Uuuh, bitwattes? Ja, dat dacht ik dus ook toen ik het woord bitcoin voor het eerst hoorde. Tot ik er voor deze samenwerking eens goed in dook en er een wereld voor me openging. Ik vertel je wat ik ontdekte over deze digitale munteenheid en wat er zo interessant aan is!

Wat zijn bitcoins?

Laten we bij het begin beginnen. Wat zijn bitcoins eigenlijk? Je kunt het zien als digitale valuta. Je kunt het zien als ongrijpbare eenheden, die verhandeld kunnen worden binnen een digitaal netwerk. Dat netwerk wordt beheerd door mensen en bedrijven van over de hele wereld, er is niet één iemand de eigenaar. Zo kan samen gewerkt worden aan een steeds steviger netwerk. Zonder tussenkomst van banken of de overheid en dat maakt het voor velen een interessante vorm van geld. Bitcoins zijn ontstaan vanuit de wens voor een nieuw financieel systeem, naast het wereldwijde bankensysteem dat we allemaal kennen. Het is geen manier om snel geld te verdienen, maar echt iets voor de lange termijn.
Terwijl ik zo in de wondere wereld van bitcoins duik, moet ik me goed concentreren. We zijn allemaal opgegroeid met het geld en de valuta die we kennen. Een hele nieuwe vorm van financiën is dan echt even omschakelen. Ik vind het wel reuze interessant en daarom heb ik deze opdracht ook aangenomen. Om er zelf wijzer van te worden, maar ook om het voor jullie toegankelijk te maken. Wie weet is dit precies wat jij nodig hebt!

Meer digitale valuta in de crypto exchange

Sinds de bitcoins hun opwachting maakten, zijn er nog meer digitale valuta bijgekomen. De verzamelnaam hiervoor is crypto. Inmiddels is hier een hele omgeving omheen ontstaan, die men de crypto exchange noemt. Oftewel: de crypto beurs.
Net als bij de gewone beurzen en aandelen, zijn er voor de crypto verschillende manieren om te handelen. Je kunt gebruikmaken van een Makelaar, die je helpt bij de aan- en verkoop van crypto of die jouw crypto wallet helemaal voor je beheert. Een van de andere mogelijkheden is om alles helemaal op eigen houtje te doen. Als je klikt op de links in deze alinea, kom je op een website waar alles overzichtelijk staat uitgelegd. Neem er wel even de tijd voor, want zoveel nieuwe termen en een hele nieuwe werkwijze vergen de nodige aandacht!

Zijn bitcoin en andere crypto voor iedereen weggelegd?

Ja, in principe kan iedereen ermee aan de slag. Na het duiken in de vele informatie, merk ik wel dat je er interesse voor moet hebben. Mij duizelt het nog steeds van alle termen en mogelijkheden. Het is zeker een interessante manier van geldstromen, vooral omdat overheden en banken er niets mee te maken hebben. Zo is het niet gebonden aan allerlei regels en wetten. Ik kan je wel aanraden om je er goed in te verdiepen voor je overgaat tot acties. Net als bij andere investeringen zijn er altijd risico’s aan verbonden.

Gaan wij ons wagen aan bitcoins en crypto?

De Roodharige Hunk is al jaren actief aan het beleggen op de reguliere beurzen. Hij vindt het leuk om te doen en we hopen er natuurlijk op termijn ook het nodige rendement uit te halen. Ik heb hem betrokken bij het schrijven van dit artikel, ook omdat de materie soms best ingewikkeld is. Toen ik hem vroeg of het iets voor ons is om aan de slag te gaan met bitcoins en andere crypto dook hij achter de laptop voor een uitgebreid antwoord.

Etiennes mening over bitcoin en crypto

Vroeger vonden “we” het tricky om via een acceptgiro geld over te boeken. Daarna was het “nogal een ding” om je geld via het internet te beheren. En tegenwoordig? Tegenwoordig denkt daar vrijwel niemand meer over na en boeken we zelfs geld over via media die daar eerder nooit voor bedoeld waren. Wanneer heb jij voor het laatst wakker gelegen vanwege een Tikkie? Cryptocurrenies zullen na verloop van tijd net zo normaal worden. Dat lijkt min of meer zeker.

Bitcoin is weliswaar op dit moment by far de grootste crypto, maar de tijd zal het leren of dit ook zo blijft. Bitcoin is min of meer ontstaan vanuit een anarchistische grondslag. Stel, bitcoin gaat de wereld daadwerkelijk veroveren, dan zou dat vanuit dat perspectief behoorlijk vreemd of zelfs hypocriet zijn. Maar ach, wie piekert daarover als je er geld aan overhoudt?

Je kunt crypto omarmen en verhandelen

Je kunt volgens mij tegenwoordig vanuit 2 perspectieven aan de crypto gaan: omarmen en verhandelen.

Ik snap best dat mensen bitcoin omarmen vanuit de verwachting dat ze “morgen” via die weg een halfje tijgerwit kunnen kopen bij de dorpsbakker. Of ze omarmen de crypto omdat ze klaar zijn met alle financiële instellingen die wellicht minder oprecht te werk gaan dan ze doen vermoeden. Of ze omarmen deze valuta omdat bitcoin, in tegenstelling tot hun geldsok of hun bankrekening niet leeg te halen is door kwaadwillenden.

Ik snap echter veel beter dat mensen in de bitcoin zitten om gewoon lekker ouderwetse euro’s te verdienen. Als je bijvoorbeeld in januari van dit jaar je spaarrekening had geplunderd en bitcoin had gekocht, dan was je 2 maanden geleden steil achterover gevallen, omdat het in 5 maanden tijd bijna 4 keer zoveel waard was geworden. Zonder daar ook maar 1 vinger voor te hoeven uitsteken. Klinkt goed toch?

Dan rest nog de vraag of Breg en ik daarentegen op korte termijn aan de bitcoin gaan? Het zou zo maar eens kunnen…

Tot slot…

Dankjewel Etienne! Jouw aanvulling maakt het verhaal compleet en dankzij jouw geduld in je uitleg snap ik het allemaal veel beter. Ik vind het, zoals gezegd, reuze interessante materie. Wie weet is het iets voor jou of je partner en heb ik je hiermee wat meer inzichten gegeven.

Heb jij weleens bitcoins gekocht of op een andere manier belegd?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.