In Nooit meer bang lees je hoe de levens van Louise en Maud volledig op hun kop gezet worden door toevallige ontmoetingen, gevolgd door de aanslagen op de luchthaven van Brussel. In deze roman word je meegezogen in de impact van zoiets groots op individuele levens…

Nooit meer bang – Gaby Rasters

Louise heeft de mannen afgezworen. Maar dan ontmoet ze bij het ontbijt in haar Brusselse hotel Lennard. Het is liefde op het eerste gezicht en ze rijdt hoteldebotel terug naar huis, terwijl hij naar het vliegveld gaat. In de auto belt ze haar beste vriendin om te vertellen over de ontmoeting. Die vraagt meteen: ‘Luister jij geen radio? Er is een aanslag gepleegd…’ Het is het begin van een zoektocht. Naar liefde, naar hoop, naar Lennard, naar zichzelf.

Meeslepend, mooi maar ook…

Nooit meer bang is een fictief verhaal, dat is gebaseerd op waargebeurde feiten. Aan de ene kant voel je de beklemming die de aanslagen met zich meebrachten, aan de andere kant had ik soms het idee dat Gaby Rasters er iets té graag een fictief verhaal van wilde maken. De verschillende gebeurtenissen tussen de personages, ik wil niet teveel spoileren, gaan allemaal vrij snel en zonder slag of stoot, wat af en toe een gevoel van ongeloofwaardigheid bij me losmaakte. In het geval van bijvoorbeeld een feelgoodroman is de roze wolk vaak wat groter en maakt de geloofwaardigheid minder uit. Nu is het thema gebaseerd op waargebeurde feiten, wat het boek wat minder feelgood maakt in mijn beleving. Ik denk dat het verhaal sterker had kunnen zijn als bepaalde relaties iets verder werden opgebouwd en uitgediept. Maud en Louise worden bijvoorbeeld op stel en sprong beste vriendinnen en ze worden overal zonder al te veel vragen ontvangen. Een ingrijpende gebeurtenis kan zoiets vast wel creëren, maar dit ging allemaal wel heel snel, het was soms bijna sprookjesachtig, zo soepel verliep het.

Los van deze kritische noten, wil ik zeggen dat hiertegenover staat dat er ook genoeg pittige en realistische onderwerpen worden aangesneden. Zo worstelt Louise met het verleden, waarin ze borstkanker had. Alle personages kennen hun eigen onzekerheden die niet weggestopt worden. Dit zorgt voor balans in het geheel. Het boek geeft weer hoeveel impact zo’n aanslag heeft op de mensen die betrokken zijn bij de slachtoffers. Want zij zijn óók slachtoffer van zo’n ingrijpende gebeurtenis. Levens worden volledig op hun kop gezet en zullen nooit meer hetzelfde zijn. Dát zijn de verhalen die je niet in het nieuws ziet. Een mooi detail is dat de helft van de opbrengst van Nooit meer bang gaat naar Karen Northshield, een slachtoffer van de aanslagen op Zaventem, wiens leven nooit meer hetzelfde werd na de aanslag.

Aanrader?

Ja, los van mijn persoonlijke kritische noten (ik kan nou eenmaal niet altijd en over ieder boek lyrisch zijn, ‘t blijft een kwestie van smaak) is het een roman die je in één ruk uitleest en die je meevoert in een verhaal vol angst, verdriet en vooral veel liefde. Want uiteindelijk brengt liefde ons het allermeeste in het leven. ♥

Benieuwd geworden? Bestel het boek via onderstaande afbeelding: Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. De kritiekpuntjes lieten me even twijfelen, maar ik vind het wel een heel boeiend thema, dus ik ga toch maar kijken of mijn bieb dit boek heeft.

  2. Ondanks je kritische noten toch wel nieuwsgierig geworden naar dit boek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.