Nee, dit is geen clickbait, maar een waargebeurd verhaal. Ik ben een tijdje geleden met open ogen in een oplichterstruc getrapt en kwam er gelukkig bijtijds achter. Lees mijn verhaal en wees gewaarschuwd!

Ik heb soms wel zin om mijn geluk te beproeven bij een winactie op Facebook. Het is echt niet zo dat ik mijn  hele tijdlijn en die van anderen helemaal vol spam met like & share acties, maar soms ben ik in een winning mood en waag ik een kansje. Dat brengt nog weleens toffe verrassingen met zich mee, maar dit keer was het een onaangename verrassing…

Een geloofwaardige winactie

Zo ook een paar maanden geleden. Ik zag een bericht voorbijkomen van Pathé om kaartjes voor de bioscoop te winnen. Normaal gesproken ben ik er super alert op als een winactie nep is. Maar, je voelt de bui al hangen, dit keer dus niet. Ik deed vrolijk mee, tagde een vriendinnetje en vergat het hele gebeuren.

Donderdagmiddag kreeg ik een berichtje in Messenger, dat ik gewonnen had. Wat er daarna met mijn verstand gebeurde weet ik niet, maar ik trapte dus met open ogen in een oplichterstruc. Ik vind het nog steeds zo stom!

Betalen voor een gewonnen prijs?

Ik kreeg te horen dat de cadeaubon alleen opgestuurd kon worden na betaling van 2 euro. Nietsvermoedend betaalde ik en vulde ik mijn gegevens in. Ik vond het wel een beetje vreemd, ook dat ik nu ineens een account had op een of andere spelletjes site, maar dacht er verder niets geks bij. HOE DAN BREG? Ik heb werkelijk waar geen flauw idee. Afgeleid? Met mijn hoofd er niet bij? Het was gewoon stom, I know.

Enfin, ik dacht er verder niet meer aan en appte zelfs nog mijn vriendinnetje dat dat we binnenkort samen naar de bios konden. Hoera! Later die avond kwam Etienne thuis en ik vertelde hem het hele verhaal. Ineens viel het kwartje bij me en kreeg ik het warm. Wat was dat voor een bullshit met die 2 euro? Dit klopte niet!

PANIEK!

Ik belde direct naar mijn creditcardmaatschappij en legde het verhaal uit. De medewerkster verifieerde mijn gegevens en gaf aan dat ze meteen meerdere afschrijvingen hadden tegengehouden, bedragen rond de 70 euro. Damn. Ik kreeg het advies om het abonnement dat ik blijkbaar had afgesloten meteen op te zeggen.

Hoppakee, door naar de chat van de bewuste site. Ik kreeg direct een melding dat mijn abonnement beëindigd was, maar dat er nog wel kosten berekend zouden worden. Hoeveel dan? 2 euro mevrouw. Nou, die mag je ook mooi crediteren. Oké, doen we. Ik gaf de beste man nog mee dat ik hoopte dat hij trots was op het bedrijf waar hij voor werkte. Zijn antwoord? ‘You’re welcome, thank you for using our chatservice.’ Ik kan er met mijn verstand niet bij dat je überhaupt zo je geld zou willen verdienen, maar dat is een ander verhaal. Het fake-account van Pathé is inmiddels verwijderd, nadat ik (en ik vermoed veel anderen) het hebben gerapporteerd bij Facebook.

Eind goed, al goed…

Het was even een spannend moment ik snap oprecht niet dat ik zo stom heb kunnen zijn. Ik let altijd goed op en vul nooit zomaar mijn gegevens in. Wellicht was het een lesje van het universum dat ik nog alerter moet zijn op wat ik online doe. En ik hou mijn creditcardafschrijvingen de komende tijd extra scherp in de gaten, dat snap je wel.

Ik zou Breg niet zijn als ik dit niet eerlijk zou delen met jullie. Want ik ben ongetwijfeld niet de enige die erin is getrapt. Je wilt niet weten hoe stom ik me voelde toen dit gebeurde, dus hou die opmerkingen op dat vlak maar voor je. Ik ben al streng genoeg geweest tegen mezelf. 😉
En ja, je kunt nu met je ogen rollen en verzuchten dat jou zoiets echt niet overkomt. Roep dat niet te hard, want het is gebeurd voor je er erg in hebt. Laten we dus met zijn allen extra alert zijn op dit soort gekke fratsen. Toevallig zag ik deze week weer een dergelijk bericht rondgaan, dus je kunt niet genoeg waarschuwen. Delen van deze blog is dus zeker welkom, hoe meer mensen we kunnen behoeden voor deze toestanden, hoe beter! 

Heb jij zoiets weleens meegemaakt?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. O, dat is zó balen! Gelukkig kwam je er op tijd achter.
    Ik kreeg pas een rekening die ik zogenaamd niet betaald had. De rekening was uit 2014. Klopte verder niks van (zag ik, want ik had het origineel nog). Ik was vooral blij dat het zo’n oude rekening was, want anders denk ik dat ik erin was getrapt. Ik dacht slim te zijn door niet te betalen, maar was wel zo stom om te mailen naar het bij de rekening genoemde mailadres. Bleek loos alarm, foutje van het bedrijf, maar ik voelde me zó stom. Natuurlijk had ik ook niet moeten mailen. Ik had gewoon die mail met rekening moeten verwijderen… En ja, dan let je dus altijd goed op. Kan dus blijkbaar nog beter.

  2. Diny Gijsberts Antwoord

    Weet je wat óók opvalt bij facebook zogenaamde winacties dat constant dezelfde namen winnen,absurd váák en NEE zó váák win ik niet , maar geef ik dáárop kritiek word ik geheid door één van hun of hun kompanen met een leugen geblokkeerd en zwart gemaakt bij anderen op media ! Het valt gewoon op ! En dát zet je wél aan het denken ! ?????

  3. Heb het ook eens gehad via marktplaats. Ik kocht een artikel bij iemand en ging het daar ophalen. Daar aangekomen gingen al mijn alarmbellen af maar toch is het die persoon gelukt dat ik mijn adres gaf. Zo stom!! Snap het ook nog steeds niet. Hij heeft die avond mijn fiets uit de schuur gestolen. Maar ik was zo kwaad dat ik naar zijn huis gegaan ben om mijn fiets terug te halen en dat is gelukkig ook gelukt.
    Achteraf kwam ik er achter via via dat het een bekende fietsendief is uit de buurt. Ik ben altijd zo voorzichtig en dan geef ik zomaar mijn adres. Ongelofelijk ??‍♀️

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.