Is jou weleens opgevallen in hoeveel kinderboeken een jongen de hoofdrol speelt? Pas toen ik in contact kwam met de boekjes van Mo’s Daughters werd ik me hier bewust van. Het team van Mo’s Daughters heeft een missie: ze willen meisjes in de hoofdrol plaatsen, zonder ze in hokjes te plaatsen of kleiner te maken. Het resultaat is een verrassend leuke, lieve en inspirerende serie kinderboeken!

Over Mo’s Daughters

De Nederlandse Malou Cornet, zelf moeder van twee kinderen, kwam op het idee voor Mo’s Daughters toen zij in 2017 met haar gezin op wereldreis ging. Zij en haar man lazen hun kinderen iedere avond voor en ontdekten tot hun grote frustratie dat meisjes en vrouwen vaak worden afgeschilderd als lief, snel bang, zoet en volgzaam en jongens juist als avontuurlijk, stoer en dapper. Dat zette haar aan het denken, want dit is toch niet het beeld dat wij aan onze kinderen willen overbrengen? Ze stelde een internationaal team samen van schrijvers en illustratoren, waarmee ze een reeks prachtige, grappige, lieve en mooie boekjes creëerde.
Zijn het gezien de boodschap dan niet van die hele activistische boekjes? Nee! Totaal niet! Malou zegt hier zelf over:

Een belangrijk uitgangspunt is dat het leuke boeken zijn. Geen wijzend vingertje of activistisch, maar positief ingestoken door kinderen een andere wereld te laten zien.

Dit is wat mij ook meteen aansprak in deze boekjes. Ik krijg namelijk nogal de kriebels als mensen hun mening heel hard verkondigen of willen doordrukken. Denk aan talloze kindgerelateerde onderwerpen als borstvoeding, televisie kijken of wel of geen suiker geven aan je kind. Mijn motto hierin is: live and let live, maar dat neemt niet weg dat ik opensta voor een andere zienswijze. Als moeder van een zoon vind ik dit sowieso een hele interessante insteek, want onbewust en onbedoeld bevind ik me in een wereld van ridders, auto’s en dino’s. Deze boekjes zijn geschreven op een relaxte manier en laten je een heel ander beeld zien, zonder het op te dringen. Het zijn subtiele details, zoals een vader die op de achtergrond staat te koken of een meester in de klas in plaats van een juf. Details die wel een groot verschil maken.
Ik liet mijn twee mannen een aantal boekjes lezen samen en ze vonden ze allebei hartstikke leuk! Voor onze kleuter maakt het echt niks uit of een jongetje of een meisje de hoofdrol speelt. Hij zat te schaterlachen bij Wies wil in pyjama en vond het wel een goed idee om ook in zijn pyjama naar buiten te gaan!

De boekjes van Mo’s Daughters

Ik ontving 5 verschillende boekjes van Mo’s Daughters waar ik graag meer over vertel! De serie van Mo’s Daughters bestaat uit 10 inspirerende (voor)leesboekjes. In totaal zijn er vijf helden: avonturier Mila, globetrotter Maan, eigenwijze peuter Wies, Superheld Suus en ‘wetenschapper’ Cato. Ieder meisje beleeft haar eigen avonturen. Zo gaat Maan naar Canada en Australië, doet eigenwijze Wies wat ze zelf wil en gaat in haar pyjama naar school en ontdekt Mila allerlei schatten op zolder. Aan het einde van ieder boekje vind je nog inspiratie en tips in de lijn van het verhaal, om jouw kind(eren) ook op avontuur te laten gaan. Of om ze anders te laten kijken.

Wies wil in Pyjama

Wies weet wat ze wil en is lekker eigenwijs,
voor haar is elke dag een ontdekkingsreis.
Een geweldig idee, slimme vraag of wild plan,
iets origineels bedenken is wat ze heel goed kan.
Voor Wies is de ochtend hét moment van de dag,
omdat ze dan nog even in haar pyjama mag.
Ze heeft dan ook een grote vraag:
Waarom mag ik niet in pyjama naar school vandaag?

Wies heeft meteen ons hart gestolen, want ze laat zien dat we onszelf soms zo beperken in ‘hoe het hoort’. Een inspirerend verhaal, met de nodige humor, dat laat zien dat anders niet per definitie verkeerd of slecht is.

Maan in Australië

Het laatste verhaaltje is uit. Droomtijd
Maan geeft de wereldbol een zwiep.
Waar gaat de reis naar toe?
Eend kijkt mee.
De wereldbol stopt. ‘Aus-tra-lie-juh.’
In AustraliË ontmoeten Maan en Eeind
de sissende Mevrouw Blauw.
Voetballen ze met Mierenegel
En kijken ze al uit naar het volgende avontuur.
Maar dan ontmoeten ze Vogelbekdier…

Maan is een avontuurlijk meisje, dat graag de wereld wil ontdekken. In haar dromen gaat ze met haar vriend Eend op avontuur. Ze is stoer en zorgt voor zichzelf. Gaat er iets kapot? Geen probleem, Maan fixt het wel. Een avontuurlijk verhaaltje dat je laat zien dat dromen grenzeloos zijn!

Cato en het lampje

Als Cato de melk wil pakken, valt het haar ineens op.
Bovenin de koelkast brandt een lampje.
Hm. Zou dat lampje altijd aan zijn?
Ze vraagt het haar broer Willem, mama en papa.
Duidelijk! Aan hen heeft ze niks.
Veel leuker om het raadsel zelf op te lossen.
Cato slaat enthousiast aan het experimenteren.
Maar wacht: waar is Poema gebleven?

We hebben het onszelf allemaal weleens afgevraagd als kind: hoe zit het met dat lampje in de koelkast? Cato wil 100% zeker weten hoe het zit en doet er alles aan om te ontdekken hoe het nou zit met het lampje. En dan ontdekt ze ook nog iets anders! Cato is doortastend en vastberaden om te ontdekken hoe het zit, al moet ze daarvoor de nodige hobbels nemen…

Super Suus in actie

Suus heeft een superneus. Daarmee ruikt ze dat Ruby naar het strand is geweest.
Of raadt ze met haar ogen dicht wat Lisa trakteert. Juf gelooft er niks van en stuurt Suus naar de gang.
Thuis vertelt Suus het verhaal aan opa.
‘Ik kan er toch niets aan doen dat ik alles zo goed ruik?’ vraagt ze boos.
Dan vertelt opa een familiegeheim dat haar leven voorgoed verandert…

Suus wordt niet geloofd door haar juf en dat maakt haar boos. Gelukkig weet haar opa er een mooie draai aan te geven en voor je er erg in hebt vlieg je met Superheld Suus mee door de lucht, op weg naar een spannende reddingsactie. Er kan zomaar een superheld schuilen in ons allemaal…

Mila op zolder

Mila is nieuwsgierig naar alles om haar heen.
Samen met knuffel Roef beleeft zij het ene na het andere avontuur.
Met haar ontelbaarmiljoendingenrugzak kan zij alles aan.
‘Kijk Roef, een muis.’
Haar knuffel springt van schrik op.
Weg is muis.
Samen gaan ze naar haar op zoek.
En dan ontdekken ze iets heel bijzonders…

Van Mila leer je dat je een heleboel leert door nieuwsgierig te kijken naar de wereld om je heen. Dingen waar velen bang voor zijn, zoals muizen en spinnen, worden in dit lieve en grappige boekje ineens veel minder eng.

In totaal zijn er tien boekjes verschenen. De overige vijf boekjes kun je hier bekijken en kopen:

De boekjes van Mo’s Daughters zijn het perfecte cadeau!

Zoek je een origineel cadeau voor een jongen of meisje tussen de 2 en 6 jaar? Denk dan zeker eens aan de boekjes van Mo’s Daughters. Ze zijn hier in huis heel goed ontvangen en ik vermoed dat we de verhaaltjes nog vaak gaan voorlezen. Het formaat is ook lekker handzaam, zodat je de boekjes makkelijk mee kunt nemen. Je kunt ze eenvoudig bestellen via de afbeeldingen hierboven of in je lokale boekhandel natuurlijk!

En, welk boekje lijkt jou het leukste?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

6 Reacties

  1. Nooit over nagedacht eigenlijk, maar in de ‘spannende’ kinderboeken zijn het inderdaad vaak jongens die de hoofdrol hebben. Als kind heeft dat me nooit geïrriteerd. Nu nog steeds niet eigenlijk;), maar deze boekjes zien er super uit en wat ik hier lees is echt leuk!

  2. Heyyy, wat goed! Dit vind ik echt leuk. 🙂 Een vriendin bevalt volgende maand, dus nu heb ik gelijk een leuk cadeautje.

  3. Meisjes hebben inderdaad minder vaak de hoofdrol en nog vaak zijn het stereotype karakters. Boekjes over een meisje met een sterk karakter, ik ben benieuwd. Ik zou ze graag (voor)lezen met mijn dochtertje, een dame met een eigen willetje 😉

  4. Mooie review en superleuke boekjes lijken het mij. Ik zou wel graag het boekje van wies in pyama willen winnen, om samen met mijn temperamentvolle zoon te lezen. Blij met jou blog en de boeken reviews. Dankje wel!

  5. Pingback: Interactief kinderboek: Lillicorn - Leerzame avonturen in WooWoo Land - Breg Blogt

  6. Pingback: Leuke (voor)leesboeken voor 6-8 jaar - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.