gft, papier, glas, het gaat allemaal apart. Kleding brengen we naar de kledingbank of textielcontainer, spullen die we niet meer gebruiken maar nog wel goed zijn gaan naar de kringloopwinkel. Zo houden we inderdaad maar weinig restafval over
    Wat betreft gft hebben wij een container van de gemeente, maar ook een compostbak achter in de tuin. Het meeste gaat daarin, zo hebben we mooi ons eigen compost voor de tuin.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.