Kerstmis, het feest van eten en drinken. En nog meer eten en drinken. En nóg meer! Welke drankjes kun je allemaal serveren tijdens de feestdagen? Ik zet wat leuke inspiratie op een rij, met en zonder alcohol!

Lekkere drankjes voor de feestdagen

Een gedekte tafel vol heerlijk eten, de mooiste wijn- en waterglazen op tafel, kaarsen erbij: dat is het klassieke beeld van de tafel tijdens de feestdagen. Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden om een feestmaaltijd compleet te maken met drankjes. Van lekkere waters tot een glas bubbels. En wist je dat je met die meeste drankjes ook lekker kunt koken tijdens de feestdagen?

Prosecco of andere bubbels

Een glaasje bubbels is hartstikke feestelijk! En tegenwoordig hoef je als zwangere of als je geen alcohol drinkt echt niet mee te proosten met een glaasje spa. Er is volop keus in alcoholvrije bubbels die prima smaken!

Wist je dat je met bubbels ook een lekker tussengerechtje kunt maken? Denk eens aan een spoom. Dat is een gerechtje dat is bedoeld om de smaakpapillen te neutraliseren. Het bestaat uit sorbetijs waar je een bruisend drankje, zoals prosecco, overheen schenkt in een champagneglas. Je maakt het heel simpel klaar:

  • Zet de glazen een paar uur voor je de spoom maakt al in de koelkast
  • Doe in elk glas een bolletje sorbetijs (ik vind citroenijs hierin echt heerlijk!)
  • Schenk er rustig wat bubbels overheen. Het gaat flink schuimen, dus rustig schenken is een must!
  • Serveer de spoom met een lange lepel en garneer eventueel met munt of wat stukjes fruit.

Witte en rode wijn

Witte en rode wijn zijn perfect om een uitgebreid kerstdiner te begeleiden. Of als aperitief. Of bij de borrel. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik een wijntje wel lekker vind. Ik kook er ook graag mee. Zo gaat er regelmatig een scheutje rode wijn in een lekkere stoofpot. Of in de lasagne die ik maak volgens een recept van Lifesabout.nl! Rode wijn is een ideale basis voor een saus die je serveert bij vlees, zoals een rollade of biefstuk. Het geeft een zoete, volle smaak aan de saus, ik ben er dol op!

Water met een smaakje

Voor je denkt dat het hier alleen maar over alcolhol gaat, er zijn ook hartstikke lekkere drankjes zonder alcohol. Denk aan water met een smaakje. Hiermee kun je eindeloos variëren! Een van mijn favorieten is water met frambozen, blauwe bessen en munt. Doe het fruit en de munt in een mooie karaf, giet er koud water overheen en laat dit goed intrekken. Je kunt voor het serveren nog ijsblokjes toevoegen, zodat het water weer lekker koel is. Je hoeft overigens niet per se voor kraanwater te kiezen, je kunt ook (licht) sprankelend water gebruiken. Voeg combinaties van fruit en kruiden, zoals basilicum, munt of rozemarijn toe en je hebt een heerlijk fris drankje!

Cocktails en Mocktails

Cocktails zijn al een aantal jaren heel erg hot! Of juist verfrissend, het is maar hoe je het bekijkt! Omdat alcoholvrij borrelen steeds meer voorkomt, is ook het begrip Mocktail opgedoken. Dat zijn net zulke smakelijke cocktails, maar dan zonder alcohol.
In het boek Borreltijd van Susan Aretz vind je heel veel inspiratie voor lekkere cocktails en mocktails en het is ook nog eens een tof cadeau voor onder de boom! Op de website van Susan vind je ook leuke recepten, zoals deze alcoholvrije mojito!

Port

Een glaasje rode port staat voor mij gelijk aan knisperend haardvuur, rustige muziek op de achtergrond en een kaasplankje voor mijn neus. Het zoete van de port en het hartige van de kazen vormen een tongstrelende combinatie. Pas wel op, want van een paar glaasjes port kun je aardig op je kop gaan staan!

Hoe je een leuke kaasplank maakt? Kies voor verschillende soorten kaas: harde en zachte, milde en pittige. Leg ze op een houten plank met kleine mesjes erbij. Vergeet niet om stukjes brood erbij te doen. Een lekkere chutney doet het ook altijd goed, net als appelstroop, walnoten en druiven. Varieer zoveel je maar wilt, een kaasplank is altijd een goed idee tijdens de feestdagen!

Likeuren

Als de flessen likeur op tafel komen, weten we dat ‘t een latertje wordt. Ik vind zelf een glaasje Baileys heel lekker of een limoncello. Bij de koffie of daarna een beetje nippen en natafelen, heerlijk! Je kunt hier ook heerlijke desserts mee maken. Denk aan een lekkere tiramisu met Baileys, zoals deze van Francesca Kookt

Bestel jouw dranken voor de feestdagen online

Heb je nou geen zin om te sjouwen met flessen? Dan kun je makkelijk jouw drank kopen bij Drankdozijn. Je kunt hier bestellen per fles en als je voor 21.00 uur bestelt (op werkdagen), heb je het de volgende dag in huis!

Welke drankjes staan er bij jullie op tafel deze kerst?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Goed idee, bubbels zonder alcohol. Ik vind het heel ‘gezellig’ om een glaasje bubbels mee te drinken, maar mag geen alcohol (vanwege medicijnen). Nu geen zin om nog naar de winkel te gaan, maar voor volgend jaar een prima idee. Zelf helemaal niet aan gedacht.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.