Eline van Michelle Visser is een prachtige roman die je kennis laat maken met het Nederland aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is fascinerend om te lezen hoe anders ons land (en de wereld) er honderd jaar geleden uitzagen.

Eline – Michelle Visser

De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen. Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.
Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Een bijzondere blik in de geschiedenis

Kun jij het je -als vrouw- voorstellen dat je niet mag stemmen? Dat je ondergeschikt bent aan je man? Dat je niet mag werken, maar thuis voor het huishouden en het gezin moet zorgen?
Nederland was honderd jaar geleden nog zo anders. Eline leeft in de welgestelde kringen van Leiden en komt niets te kort. Als ze besluit achter Wieger aan te gaan, doet ze er dagen over om van Leiden naar Drenthe te rijden. Een ritje dat nu nog geen tweeĆ«nhalf uur duurt. Bizar! En dan de leefomstandigheden in het Drentse dorp. Zo anders en zo basic. Het fascineert me enorm dat een land in 100 jaar tijd zo kan veranderen. Ik ben nieuwsgierig naar wat de veranderingen in de komende 100 jaar met zich meebrengen. Jammer dat we geen 150 kunnen worden om het mee te maken. šŸ˜‰

Meer lezen? 10 ontspannende boeken voor op vakantie!

Belangrijke thema’s uitgelicht

Michelle Visser dompelt je als lezer helemaal onder in de tijd waarin Eline leeft. Thema’s als kiesrecht en de opkomst van vrouwen in de politiek spelen een grote rol. Ook de manier waarop Eline wordt gestraft voor haar ‘stadse’ gedrag en hoe ze dit uiteindelijk ombuigt is bijzonder om te lezen. Het is een boek dat vlot geschreven is, waardoor je vergeet dat je honderd jaar terug in de tijd gaat. Je staat er als lezer echt met je neus bovenop.

Een aanrader dus?

Als je houdt van historische romans is dit zeker een aanrader! Het is een prachtige roman, met de nodige ontroering en intriges. Ik heb ervan genoten!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciƫle content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Dit klinkt heel interessant, vooral ook omdat er in mijn beleving meer te lezen is over de periode vanaf 1940. Ik las dus pas een boek over WOI en vond dat ook heel interessant. Maar weer toevoegen aan m’n lijstje dan;).

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.