Vroegâh, toen ik nog in loondienst was, riep ik altijd: ‘Ondernemen? Dat is niks voor mij! Ik ben slecht in administratie en ben chaotisch.’ Ha! Kijk nu eens, het ondernemen past me als een perfect zittende jas. Het ondernemerschap gaat me zo goed af omdat ik het steeds meer op mijn eigen manier doe. Vandaag deel ik mijn tips en ervaringen graag met jou!

Ondernemen is geen hogere wiskunde

Voor ik nog maar enige kaas had gegeten van het ondernemerschap, dacht ik vooral dat het heel erg moeilijk was. Dat je er van alles voor moest kunnen en snappen. Nu ben ik echt niet dom, maar een administratief of strategisch wonder ben ik ook niet. Vlak voor ik de knoop doorhakte om te gaan ondernemen waren er nog mensen die me ervan af wilden praten. Want ‘ondernemen was heel moeilijk hoor’ en ‘Wist ik het wel zeker? Het was hard werken…’ Ik ben nog iedere dag zo dankbaar dat ik die belemmerende overtuigingen van anderen (!) in de wind heb geslagen en er vol voor ben gegaan. Want ik kwam er al gauw achter: ondernemen is geen hogere wiskunde. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Ik koos ervoor om eenvoudig te beginnen. Ik heb een kantoor ingericht in huis, maar zit in de praktijk net zo lief aan de eettafel. Ik plan mijn afspraken zo, dat ik de auto kan gebruiken als die beschikbaar is, voer veel gesprekken online via Zoom of Skype en draai mijn uren zo veel mogelijk onder schooltijd.

Heb je lang in loondienst gewerkt? Kom los uit de conditionering!

Mijn ondernemersavontuur begon na zo’n 22 jaar in loondienst, dat is inclusief bijbaantjes en werk in de horeca door de jaren heen. De laatste veertien jaar bracht ik door bij grotere en kleinere commerciële organisaties. Vooral in die jaren is er een bepaalde conditionering ontstaan. Bij mijn eerste ‘echte’ werkgever waren cijfers het allerbelangrijkst. Als je niet exact een kwartier voor aanvang van je dienst binnen was, kon je rekenen op een telefoontje van een collega. Let wel, dit gebeurde toen ik zelf leidinggevende was. Een functie met verantwoordelijkheden, zou je denken. De jarenlange conditionering van altijd bereikbaar moeten zijn, je in een keurslijf persen en een continue druk voelen om te presteren resulteerde uiteindelijk in een burn-out in 2012. Ik realiseerde me wel dat ik het anders wilde, maar ik had geen idee wat ik dan wilde en hoe ik dat kon krijgen. De onzichtbare druk die deze conditionering als gevolg had, heb ik nog jaren met me meegedragen.

Tot ik me in de eerste jaren als ondernemer realiseerde dat IK degene ben die bepaalt hoe, wanneer en waar ik werk.

Het kostte echt wel even wat tijd en moeite om de conditionering los te laten. Een voorbeeld: Mijn man bracht onze kleuter naar school en ik kon de dag rustig beginnen. Er stonden geen afspraken in mijn agenda, ik zou lekker gaan schrijven. Heerlijk, zou je denken. Maar wat gebeurde er: ik had een gejaagd gevoel en moest van mezelf per se om 9.00 uur achter de laptop zitten. Want anders… Ja, wat eigenlijk? Nou, ik had dan het gevoel dat iemand wist dat ik zat te lummelen of dat ik niet op tijd begon met werken. Bi-zar!

Column Faalhaas bregblogt klein.nl

Werk lekker waar, wanneer en hoe jij zelf wilt!

Nu ik de zware jas van de onzichtbare druk heb uitgedaan, ervaar ik nog meer vrijheid dan voorheen. Net als jij ben ik ook maar gewoon een mens. En mensen voelen zich geen dag exact hetzelfde. Dus sta ik ook weleens op met een hoofd vol watten na een gebroken nacht. Mijn lijf laat mij weleens gigantisch in de steek. Waar ik dan voorheen de hele dag met een rotgevoel zat door te ploeteren, luister ik nu naar mijn lichaam. Wat heb ik nodig? Een dag werken in mijn joggingpak vanuit bed? Of juist lekker frisse energie opdoen en buiten de deur gaan werken? Wat het ook is, door mijn gevoel te volgen heb ik aan het einde van de dag een voldaan gevoel. Want ik heb me niet de hele dag druk gemaakt over alles wat ik eigenlijk had moeten doen. (Van wie moet het?!) Heerlijk!

Dit boek heeft mij ontzettend goed op weg geholpen tijdens mijn start als ondernemer.

Luister naar jouw intuïtie!

Mijn onderbuikgevoel is mijn allerbeste vriend. Zweverig? No way! Het is echt een hele goede raadgever. Ik heb het afgelopen jaar een aantal keer afgezien van een samenwerking, omdat het niet goed voelde. Daarmee liet ik ook geld liggen, al zag ik dat anders. Want als je ergens aan gaat werken, terwijl je je er niet goed bij voelt, kost het je bakken met energie. En die energie krijg je niet aangevuld met een paar honderd euro. Zorg dat je goed weet waar je energie van krijgt en vul daarmee jouw energievoorraad aan. Zo word ik enorm blij van een dag ongestoord schrijven. Dan zet ik een pot thee, steek wat kaarsjes aan en ga de hele dag blogs zitten tikken. Hoe moe ik de dag ook begin, ik eindig hem altijd vol energie, omdat ik doe waar ik blij van word.
Heb je diensten of producten binnen jouw bedrijf waar je je niet goed bij voelt? Vraag jezelf dan af wat het ergste is wat er kan gebeuren als je deze afstoot. Vergaat de wereld? Ga je failliet? Nee? Weg ermee! Zo creëer je weer ruimte voor nieuw aanbod waar je wél blij van wordt!

Onthoud: alles is uitvogelbaar!

Jij bent de baas, vergeet dat nooit!

Alle bovenstaande punten komen eigenlijk samen in één ding: Jij bent de baas! Dan kun je ook maar beter zorgen dat je een leuke baas bent voor jezelf. Heb plezier in je werk en zorg dat je jezelf omringt met mensen waar je plezier mee hebt en energie van krijgt. Ik ben ontzettend blij met de ondernemers waar ik regelmatig mee kan sparren, lachen, huilen en nog veel meer. In de afgelopen jaren zijn er mooie vriendschappen ontstaan dankzij het bloggen en het tekstschrijven. Ik heb zelden nog het gevoel dat ik ergens niet tussen pas. En als ik dat gevoel wel heb, weet ik dat het niet aan mij ligt, maar dat de chemie tussen mij en de ander(en) niet goed is. En dan heb ik de vrijheid om een andere weg in te slaan.

Laat je niet afschrikken door belastingen en regels

Nu klinkt het misschien alsof het ondernemerschap alleen maar lol en plezier is. Ik ben heus wel realistisch en weet dat er ook genoeg verplichtingen, regels en minder leuke dingen zijn. Zo liet ik me altijd een beetje afschrikken door de belastingen en alle regels die daarbij komen kijken. Die administratie waar ik het eerder over had? Die heb ik nu in Jortt, een fijn boekhoudprogramma gezet, waardoor mijn boekhouder en accountant alleen nog de controle en de aangiftes hoeven te doen. Na 1,5 jaar scan ik eindelijk mijn bonnetjes in, nadat ik ze eerst overal bewaarde. Al doende leert men is hier ook wel aan de orde. Ik begrijp steeds beter hoe het hele belastingtechnische verhaal in elkaar steekt en kan daarnaar handelen. Die beer hebben we dus ook van de weg geveegd.

Jij kiest zelf hoe vrij je bent.

De hoeveelheid verplichtingen die je hebt zijn afhankelijk van het werk dat je hebt. Met een winkel heb je natuurlijk meer verplichtingen dan als zzp’er. In dit artikel ga ik vooral uit van de laatste situatie. Zo heb ik bijvoorbeeld geen auto van de zaak, omdat het (nog) niet nodig is. Ik huur geen kantoorruimte, omdat ik thuis voldoende plek en rust heb om te werken. En wil ik wat anders, dan zijn er genoeg toffe werkplekken voor zzp’ers in Maastricht. Ik zet mijn reserveringen voor de belastingen netjes apart, zodat ik niet voor onaangename verrassingen kom te staan. Ik doe wat ik leuk vind en zorg dat ik mezelf niet vastzet in werkzaamheden en samenwerkingen waar ik niet blij van word.
‘Maar Breg, er moet toch ook brood op de plank komen?’ Ja zeker, en dat komt er ook genoeg. Juist door te kiezen wat je leuk vindt en door te doen waar je goed in bent én dat uit te stralen, trek je klanten en klussen aan die daarbij passen. Let maar op, het werkt echt zo!

Ondernemen op je eigen manier doe je zo!

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en mijn ervaringen en dat je met net zo veel plezier onderneemt als ik dat doe. Heb je nog vragen? Stuur me dan gerust een berichtje!

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt door Chantal Kleijkers van Eightyonestories.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

9 Reacties

  1. Met heel veel plezier je blog gelezen! Bij mij is het ook echt ‘de belasting’ die ervoor zorgt dat ik niet durf te gaan ondernemen. Maar het kriebelt wel, al een poosje, voor als ik hersteld ben van mijn burn-out. Ik ga me er tegen die tijd sowieso in verdiepen. Nu levert dat nog te veel onrust op;).

    • Na 1,5 jaar vind ik de belasting niet meer zo spannend. Heb dan ook een boekhouder die me adviseert en bijstuurt als dat nodig is, dat geeft rust! Goed dat je er nu nog niet aan begint, maar als het straks beter met je gaat is het zeker de sprong waard!

  2. Interessant artikel, leuk om te lezen en wie weet kom ik nog eens met vragen! Verheug me iedere keer om het te lezen

  3. Jaaaa, jaaa, JA! Ik juich! Ik kon me ook opgejut voelen, omdat ik op zijn vroegst om half 10 begin met werken. En streng voor mezelf zijn, terwijl ik soms om 11 uur ‘s avonds nog bezig ben. (Wat niet goed is, maar ja, een flow, he.)

    • Maf hè, hoe we onszelf het daarmee zo moeilijk kunnen maken! Maar des te lekkerder om het nu door te hebben, zodat we ‘t lekker op onze eigen manier kunnen doen! <3

  4. Pingback: Persoonlijke update: hoe gaat het in huize Breg Blogt? - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.