Een tijdje terug ontstond er een rel na een tweet van KLM over het geven van borstvoeding aan boord van hun vliegtuigen. Naar aanleiding daarvan deed GewoonBorstvoeding.nl een onderzoek onder 3.500 moeders en zwangere vrouwen en dat leidde tot verrassende uitkomsten. Ik deel een aantal resultaten en mijn eigen kijk op borstvoeding in het openbaar.

Borstvoeding en ik waren geen match

Na de geboorte van Laurens heb ik een paar weken borstvoeding gegeven. Het was niet mijn favoriete bezigheid, ik vond het heftig. Het kostte me veel energie en mijn mentale gezondheid kwam in het gedrang. Toen Laurens in het ziekenhuis belandde ben ik helemaal gestopt. De keuze om wel of geen borstvoeding te geven is een persoonlijke, waar niemand anders over kan oordelen. Sommige vrouwen willen wel, maar kunnen of mogen het niet om medische redenen. Anderen kunnen het wel, maar willen het niet of vinden het niet prettig. Uiteindelijk heeft iedere moeder het beste met haar kindje voor en dat is het belangrijkste.

Borstvoeding in het openbaar kan écht niet

Het is echt bizar dat er anno 2019 nog steeds ophef is over het geven van borstvoeding in het openbaar. Onlangs was er nog een flinke rel, toen KLM deze tweet de lucht in slingerde:

Getriggerd door deze rel deed de website GewoonBorstvoeding.nl een onafhankelijk onderzoek onder ouders. Hoe denkt de Nederlandse moeder over borstvoeding geven in het openbaar?

Een aantal verrassende uitkomsten

45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid

70% van borstvoeding gevende moeders heeft wel eens borstvoeding gegeven in een openbare gelegenheid.

62% van borstvoeding gevende moeders kiest voor het geven van borstvoeding omdat het gezond is voor de baby en voor de moeder

95% van borstvoeding gevende moeders krijgt veel steun van haar partner, familie of sociale omgeving

Meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders krijgt negatieve reacties bij het voeden in openbare ruimtes

Meer dan 3.500 respondenten vulden het onderzoek in. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van borstvoeding gevende moeders wel eens borstvoeding heeft gegeven in een openbare gelegenheid. Maar liefst 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid.
Ik heb zelf wel af en toe in het openbaar gevoed destijds, maar deed dat ook altijd met een dekentje of een hydrofiele doek over me heen. Als kersverse, hormonale moeder was ik al kwetsbaar en onzeker genoeg en ik zat niet te wachten op blikken of opmerkingen.

Dit ongemakkelijke gevoel lijkt ook ergens op gebaseerd zo blijkt ook uit het onderzoek: Meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders geeft aan wel eens negatieve reacties te krijgen bij het voeden in openbare ruimtes. En bijna 23% van de vrouwen die aangeeft zelf geen borstvoeding te geven, geeft aan dat ze het prima vinden dat moeders in openbare ruimtes hun kind de borst geven, zolang ze dat zelf maar niet hoeven te zien.

Is het commentaar echt nodig?

“Als je op een openbare plek je baby borstvoeding geeft, krijg je allerlei soorten reacties. Helaas zijn er ook mensen die negatieve reacties geven. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn.”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl, “Het is heel natuurlijk en je kunt mensen vriendelijk op je wettelijke recht om te voeden wijzen. Maar misschien wel belangrijker: probeer het van je af te laten glijden en focus op je baby.”

Vrouwen die geen borstvoeding geven blijken niet zo tolerant

“Persoonlijk was ik meer geschrokken van de uitkomst van het onderzoek waaruit blijkt dat moeders die zelf geen borstvoeding geven een stuk minder tolerant zijn als het gaat om het geven van borstvoeding in openbare ruimtes.”, vervolgt Visser, “We hadden gedacht en gehoopt dat juist andere moeders met jonge kinderen het prima zouden vinden als een moeder haar kind borstvoeding geeft in een openbare ruimte. Ook zij hebben zelf toch liever een rustige baby dan een huilende baby?”

Wat vind ik er zelf van?

Persoonlijk maakt het me echt niet uit als een andere moeder haar kind voedt in het openbaar. Het is zoiets natuurlijks, dat is alleen maar mooi om te zien. Sterker nog, het valt 9 van de 10 keer niet op dat een moeder zit te voeden, dankzij de uitgebreide mogelijkheden qua voedingstops. Ik denk dat het gaat om de nuance. We zijn met een heleboel mensen op de aarde, dus je moet allemaal een beetje rekening houden met elkaar. Maak het probleem niet groter dan dat het is en ga niet provoceren. Dan komt het allemaal goed.

Hoe kijk jij tegen borstvoeding aan? Ben je een voorstander van voeden in het openbaar, boeit het je niks of ben je erop tegen? Houd het alsjeblieft wel respectvol in de comments! ♥

De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

P.s. dit is géén gesponsorde post. Op mijn inspiratieblog wil ik zoveel mogelijk interessante content delen en taboes doorbreken. Borstvoeding is iets waar veel moeders mee te maken hebben en aangezien mijn publiek voornamelijk uit vrouwen en (jonge) moeders bestaat heb ik ervoor gekozen om dit onderzoek te delen.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

5 Reacties

 1. Als ik anderen in een openbare gelegenheid zie voeden, vind ik dat geen enkel probleem. En je hebt gelijk: Heel vaak zie ik het niet eens, omdat het heel subtiel gebeurt.
  Zelf heb ik geen kinderen, maar ik hoor om me heen wel de discussie over borstvoeding of flesvoeding en ik vind het zo’n nutteloze manier van elkaar be- en veroordelen. Iedere moeder kiest wat voor haar en haar kindje het beste is. Dat kan voor iedere moeder anders zijn. Prima toch? Jonge moeders hebben het moeilijk genoeg, dus laten we dan alsjeblieft niet ook nog eens al hun keuzes op een weegschaaltje leggen.

 2. Ik vind dat iedere moeder zelf mag bepalen waar en hoe zij voedt. Of ze de borst geeft, de fles, in het openbaar of thuis, bedekt of niet, dat is helemaal aan haar. Wat je ook doet, ‘men’ vindt er toch wel wat van, en dat mag ook, maar dat hoeft niet altijd hardop gezegd te worden.
  Zelf heb ik mijn beide kinderen borstvoeding gegeven, ook in het openbaar. Bij de oudste was ik daar iets terughoudender in en heb ik altijd een rustig plekje opgezocht. Maar bij de jongste had ik toch wat meer zelfvertrouwen en heb ik overal gevoed. Gelukkig nooit een negatieve reactie gehad.

 3. Ik vind dat het helemaal normaal zou moeten zijn, borstvoeding geven in het openbaar. Ik snap mensen die het echt vies vinden dus ook helemaal niet. Ik las laatst op Twitter iemand die in de trein zat te voeden en voorbij lopende meisjes ‘gatver’ hoorde zeggen…

 4. Ik vind het prima wat iedereen doet en ik houd van borsten, maar we worden steeds preutser. We hadden het er deze zomer nog over dat het zo jammer is dat er bijna niemand meer topless zont.

  Maar ik zou me er lekker niks van aantrekken. Ik heb maar heel kort borstvoeding gegeven maar in mijn omgeving best veel en meestal doen ze het wel een beetje verdekt, dat is ook verder prima toch?

 5. Pingback: Meisjes als rolmodellen in de boekjes van Mo's Daughters! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.