Dat ik op zijn tijd wel een glaasje druivensap lust op zijn tijd is geen verrassing meer. Je vindt me vaker met een glas wijn in de hand, terwijl ik geniet van een borrelplankje óf als ik lekker in een pan sta te roeren. In dat laatste geval kan ik meteen checken of het een lekkere wijn- en spijs combinatie is. Ik giet ook regelmatig een scheutje wijn ín de pan en vandaag deel ik een paar lekkere gerechten met wijn!
Mosselen in witte wijn
Traditiegetrouw start het mosselseizoen begin juli en duurt het seizoen tot april het volgende jaar. De exacte startdatum ligt maar net aan de kwaliteit van de mosselen. Dit jaar startte het seizoen bijvoorbeeld al eind juni. Vroeger, en nog steeds, werd er gezegd dat er mosselen waren als de ‘r’ in de maand zit. Vroeger was dat misschien ook zo vanwege de houdbaarheid van de mosselen, maar tegenwoordig kun je uitgaan van juli tot april. Je kunt mosselen op verschillende manieren bereiden: koken, bakken, wokken of je eet ze rauw. Ik bereid ze zelf graag in speciaalbier of in witte wijn. Er zijn verschillende wijnen die perfect zijn om je mosselen in te koken, zoals pinot blanc, pinot gris, riesling en sauvignon blanc.
Coq au vin
Een echt klassiek gerecht waar een flinke scheut rode wijn in gaat, is de Franse Coq au vin. Gebonden rode wijnsaus vormt de basis van dit heerlijke herfstrecept. In het oorspronkelijke recept worden stukjes haan gebruikt, maar tegenwoordig kan het ook prima met kip. Een goede Coq au vin is rijk aan kruiden en champignons, al zijn groenten als wortel, paprika en courgette er ook heerlijk in. Dit is echt zo’n gerecht dat je maakt op een gure herfstdag, waardoor het huis zich vult met de kruidige geur. I love it!
Uiensoep met wijn
Nu we het toch over gure herfstdagen hebben, dan mag een een lekkere kop uiensoep ook niet ontbreken. Het liefst niet te zout, met een zoetje erin, bijvoorbeeld door een scheut witte wijn. De alcohol uit de wijn verdampt, dus je wordt niet dronken van een kom uiensoep. Daarvoor bewaar je gewoon de rest van de fles. ? Wijnen die goed samengaan met uiensoep zijn witte Bourgogne wijnen, witte wijnen uit de Elzas of bijvoorbeeld een viognier.
Er zijn echt talloze gerechten met wijn. Zo gooi ik zelf bijvoorbeeld vaker een scheutje rode wijn door de saus van de lasagne, om er nét een wat vollere smaak aan te geven of ik kiep een slok in de kaasfondue, ook zo lekker!
Kook jij weleens met wijn? Welk recept is jouw favoriet?
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.