Zo. Laat dat maar eens even op je inwerken. Zit wel wat in hè? Herken je dit: je staat op een punt om een beslissing te nemen, als je overvallen wordt door twijfel. Want als je hier nu mee doorgaat, zit je er voor altijd aan vast. Toch? Vandaag vertel ik je dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn en hoe ik hiermee omga.

Het leven barst van de veranderingen

Ik wil dat alles weer normaal wordt.’ Of ‘Geen dag is hetzelfde.’ zijn beide uitspraken die je geregeld hoort. Of misschien rollen ze wel over jouw eigen lippen. Maar wat is normaal? En nee, geen dag is hetzelfde. Iedere dag opnieuw maak je tientallen, soms wel honderden keuzes, die het verloop van die dag bepalen. Op ieder moment van de dag heb jij de regie in handen. Sta daar ook maar eens even bij stil. Geeft best een machtig gevoel hè?

Hoe weet je wat de juiste keuze is?

Tja, hoe weet je dat? Heel simpel: niet. Je kunt nooit vooraf 100% zeker weten hoe iets gaat lopen. Dus maak een keuze die goed voelt voor jou, op dat moment. Een mooi voorbeeld is mijn sprong in het diepe. Ik had nog nooit een eigen bedrijf gehad. Administratie is niet mijn sterkste kant. Ik had nog 0 klanten. En toch begon ik voor mezelf. Want ik voelde aan alles dat het de juiste stap was. Wist ik toen al dat ik omzet ging draaien? Of dat ik voor de rest van mijn leven tekstschrijver zou zijn? Nee. En dat maakte ook helemaal niets uit.

Wat je nu bedenkt is niet voor eeuwig

Het mooie van keuzes maken is dat je ze altijd opnieuw kunt maken. Dus als ik morgen besluit dat ik weer in loondienst ga, kan dat gewoon. Als ik besluit om zelfgebreide truien te verkopen, kan dat gewoon. (Ik raad je niet aan om ze te kopen, gezien mijn brei-skills, maar toch.) Als ik morgen besluit dat ik me ga richten op het schrijven van teksten voor een specifieke doelgroep, dan kan dat gewoon. Snap je mijn punt?

Op de één of andere manier is het in onze cultuur geslopen dat je iets moet blijven doen als je er eenmaal voor hebt gekozen. Zo vond ik het het afgelopen jaar moeilijk om nieuwe dingen uit te proberen, omdat ik toch was begonnen als tekstschrijver voor een specifieke niche? Al doende durf ik steeds meer mijn eigen pad te bewandelen en dat is echt zo bevrijdend! En zolang er brood op de plank komt hoor ik mijn man ook niet klagen.

Nieuwe plannen uit de kast, oude plannen terug in de kast.

In januari kondigde ik aan dat ik een boek ging schrijven. Samen met buddy Merel had ik grootse plannen. Een boek over het zzp-leven zoals het is. We begonnen enthousiast met brainstormen en schrijven en toen viel het stil. Ik kon me niet meer zetten tot het schrijven en stortte me op mijn blog en tekstbureau. Een tijdje geleden kaartte ik het voorzichtig aan bij Merel. Wat bleek? We voelen allebei niet dat dit het ding is dat we willen en moeten doen. Teveel twijfels, teveel gebrek aan motivatie en last but not least, een onderbuikgevoel dat zegt dat dit het niet is.

Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik een gevoelsmens ben. Ik neem mijn beslissingen grotendeels intuïtief en dat werkt heel goed. In januari paste het boek helemaal bij mij, nu niet meer. Het kostte even wat tijd om dit aan mezelf en later ook aan Merel toe te geven. Het voelde als falen, opgeven. Maar toen ik even de tijd nam om erover na te denken, was het juist heel logisch. Ik ben zelf ontzettend gegroeid in de afgelopen maanden, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Vooral op dat laatste ben ik volop in beweging en dat is ontzettend interessant. De weg die je aflegt in je persoonlijke ontwikkeling is vaak een hobbelige, soms pijnlijke en vooral leerzame. Hier wil ik vaker over schrijven en dit is één van de vele artikelen die nog gaan komen.

Iedereen is in beweging

Mensen veranderen continu. Zelfs degenen die altijd, iedere dag hetzelfde doen. Je wordt geprikkeld door andere mensen en situaties en dit doet wat met je. Nu ik weet hoeveel invloed ik heb op de keuzes die ik maak, maar bijvoorbeeld ook op de gedachten die ik heb en de energie die ik uitstraal, kan ik het niet meer niet zien. Het is zo ontzettend interessant om te merken dat bepaalde bewuste handelingen, gedachten en inzichten hun vruchten afwerpen. Dat je er zelf voor kiest of je je rot voelt over iets of dat je jouw energie ergens anders op richt, waar je wel blij van wordt.

En zo ga ik op bregblogt.nl dus nog meer delen over persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen over mijn eigen reis (inclusief minder goede momenten), maar ook tips, inzichten en tools waar jij wat aan kunt hebben. En geen zorgen, het is geen zweverig gebeuren. Ik ga het onderzoeken op mijn eigen, eigenwijze manier en zal er ook op die manier over schrijven. Mijn missie is om het leven een stukje mooier te maken en dat doe ik het liefst voor zoveel mogelijk mensen.

Ga je met me mee?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

13 Reacties

 1. Ja, ik ga heel graag met je mee op je reis. Heel erg interessant artikel dit, vooral omdat ik dus vannacht nog over deze dingen na heb liggen denken;). Ik vind keuzes maken één van de lastigste dingen. Wat is goed/verstandig/handig/….?
  Ik wil graag helemaal zeker zijn van een besluit voor ik het definitief durf te nemen. Dat is eerlijk gezegd soms best belemmerend. Dus dankjewel voor het wijze inzicht van vandaag.

  • Dankjewel voor je berichtje Naomi! Fijn dat je er iets aan hebt, daar doe ik het voor! Heel veel succes! ♥

 2. Bedankt voor deze blog! Ik heb al een tijdje het gevoel dat ik op een soort grens sta, maar als ik de keuze definitief maak, sta ik ineens aan de andere kant van die grens en dat is best eng. Dus stel ik het maken van de definitieve keus maar uit en uit. Ondanks dat heel mijn lijf al weet wat ik moet doen, blijft het hoofd nog een beetje achter… wie weet is jouw blog dan het spreekwoordelijke duwtje om mij echt die grens eens over te krijgen!

  • Oh dat is zo herkenbaar Femke! Het helpt om jezelf af te vragen wat het allerergste is dat er kan gebeuren als je de grens over gaat. Waarschijnlijk valt het allemaal wel mee en houd jouw angst voor het nieuwe of onbekende je tegen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen: just do it! Je kunt altijd weer een andere keuze maken. Succes!!

   • Zo, dat is dus alweer 2 jaar geleden dat ik dit schreef… En zal ik eens wat vertellen? Ik ben afgelopen zomer eindelijk écht die grens overgestoken! Ik stap uit het bedrijfsleven en ga het onderwijs in. Superspannend, maar het voelt echt als de beste keuze die ik in lange tijd heb gemaakt. Het gevoel klópt gewoon.
    En bij het maken van die keuze heb ik jouw antwoord op mijn reactie regelmatig in mijn hoofd gehad. Dus een welgemeend dank je wel Breg, voor je inspiratie en wijze woorden 🙂

    • Wauw Femke, wat goed van je! Je hebt het gewoon gedaan, daar mag je zo trots op zijn! Ik wens je ontzettend veel plezier in je nieuwe baan. En heel graag gedaan, het betekent veel voor me dat ik je hiermee heb kunnen helpen. ♥

 3. Wauw wat mooi dit. Dit is een heel inspireren artikel. Vooral omdat ik zelf naast mijn fulltime baan het lastig vind om iets anders voor mezelf te beginnen. (vooral omdat ik alleen woon en dus zekerheid moet hebben qua inkomen) Ben dus erg benieuwd naar de komende artikelen.

 4. Oh wat een herkenning! Ik wilde al heel lang voor mezelf beginnen en dat gevoel dat de keuze dan definitief was zat zo in mijn hoofd. Totdat ik ineens bedacht dat niks definitief is. Keuzes maken en mijn gevoel volgen gaat sindsdien veel beter ? En ik ga met je mee hoor!

 5. Ik moest denken aan een zin die ik laatst op de tv hoorde: voorlopig voor altijd. De keuze die je nu maakt, degene met wie je jouw leven nu deelt, hoe jij jouw leven indeelt, dat staat allemaal niet vast. Die keuzes maak je nu en over een tijd maak je misschien een andere keuze en dat is helemaal oké.

  Heel fijn artikel om te lezen, om dit weer even écht te beseffen!

 6. Pingback: De Powerstones collectie van My Jewellery* - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.