Hoewel ik graag kook, is risotto niet iets wat ik vaak maak. Ik ben er altijd een beetje huiverig voor, had honderd redenen waarom het gedoe was. Tot ik een ontzettende craving naar risotto had en het zakje risottorijst dat ik insloeg al dagen naar me stond te loeren. Het resultaat? Een romige risotto met gebakken broccolirijst en courgette!

Romige risotto met gebakken broccolirijst en courgette

Voor deze risotto kun je kiezen voor een volledig vegetarische optie of eentje met vlees. Ik heb kippenbouillon gebruikt, maar je kunt dus ook prima een groente- of paddenstoelenbouillon gebruiken.

Ingrediënten

Voor 4 porties

  • 300 gram risottorijst
  • 1¼ liter kippenbouillon (water met 2 tabletten)
  • 1 ui
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 75 g parmezaanse kaas aan een stuk
  • 1/2 grote courgette in stukjes gesneden (of 1 kleine)
  • 300 gram broccolirijst (ik gebruikte de diepvriesvariant van Jumbo)

Bereidingswijze

Kook het water in de waterkoker of een pan en maak er met de twee blokjes bouillon van. Snipper ondertussen de ui.
Verhit de helft van de roomboter op laag vuur in een pan met een dikke bodem. (Dit voorkomt straks het aanbranden van de risotto.)
Voeg de ui toe en fruit deze een minuut of 3, 4 tot hij glazig is. Voeg dan de risottorijst toe en bak deze al roerend 3 minuten mee tot de korrels glazig zijn.
Hierna doe je er een scheut kippenbouillon bij en blijf je roeren tot deze is opgenomen. Dit doe je steeds opnieuw, tot de rijst gaar is. Je bent hier ongeveer 20 tot 30 minuten mee bezig.

In een andere pan kun je de stukjes courgette opbakken in wat boter of olie. Voeg de (bevroren) broccolirijst toe en bak deze samen tot ze gaar zijn.

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Neem de pan van het vuur en voeg de kaas en de rest van de boter toe, roer dit goed door. Je krijgt nu een lekker smeuïg geheel. Nu laat je de risotto nog een paar minuten doorgaren met het deksel op de pan. Daarna roer je de risotto goed door en kun je hem op smaak brengen met wat peper, eventueel zout en Parmezaanse kaas.
Doe er als laatste de gebakken courgette en broccolirijst overheen en smullen maar!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Het ziet er heerlijk uit, maar ik sla toch over. Ik ben geen fan van risotto én niet van broccolirijst. Toch jammer dat dat soort dingen voor mij niet zo lekker smaken als ze stralen op een bord;).

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.