Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik geen makkelijke bevalling heb gehad. De gevolgen daarvan zijn flink en na vijf jaar kampte ik nog steeds met verschillende klachten. Eindelijk vond ik iemand die de klachten serieus nam. Zou dat de oplossing zijn?

Een traumatische bevalling van 37 uur

Onze zoon Laurens is geboren na een bevalling van 37 uur. Ik heb bijna 4 uur geperst, waarna hij met een flinke knip en de vacuümpomp ter wereld is gekomen. Dit zorgde niet alleen fysiek, maar ook mentaal voor een trauma. Al die uren was ik lief en rustig en ik liet alles over me heen komen. Achteraf denk ik: HOE DAN? Want het was gewoon zo, zo zwaar. Het was mijn eerste bevalling en ik had geen idee, vertrouwde op de experts en dacht dat zij wisten wat goed was. Pas later begreep ik dat het voor geen enkel lijf goed is om zo lang te persen.

‘Het zal er wel bij horen’

Jarenlang heb ik gedacht dat mijn pijnklachten na de bevalling normaal waren. Een zwaar gevoel in mijn bekkenbodem, flinke aambeien, zware en pijnlijke benen en een pijnlijk litteken van de knip. Ik ben na mijn bevalling nooit meer op controle geweest (sterker nog: nooit een oproep gehad, again: wist ik veel) en dacht dus echt dat het er allemaal bij hoorde. Dat ik hiermee moest leven. Ik heb zo vaak huilend van de pijn in bad gelegen, in de hoop de pijn te verlichten. Slikte pijnstillers en was behoorlijk beperkt in wat ik kon.

Oplossing voor klachten na zwangerschap en bevalling

Een jaar of 5 na de bevalling sprak ik een vriendin die van mijn klachten af wist en die deels met hetzelfde kampte. Ze was bij een bekkenspecialist terechtgekomen, die haar grondig had onderzocht en kon helpen. Ze was zo enthousiast, dat ze meteen zei dat ik daar ook naartoe moest. Het klonk heel goed en positief, dus ik maakte een afspraak.

Deskundig onderzoek door bekkenspecialist

Vanaf het eerste moment voelde ik mij echt gehoord door Charlotte Schambergen van Bekkencentrum Schambergen. Ik vertelde haar over de bevalling, de klachten en de gevolgen daarvan voor mijn dagelijks leven. Dat ik nooit lang kon staan, omdat ik dan het gevoel had dat mijn hele onderkant naar beneden donderde en dat ik dan weer aambeien kreeg, die me soms wel een week beperkten in mijn doen en laten. Ook vertelde ik dat het voelde alsof alles zo zwaar naar beneden hing. Na de vragen kreeg ik een uitgebreid inwendig onderzoek. Al gauw werden al mijn symptomen bevestigd. Zie je wel, ik ben toch niet gek!

Deze klachten na de bevalling hoefden er niet te zijn

De pijn die ik na vijf jaar nog had aan het litteken zou allang weg moeten zijn. Mijn bekkenbodemspier is na de bevalling verzwakt en is daardoor overactief geworden. Dit heeft als gevolg dat het hele gebied continu onder spanning stond. Het zou zelfs de pijn in mijn rug en benen kunnen verklaren! Ik wist niet wat ik hoorde en voelde me zo opgelucht. Opgelucht dat er eindelijk iemand écht naar me keek en luisterde. Dat is voor mijn gevoel voor het eerst. Ik heb zo veel nare situaties meegemaakt, waarin ik dacht dat ik me aanstelde. Tijdens het traject voor de aambeien in 2016 was er zelfs een arts die – toen zijn collega hem op de gang om advies vroeg-  over mij zei: ‘Tja, mevrouw kan wel een oplossing willen, maar ze zal ermee moeten leren leven, wij kunnen haar niet helpen.’ Ik kon dit gesprek letterlijk volgen en voelde me zó vernederd. Had ik toen maar iemand gevonden die zo goed luisterde én keek als nu, dan was me de ellende van de operatie (die uiteindelijk geen resultaat had) bespaard gebleven en was ik nu al een stuk verder.

Bekkenbodemklachten behandelen met bekkenfysiotherapie

MAAR! Nu weer terug naar de positieve vibe! We gingen aan de slag met oefeningen en behandelingen. Denk aan oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen en om me bewust te worden van de spanningen in mijn bekkenbodem. Al na een paar dagen realiseerde ik me hoe vaak de boel daar op spanning stond, bizar! Ik kon wel janken van geluk bij de gedachte aan een feestje zonder 90% van de tijd te hoeven zitten, aan een dagje shoppen, zonder na 2 uur kapot moe te zijn en aan dagen zonder die rottige pijn in mijn benen!

Het resultaat van de behandeling bij de bekkenfysio

NA een aantal maanden intensieve behandelingen en oefeningen waren mijn klachten aanzienlijk afgenomen. Het is belangrijk dat ik zelf mijn bekkenbodemspier blijf trainen. Ook speelt stress een rol. Die zet zich vast in de Psoas, een spier die van je rug naar je bekken loopt. Deze heeft de bekkenfysio ook behandeld, waardoor met name de spanningspijn in mijn rug en benen veel minder werd.

Als ik nu na een drukke dag of een stressvolle periode weer pijnklachten ervaar, kan ik ze makkelijker aanpakken met de combinatie van rust, ontspanning en oefeningen.

Heb je klachten na de bevalling? Zoek hulp!

Regelmatig krijg ik mailtjes naar aanleiding van dit artikel. Het is toch een beetje een taboe om hierover te praten. Ik vind het belangrijk om taboes bespreekbaar te maken. Want weet je wat het is met taboes? Daar hebben vaak veel meer mensen last van dan je denkt. En dan blijkt ineens dat je niet de enige bent en je elkaar kunt helpen, inspireren en motiveren om een oplossing te vinden.

Herken je mijn verhaal, of een deel ervan? Praat erover! Zo komen er wellicht ook nieuwe mogelijkheden op jouw pad. Als je nog vragen hebt mag je ze altijd stellen. Je kunt me dan een privéberichtje sturen via social media of mail me via deze link.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

10 Reacties

  1. Wat zou het fijn zijn als dit de oplossing voor je is! Bizar, dat anderen je zó lang zó niet serieus kunnen nemen. En dat gesprek op de gang dat je opving kan dus echt niet.

  2. Mijn klachten liggen net iets anders dan jouw klachten, maar je verhaal is wel heel herkenbaar. Ik loop nu ook al 4 jaar met klachten die bij mijn zwangerschap zijn ontstaan, waarin ik een beknelde zenuw in mijn lies had.
    Ik heb nu eindelijk een goeie fysio gevonden die mijn klachten serieus neemt en er ook echt wat aan doet en mij niet na 2x naar huis stuurt als ik zeg dat het wel iets beter gaat. Hopelijk gaat de trend van ‘het gaat nu wel beter’ doorzetten. Maar ik vraag mij wel eens af of het echt 100% over zal gaan.

    Hopelijk gaat bij jou de therapie nu ook werken 🙂 Zou fijn zijn!

  3. Herkenbaar! Gelukkig heeft het bij mij minder lang geduurd. Ik durf te zeggen dat ik geen zware bevalling had, maar bleef daarna wel veel last van mijn bekken/heiligbeen houden. Ik startte voorzichtig met begeleid sporten na 2 maanden, maar hield het niet vol door de pijn. Vervolgens een fysiotraject bij een bekkentherapeut, maar zonder resultaat. De oefeningen waren te zwaar en de opbouw te snel. Ik was bang en voelde me niet gehoord: zou het zo blijven? 9 maanden na mijn bevalling zat ik jankende bij de huisarts. Ik had zoveel pijn! Uiteindelijk een verwijzing naar een bekkenspecialist. Zij kwam na inwendig onderzoek met de conclusie: zwakke stabiliteitsspieren, maar vooral een veel te hoge spierspanning in mijn bekkengebied. Nu gaat het met ontspanningsoefeningen en doseren van mijn dagelijkse bezigheden alweer een stuk beter. Mijn zoontje is inmiddels 1.5 jaar oud. Sinds een week of 3 sport ik voorzichtig weer, maar ik ben zeker nog niet de oude. Ik sta iedere ochtend nog op met pijn en stijfheid. Het zal vast weer goed komen, maar ik moet vooral weer vertrouwen in mijn lichaam krijgen

    • Zo herkenbaar! Ik zit in een zelfde soort traject. Hoe gaat het nu met je?

  4. Pingback: Even bijkletsen: zomervakantie, bekkenspecialist en nieuwe website! - Breg Blogt

  5. Pingback: Zelf een uitstrijkje doen, hoe werkt dat? Ik deed de zelfafnametest voor baarmoederhalsonderzoek - Breg Blogt

  6. Iemand van jullie ook ervaring met het genezen vd hechting ? Ik ben 5 maanden geleden bevallen en tijdens mij kraamweek heeft een bekkenfysio me geholpen , zeer dankbaar voor. Langer dan 30min gaat niet en mijn litteken blijft gevoelig en seksen vind ik eng ivm de druk en spanning. Hebben jullie tips ?

    • Hi,
      Ik ben geen expert, maar heb van mijn bekkenfysio wel de tip gekregen om het litteken te masseren met lannettencrème om het weefsel wat zachter te maken. Als je er te veel last van blijft houden adviseer ik je sowieso om naar een bekkenspecialist of de huisarts te gaan en niet zelf ermee rond te blijven lopen. Zij kunnen je goed helpen.

      Succes!

      groetjes,

      Bregje

  7. Pingback: De eerste week met onze teckelpup Gijs! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.