Zet drie dames en één heer op leeftijd bij elkaar in een monumentaal grachtenpand in Leiden en je kunt de klok erop gelijk zetten dat er een hoop gaat gebeuren. Ik las de hartverwarmende roman Dames op de Herengracht van Margareth Hillebrandt en was aangenaam verrast!

Dames op de Herengracht – Margareth Hillebrandt

Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen – Dorine, Julia en Lily – elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze doen elkaar een belofte: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met al haar pijnlijke details.
Als bij Julia de ziekte dementie wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.

Ontroerend, grappig en liefdevol

Deze roman heeft van alles in zich: ontroering, humor, verdriet en liefde. De schrijfstijl van Margareth is lekker vlot en beeldend, waardoor je als een speer door het boek vliegt. Ik beeldde me in hoe het zou zijn om over 30 jaar op die manier met een stel vriendinnen samen te wonen. Een bijzondere kijk op het leven geeft het je wel!
De karakters zijn mooi neergezet en hebben allemaal hun eigen eigenaardigheden. Dat maakt het geheel tot een soms wat chaotisch gebeuren, maar dat is absoluut niet storend!
De manier waarop het ziektebeeld van Julia wordt beschreven is heel mooi, het geeft je echt een kijkje in het leven met dementie. En dan vooral wat de impact is voor de naasten. HEt boek is verdeeld in twee perspectieven. In het eerste deel lees je het verhaal door de ogen van Dorine, later bekijk je de wereld vanuit het perspectief van Dolf.

Lees hier meer recensies!

Aanrader dus?

Ja, ik ben aangenaam verrast door deze roman. Het omslag deed een beetje denken aan een streekromannetje uit de jaren ’80, maar het verhaal en de schrijfstijl hebben me aangenaam verrast!

Je bestelt het boek eenvoudig via onderstaande afbeelding:

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Pingback: Naar de overkant - Santa Montefiore - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.