Vandaag deel ik graag een heel mooi gastblog met jullie. Karin las mijn blog over het regelen van een uitvaart en vertelde me hoe zij met rouw en al het geregel eromheen omgaat. Ze verloor in een paar jaar tijd haar beide ouders en haar zwager. Omdat ik weet dat ze heel mooi kan schrijven, vroeg ik haar of ze hier een gastblog over wilde schrijven. Het resultaat lees je hieronder!

Rouwgeregel

Zo ben ik het gaan noemen na het overlijden van mijn moeder, nu ruim vier jaar geleden. De uitvaartondernemer had al het een en ander geregeld en de rest van de lijst was voor ons om na te lopen. Bankafschriften erbij, een jaar terugkijken om zeker niets te vergeten. Ik was er een dag mee bezig. Achteraf had het beter gekund. Daarom deze blog, om ervoor te zorgen dat het bij een ander beter gaat. Als ik in huis praat over banken en verzekeraars klinkt in koor “dat zijn boeven”, dat is niet persoonlijk bedoeld maar juist met deze instanties is het lastig werken. De belastingdienst is ook zo’n leuke instantie.

Zoveel papierwerk en onaangename verrassingen

Na drie keer rouwgeregel binnen eigen familie, moeder, zwager en vader, ben ik een doorgewinterde regelaar. Iedere keer leerde ik wat bij. Helaas leerde ik harde lessen. Pas na het overlijden van mijn vader kwam ik erachter dat we na het overlijden van mijn moeder de hypotheek op het woonhuis tegen een lager rentetarief af hadden kunnen sluiten, dat was de bank per ongeluk vergeten te vertellen. De bank was het ook na het overlijden van mijn vader vergeten te vermelden en mijn zus en ik kregen de lasten van een woonhuis en een appartement in aanbouw voor onze kiezen. Gelukkig wees iemand ons op de mogelijkheid om de hypotheekrente kosteloos te wijzigen, dat zorgde er bij ons voor dat we de woningen op ons gemak konden verkopen zonder zelf financieel in de knoei te komen. Ik heb een klacht ingediend bij de bank, voor hen die na ons komen.

Waar begin je met het rouwgeregel?

Laat ik bij het begin beginnen. In de periode tussen overlijden en afscheid doe je niets. Als je wel iets wil doen, maak dan een afspraak met een notaris. Verder niets. Het afscheid mooi maken is waar je mee bezig moet zijn, dat hoort bij het rouwproces. Het geregel voegt niets toe aan het rouwproces. Echt niet.

Regelen, bellen en mailen

Na het afscheid neem je een dag de tijd om te bellen, mailen en schrijven. De bank moet gebeld worden, als er sprake is van een langstlevende en en/of rekeningen zullen de bankrekeningen niet geblokkeerd worden maar de rekeningen op naam van de overledene wel. Het is wel zo prettig om de boodschappen te kunnen betalen, controleer dit voordat je de bank informeert. Als de langstlevende komt te overlijden worden alle rekeningen geblokkeerd tot de bank een verklaring van erfrecht heeft, daarom de tip voor de afspraak met de notaris. Een verklaring van erfrecht kan een paar weken duren, beneficiair aanvaarden heeft tegenwoordig de voorkeur bij notarissen en doe dat. Het is iets meer werk omdat je een staat van schulden en bezittingen moet maken maar het geeft je de zekerheid dat je niet met schulden wordt opgezadeld. Rust er nog een hypotheek op een woning? Bekijk of oversluiten interessant is, het kan boetevrij na een overlijden. Pak de bankafschriften van het afgelopen jaar, wat kan en wat moet opgezegd worden, waar moet de naam gewijzigd worden. Gebruik de lijst die je krijgt van de uitvaartondernemer als leidraad, online zijn dit soort lijsten ook te vinden. Probeer zoveel mogelijk online of via de mail te regelen, dat kost de minste energie. Hoe vriendelijk bedoeld ook, na de tiende keer “gecondoleerd met uw verlies” ben je daar wel klaar mee.

Belastingdienst

De aangifte erfbelasting. Als sprake is van een langstlevende zal de belastingdienst niet snel een aanslag opleggen, de vrijstelling is nogal hoog. Toch is het een aanrader om de financiële situatie per datum overlijden op papier te hebben, als de langstlevende komt te overlijden komt de belastingdienst weer met een aangifteformulier en het erfdeel na overlijden van de eerste ouder kan in die aangifte opgegeven worden, dat scheelt belasting betalen.

Banken en verzekeraars zijn boeven

Mijn ervaring met rouwgeregel is dat banken en verzekeraars boeven zijn en de notaris je beste vriend is, heel zwart-wit gesteld. Goed regelen voor je er niet meer bent is waar ik ook tijd in heb gestoken. Hoe zit het met partnerpensioen, gaat dat automatisch of moet je dat zelf regelen. Ik bleek dat niet te hebben geregeld en heb dat nu aangepast. Zorg voor een testament. Veel mensen die getrouwd zijn denken dat niet nodig te hebben omdat het toch al geregeld is maar je kunt zoveel meer regelen in een testament, zorg voor hen die achterblijven.

Blijf zakelijk

Ik had het onderschat, de eerste keer. Ik had meer hulp verwacht van buitenaf, meer uitleg, meer begrip. Ik wil het geregel niet zwaarder maken dan het is, het is en blijft gewoon regelwerk, maar probeer het zo zakelijk mogelijk aan te pakken. Het kan veel energie kosten en die energie heb je hard nodig, rouwen is hard werken. Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt maar ik hoop nog meer dat je het niet nodig hebt, dat is het fijnste.

Dankjewel voor het delen van jouw verhaal en tips, Karin. Het is hele waardevolle informatie, die helpt in het rouwproces. En een extra reminder om de zaken goed te regelen. ♥

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Zo triest eigenlijk. Je bent één grote brok verdriet en dan moet er ook nog een heleboel geregeld worden. Inderdaad heel verstandig om de dingen bij leven goed vast te (laten) leggen.

  2. Goedkoopste notaris Antwoord

    Nu pas realiseer je je eigenlijk hoeveel er allemaal geregeld moet worden. Fijn dat je ook heb benoemd dat het belangrijk is om een verklaring van erfrecht te regelen. Niet veel mensen weten dit denk ik. Bedankt voor je openheid! Groetjes, Carla

    • Dank je Carla!
      Ik heb je linkje weggehaald, omdat het een commerciële link is. Als je wilt samenwerken kun je me altijd een mailtje sturen via ‘contact’. 😊

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.