Dit boek heeft me nog een paar dagen beziggehouden nadat ik het uithad. Het is zo hartverscheurend om dit relaas van twee Syrische bootvluchtelingen te lezen. Maar bovenal is het goed om deze verhalen te delen, om meer bewustwording voor deze mensen te creëren. Deze roman mag dan wel fictief zijn, het verhaal is gebaseerd op talloze waargebeurde verhalen. Lees gauw meer over De bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri.

De bijenhouder van Aleppo – Christy Lefteri

Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: “Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

Ontroerend, confronterend en aangrijpend

Als je een boek als De bijenhouder van Aleppo leest, is het onmogelijk om niet dankbaar te zijn. Dankbaar voor de luxe waarin wij hier leven, voor het feit dat een verschrikkelijke oorlog al 75 jaar achter ons ligt. Christy Lefteri neemt je mee in de schade die de oorlog aanricht bij de onschuldige burgers. Zowel fysiek als mentaal zijn ze gehavend en dat komt nooit meer helemaal goed. Het is ontroerend om te zien hoe Nuri en Afra ondanks alle heftige gebeurtenissen steeds weer troost vinden in de liefde voor elkaar. In de herinneringen aan de goede tijden. Maar het verdriet dat ze met zich meedragen is vreselijk aangrijpend. Je kind verliezen en dan ook nog een heftige reis maken, onder erbarmelijke omstandigheden. Als ik niet beter wist zou ik denken dat het fantasy is, maar helaas. Christy Lefteri is zelf een kind van Grieks-Cypriotische vluchtelingen en tijdens haar werk in een Unicef-opvangkamp in Athene werd het idee voor deze roman geboren, na het horen van de talloze verhalen.

Een reis tussen heden en verleden

Het is een confronterend verhaal, dat je echt raakt. Al die vluchtelingen, waar ook zoveel mensen zoveel oordelen over hebben, zijn allemaal iemands vader, moeder, zoon, dochter, broer of zus. Ze zijn allemaal mensen, die er niet voor hebben gekozen om te moeten vluchten, die keuze werd voor hen gemaakt. En daar breekt je hart echt wel een beetje van. Christy LEfteri neemt je mee in een reis tussen heden en verleden, vol mijmeringen en herinneringen, die misschien niet altijd zijn zoals ze lijken. Een prachtig verhaal van begin tot eind!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Toevallig komt bij mij zaterdag ook de recensie van dit boek online en ik had dus hetzelfde. Zo vreselijk diep onder de indruk en het verhaal liet me ook niet los. Mooi dat jij hetzelfde had.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.