Jongens, wat een week! Ik besloot op donderdag 14 november om in actie te komen tegen menstruatie-armoede en had niet durven dromen dat het zo’n groot succes zou worden! Ik geef je een update over de donaties, mijn optreden in de media en of het is gelukt om een bus vol maandverband naar Landgraaf te brengen!

Inzamelingsactie tampons en maandverband in Zuid-Limburg

Ruim een week geleden startte ik met de actie en het balletje begon al snel te rollen. De eerste donaties werden gebracht, de tikkies vlogen me om de oren en zelfs de media wist me te vinden. Ik ben zo onwijs trots en dankbaar dat dit is gelukt!
Heb je gemist waar dit over gaat? Lees dan eerst deze blog!

Op radio, televisie en internet bij L1

Zondagmiddag ging de telefoon. Het was iemand van de lokale zender L1. Of ik interesse had in een radio-interview. Ik zat nog in mijn pyjama (het was een latertje geworden zaterdag…) en zei: ‘Ja hoor, geen probleem!’ Ik rende naar boven, trok iets toonbaars aan en deed mijn haar een beetje goed. Toen de bel ging stond er een cameraploeg voor de deur. Oeps! Stond ik daar op mijn sloffen. Gelukkig zag je daar niets van op televisie en kwam het allemaal goed!

Helaas hadden ze mijn website niet in het filmpje verwerkt, waardoor mensen niet wisten waar ze me konden vinden. Op de website heb ik wel een link weten te regelen, zodat vanuit daar wel doorgeklikt kon worden naar mijn blog. De reacties waren in ieder geval overwegend positief!

Waarom geef je niet iedereen een menstruatiecup?

Als ik een euro had gekregen voor iedere keer dat deze opmerking werd gemaakt, was ik stinkend rijk geworden. De menstruatiecup staat ook vermeld als product dat gedoneerd kan worden. Het is met dit product – en alle andere producten – wel zo, dat je voorkeur persoonlijk is. De één zweert bij maandverband, de ander bij tampons en weer een ander bij herbruikbare cup. Allemaal prima en daarom wil ik ook niemand één product opleggen en zamel ik zo breed mogelijk in. Ik vertel zo meteen nog wat meer over de menstruatiecup.

Op bezoek bij de Voedselbank

Afgelopen woensdagmiddag ging ik met Etienne en Laurens op bezoek bij het distributiecentrum van de Voedselbank Limburg-Zuid in Landgraaf. Wat heb ik veel bewondering en respect voor de mensen die daar werken. Dag in, dag uit, werken 130 vrijwilligers mee om de 900 gezinnen in Zuid-Limburg te voorzien van pakketten.

We kregen een uitgebreide rondleiding en spraken lang met Hennie en Harrie die samen al 18 jaar (!!) de hele operatie runnen. We bespraken hun wensen voor vrouwelijke hygiëneproducten, inclusief de duurzame opties. Ze hebben aangegeven dat met name de gangbare producten nu heel hard nodig zijn. We gaan een aantal menstruatiecups doneren, om te zien of daar vraag naar is. Ze informeren de cliënten daarover op de verschillende uitdeellocaties.

De tussenstand!

Op het moment dat ik deze blog inplan op zaterdagmiddag staan er ZES grote, volle dozen in de woonkamer. Het totale ingezamelde bedrag is €856,10! Weet je hoeveel producten je daarvoor kunt kopen? En om dat aantal nog mooier te maken, heb ik een deal gesloten met Trekpleister in Maastricht. Ik heb bij hen inmiddels een bestelling geplaatst voor ruim 600 euro, met een flinke korting. Trekpleister doet hierboven op nog een donatie van 150 euro aan wc papier. Alles bij elkaar is dit een flinke pallet vol met producten, waarmee we veel meisjes en vrouwen kunnen helpen. Ik riep voor de gein op tv dat ik met een bus naar de Voedselbank wil gaan en dat gaat dus gewoon lukken! Nu vraag je je misschien af wat ik met het overige geld doe. Ik heb met de Voedselbank gesproken over menstruatiecups. Zoals ik hierboven aangaf, gaan we eerst kijken of er vraag naar is. We hebben op dit moment 15 cups die we ter beschikking stellen. Is het een groot succes, dan kan ik nog eens een aantal cups inkopen van de donaties. Blijkt er geen vraag te zijn naar de cups, dan zal ik voor het resterende bedrag opnieuw andere producten inkopen.

Je kunt nog helpen!

Wil je nog komen doneren? GRAAG! Ik heb geen inzamelmomenten meer gepland, omdat ik daardoor veel aan huis gebonden ben. Omdat ik veel thuis werk is er altijd wel een mouw aan te passen. Dus wil je nog producten komen doneren? Stuur me dan even een berichtje via social media of mail me. Je kunt tot en met 28 november ook inleveren bij Ladyline in Maastricht! Bij mij thuis kun je tot en met 1 december terecht.

In het hele land zijn inzamelingsacties opgezet. In onderstaand Facebookbericht zie je ze allemaal overzichtelijk bij elkaar!

En hoe ga je nu verder, Breg?

Na 1 december ga ik een bus regelen, waarmee ik naar de Trekpleister en vervolgens naar Landgraaf rijd. Ik zal hiervan uiteraard ook verslag doen op Facebook, Instagram en hier op de blog!

Mochten er daarna nog producten binnenkomen, dan verzamel ik deze en blijf ik deze doneren aan de Voedselbank. Want met één actie lossen we dit probleem niet structureel op. Het is belangrijk dat er een oplossing komt die blijvend is, zodat dit hele probleem verdwijnt. We kunnen hier allemaal een steentje aan bijdragen. Denk aan het gratis verstrekken van deze producten op middelbare scholen, in winkels en horecazaken of andere plekken waar jonge meiden werken. Ook is het belangrijk om te zorgen dat ze beschikbaar zijn op openbare toiletten. De producten btw-vrij maken. Er is genoeg te bedenken…

Aan iedereen die al heeft gedoneerd wil ik zeggen: DANKJEWEL! Zonder jou was dit niet mogelijk geweest en ik ben megatrots op de verbondenheid, de betrokkenheid en de gulheid die deze actie oproept. Mijn missie is om de wereld een stukje mooier te maken en dat lukt zo zeker!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Wauw wat een goede actie! Ik kende je/blog niet maar ga je zeker volgen!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.