In twee dagen minder stress? Het is mogelijk dankzij de tips en inspiratie die Sam Loman en Jolanda Bouman geven met Take a break!

Take a break – Sam Loman en Jolanda Bouman

Ben jij soms ook zo moe? Van je werk of je studie, je gezin, je familie en je sociale verplichtingen, je vrijwilligerswerk, noem maar op – het kost allemaal energie. Dat is op zich niet erg, we kunnen best wat hebben. Als je maar regelmatig oplaadt met voldoende activiteiten die rust en energie opleveren.
Helaas schiet dat opladen er in de dagelijkse hectiek maar al te gemakkelijk bij in. In plaats daarvan gooi je er nog een schepje bovenop en verhoog je de druk op je stresssysteem. Je raakt steeds vermoeider en ontwikkelt kwaaltjes. 


Hoog tijd om voor jezelf te gaan zorgen! Take a break helpt je om het tij te keren. Je start met een uitgekiend tweedaags programma om de stresshormonen tot rust te brengen. Maar dan ben je er nog niet. Echte gedragsverandering kost immers tijd: minstens een maand of twee, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Daarom vind je in de doos ook 66 kaarten met activiteiten om iedere dag een moment van actieve ontspanning in te bouwen. Zo zet je een concrete stap naar een rustiger en gezonder leven .

Het is prachtig geïllustreerd door Sam Loman. Omdat Sam (1983) een bijnierziekte heeft die haar gevoelig maakt voor stress, heeft ze de kaarten ontwikkeld uit eigen ervaring. De oefeningen werken echt voor haar en ze heeft er veel liefde in gestopt. Burn-outcoach Jolanda Bouman schreef de tekst van het ontstress-programma. Het is dus absoluut niet uit de lucht gegrepen.Hoe werkt het precies?

In het boekje staat een programma voor twee dagen. Tijdens die dagen ga je bewust aan de slag met voeding, ontspanning, beweging en mindset. Voor mij zou het programma niet te volgen zijn op twee aaneensluitende dagen, vanwege planning, gezin, werk etc. Dat is gelukkig geen probleem, je kunt er ook voor kiezen om de volgorde te veranderen of onderdelen van het programma uit te voeren. Er zit genoeg leuke inspiratie in. Denk aan een piekerkwartiertje, waarin je zoveel mag piekeren als je maar wilt. Is de tijd om? Dan is het klaar met piekeren. Op die manier train je om jouw gedachten te sturen en je er niet door te laten leiden.
Wat mij een beetje tegenvalt aan het boekje is dat je nogal veel ‘moet’ en dat er nogal veel dingen ‘fout’ zijn. Er wordt veel benadrukt welke voeding allemaal slecht is en wat je niet mag doen. Daar krijg ik persoonlijk snel de kriebels van en ik word daar een tikkeltje opstandig van. Ik ben een voorstander van ‘met mate’ en luisteren naar jouw eigen behoeftes. Dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening, het kan heel goed zijn dat jij de manier van schrijven heel prettig vindt.

Een pluspunt van het programma is dat het veel variatie in onderdelen bevat, waardoor je genoeg inspiratie krijgt om jouw stresslevel omlaag te krijgen. De 66 kaarten die erbij zitten bevatten allerlei tips, spreuken en recepten voor nog meer inspiratie. Je kunt de kaarten op je prikbord hangen, gebruiken als boekenlegger of er bijvoorbeeld elke dag eentje uit de stapel halen en de opdracht of het recept uitvoeren.

Mijn eindoordeel

Los van mijn kritische noot vind ik het een mooi vormgegeven setje met genoeg inspiratie. Ik denk ook dat dat de truc is van een relaxter leven: doe iets met de tips en inspiratie waar jij je goed bij voelt en laat de rest voor wat het is. Jij bepaalt welke dingen jou helpen en dat zal je vanzelf al minder stress geven. Het setje is ook een leuk cadeau-idee voor die vriendin die alle ballen in de lucht houdt en altijd ‘druk, druk, druk!’ is en ondertussen moppert dat ze nergens meer tijd voor heeft. Of voor de vriendin die zo streng voor zichzelf is, omdat ze niet weet hoe ze het anders moet doen. Of voor de vriendin die je gewoon een leuk, inspirerend cadeau gunt om meer rust in haar leven te brengen.

Take a Break kost €19,95 en is te bestellen via onderstaande afbeelding:

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Het klinkt mij allemaal een beetje te ‘Amerikaans’. Even wat trucjes en we leven nog lang, zonder stress en gelukkig. Word ik heel recalcitrant van;). Heel persoonlijk hoor, trouwens. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat anderen heel blij worden van dit soort dingen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.