Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik geen makkelijke bevalling heb gehad. De gevolgen daarvan zijn flink en na vijf jaar kamp ik nog steeds met verschillende klachten. Nu heb ik iemand gevonden die mij en mijn klachten serieus neemt. Zou dat de oplossing zijn?

Een traumatische bevalling van 37 uur

Laurens is geboren na een bevalling van 37 uur. Ik heb bijna 4 uur geperst, waarna hij met een flinke knip en de vacuümpomp ter wereld is gekomen. Dit zorgde niet alleen fysiek, maar ook mentaal voor een trauma. Al die uren was ik lief en rustig en ik liet alles over me heen komen. Achteraf denk ik: HOE DAN? Want het was gewoon zo, zo zwaar. Het was mijn eerste bevalling en ik had geen idee, vertrouwde op de experts en dacht dat zij wisten wat goed was. Pas later begreep ik dat het voor geen enkel lijf goed is om zo lang te persen.

‘Het zal er wel bij horen’

Jarenlang heb ik gedacht dat mijn pijnklachten normaal waren. Een zwaar gevoel in mijn bekkenbodem, flinke aambeien, zware en pijnlijke benen en een pijnlijk litteken van de knip. Ik ben na mijn bevalling nooit meer op controle geweest (nooit een oproep gehad, again: wist ik veel) en dacht dus echt dat het er allemaal bij hoorde. Dat ik hiermee moest leven.

En toen…

Een tijdje terug sprak ik een vriendin die van mijn klachten af weet en die deels met hetzelfde kampt. Ze was bij een bekkenspecialist terechtgekomen, die haar grondig had onderzocht en kon helpen. Ze was zo enthousiast, dat ze meteen zei dat ik daar ook naartoe moest. Het klonk heel goed en positief, dus ik maakte een afspraak.

Deskundig onderzoek door bekkenspecialist

Vanaf het eerste moment voelde ik mij echt gehoord. Ik vertelde over de bevalling, de klachten en de gevolgen daarvan voor mijn dagelijks leven. Dat ik nooit lang kan staan, omdat ik dan het gevoel heb dat mijn hele onderkant naar beneden dondert. Dat ik bij lang staan weer aambeien krijg, die me soms wel een week beperken in mijn doen en laten. Dat ik het gevoel heb dat alles zo zwaar naar beneden hangt. Na de vragen kreeg ik een uitgebreid inwendig onderzoek. Al gauw werden al mijn symptomen bevestigd. Zie je wel, ik ben toch niet gek! De pijn die ik na vijf jaar nog heb aan het litteken zou allang weg moeten zijn. Mijn bekkenbodemspier is na de bevalling verzwakt en is daardoor overactief geworden. Dit heeft als gevolg dat het hele gebied continu onder spanning staat. Het zou zelfs de pijn in mijn rug en benen kunnen verklaren! Ik wist niet wat ik hoorde en voelde me zo opgelucht. Opgelucht dat er eindelijk iemand écht naar me keek en luisterde. Dat is voor mijn gevoel voor het eerst. Ik heb zoveel nare situaties meegemaakt, waarin ik dacht dat ik me aanstelde. Tijdens het traject voor de aambeien in 2016 was er zelfs een arts die – toen zijn collega hem op de gang om advies vroeg-  over mij zei: ‘Tja, mevrouw kan wel een oplossing willen, maar ze zal ermee moeten leren leven, wij kunnen haar niet helpen.’ Ik kon dit gesprek letterlijk volgen en voelde me zo vernederd. Had ik toen maar iemand gevonden die zo goed luisterde én keek als nu, dan was me de ellende van de operatie (die uiteindelijk geen resultaat had) bespaard gebleven en was ik nu al een stuk verder.

Aan de slag!

MAAR! Nu weer terug naar de positieve vibe! We gaan aan de slag met oefeningen en behandelingen. Op het moment dat dit artikel online komt ben ik druk in de weer met oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen en om me bewust te worden van de spanningen in mijn bekkenbodem. Al na een paar dagen realiseer ik me hoe vaak de boel daar op spanning staat, bizar! Ik heb er alle vertrouwen in dat ik over een tijdje een stuk minder pijn en klachten heb. Ik kan wel janken van geluk bij de gedachte aan een feestje zonder 90% van de tijd te hoeven zitten, aan een dagje shoppen, zonder na 2 uur kapot moe te zijn en aan dagen zonder die rottige pijn in mijn benen!

Uiteraard hou ik jullie op de hoogte van het verloop van dit traject. Ik vind het belangrijk om taboes bespreekbaar te maken. Want weet je wat het is met taboes? Daar hebben vaak veel meer mensen last van dan je denkt. En dan blijkt ineens dat je niet de enige bent en je elkaar kunt helpen, inspireren en motiveren om een oplossing te vinden.

Herken je mijn verhaal, of een deel ervan? Praat erover! Zo komen er wellicht ook nieuwe mogelijkheden op jouw pad. Als je nog vragen hebt mag je ze altijd stellen. Je kunt me dan een privéberichtje sturen via social media of mail me via deze link.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

10 Reacties

 1. Wat zou het fijn zijn als dit de oplossing voor je is! Bizar, dat anderen je zó lang zó niet serieus kunnen nemen. En dat gesprek op de gang dat je opving kan dus echt niet.

 2. Mijn klachten liggen net iets anders dan jouw klachten, maar je verhaal is wel heel herkenbaar. Ik loop nu ook al 4 jaar met klachten die bij mijn zwangerschap zijn ontstaan, waarin ik een beknelde zenuw in mijn lies had.
  Ik heb nu eindelijk een goeie fysio gevonden die mijn klachten serieus neemt en er ook echt wat aan doet en mij niet na 2x naar huis stuurt als ik zeg dat het wel iets beter gaat. Hopelijk gaat de trend van ‘het gaat nu wel beter’ doorzetten. Maar ik vraag mij wel eens af of het echt 100% over zal gaan.

  Hopelijk gaat bij jou de therapie nu ook werken 🙂 Zou fijn zijn!

 3. Herkenbaar! Gelukkig heeft het bij mij minder lang geduurd. Ik durf te zeggen dat ik geen zware bevalling had, maar bleef daarna wel veel last van mijn bekken/heiligbeen houden. Ik startte voorzichtig met begeleid sporten na 2 maanden, maar hield het niet vol door de pijn. Vervolgens een fysiotraject bij een bekkentherapeut, maar zonder resultaat. De oefeningen waren te zwaar en de opbouw te snel. Ik was bang en voelde me niet gehoord: zou het zo blijven? 9 maanden na mijn bevalling zat ik jankende bij de huisarts. Ik had zoveel pijn! Uiteindelijk een verwijzing naar een bekkenspecialist. Zij kwam na inwendig onderzoek met de conclusie: zwakke stabiliteitsspieren, maar vooral een veel te hoge spierspanning in mijn bekkengebied. Nu gaat het met ontspanningsoefeningen en doseren van mijn dagelijkse bezigheden alweer een stuk beter. Mijn zoontje is inmiddels 1.5 jaar oud. Sinds een week of 3 sport ik voorzichtig weer, maar ik ben zeker nog niet de oude. Ik sta iedere ochtend nog op met pijn en stijfheid. Het zal vast weer goed komen, maar ik moet vooral weer vertrouwen in mijn lichaam krijgen

 4. Pingback: Even bijkletsen: zomervakantie, bekkenspecialist en nieuwe website! - Breg Blogt

 5. Pingback: Zelf een uitstrijkje doen, hoe werkt dat? Ik deed de zelfafnametest voor baarmoederhalsonderzoek - Breg Blogt

 6. Iemand van jullie ook ervaring met het genezen vd hechting ? Ik ben 5 maanden geleden bevallen en tijdens mij kraamweek heeft een bekkenfysio me geholpen , zeer dankbaar voor. Langer dan 30min gaat niet en mijn litteken blijft gevoelig en seksen vind ik eng ivm de druk en spanning. Hebben jullie tips ?

  • Hi,
   Ik ben geen expert, maar heb van mijn bekkenfysio wel de tip gekregen om het litteken te masseren met lannettencrème om het weefsel wat zachter te maken. Als je er te veel last van blijft houden adviseer ik je sowieso om naar een bekkenspecialist of de huisarts te gaan en niet zelf ermee rond te blijven lopen. Zij kunnen je goed helpen.

   Succes!

   groetjes,

   Bregje

 7. Pingback: De eerste week met onze teckelpup Gijs! - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.