Hè gezellig, Breg! Weet je wel wat een luxe het is om op vakantie te kunnen en mogen? Oh ja, dat weet ik zeker wel! Ik geniet er ook intens van, als die eerste paar dagen eenmaal voorbij zijn. Want ik moet altijd even acclimatiseren…

Wennen op vakantie

De laatste paar jaar heb ik last van een bijzonder fenomeen. Zodra ik geïnstalleerd ben op het vakantieadres, in Nederland of in het buitenland, word ik vreselijk onrustig. Ik voel me dan écht verdrietig en weet niet zo goed wat ik moet doen.

Het is niet alleen frustrerend, maar ook heel erg vermoeiend. Tijdens onze huwelijksreis had ik het zelfs zó erg, dat ik het liefst naar huis was gegaan. Ik kon niet overzien hoe ik daar 12 dagen vakantie moest vieren, terwijl ik me zo ongelukkig voelde. Zou het zijn dat ik moet wennen aan het op vakantie zijn?

Verdrietig, onrustig en ongedurig

Het idee dat je ‘moet’ genieten op vakantie, ligt waarschijnlijk ten grondslag aan mijn neerslachtige gevoel. Na een reis heb ik sowieso al veel prikkels te verwerken en als het dan ook nog leuk moet zijn, is dat olie op het vuur. Tijdens onze huwelijksreis was het nog eens extra intens, omdat ik alle prikkels van de bruiloft aan het verwerken was.

Hoe los ik het op?

Het werkt voor mij heel goed om mijn gevoelens op zo’n moment te benoemen naar Etienne. Door ze uit te spreken blijft het niet in mijn hoofd spoken, waar het vaak nog grotere proporties aanneemt. Toen ik tegen Etienne uitsprak hoe ik me voelde en dat ik niet goed wist wat ik ermee moest doen, antwoordde hij: ‘Misschien moet jij eens even helemaal niks.’ Daar sloeg hij de spijker op zijn kop. Want ik vond zelfs dat ik van dat rotgevoel afmoest. Gevalletje roze olifant, dat werkt natuurlijk voor geen meter.

Niks moet, niksen mag

En zo gleden we heel rustig een ontspannen en fijn ritme in. Een ritme van slapen, ontbijten, zwemmen, spelen, lezen, eten, dutjes, zwemmen, spelen, lezen, eten en slapen. Het bleek het perfecte medicijn. Ik liet mijn telefoon geregeld in het appartement liggen en verslond maar liefst 5 boeken tijdens de vakantie. Laurens ontspande door mijn ontspanning en het was fijn.

Ik leerde hiervan dat ik vooral vakantie moet vieren zoals het bij mij past. Zoals het bij ons past. Als dat betekent dat we de eerste dagen vooral zijn, rusten en slapen, dan is dat prima. Hebben we zin om iets te doen: ook goed. De hele dag in je pyjama lopen? Why not?

Door mezelf deze rust te gunnen kwam het helemaal goed. Een wijze les die ik meeneem naar alle vakanties die ik in de toekomst nog mag beleven met mijn mannen. En een les die ik gun aan alle mannen en vrouwen die hier ook mee worstelen, want ik weet dat ik zeker niet de enige ben.

Wat doe jij om te ontspannen op vakantie?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Wow, zó herkenbaar. Als ik eenmaal de auto heb uitgepakt, bekruipt me vaak een vreselijk gevoel van een soort heimwee. Ik denk dat ik er hetzelfde mee omga als jij. Ik weet het nu, ben erop voorbereid en ga vaak eerst even de omgeving verkennen. Dan ‘mag’ ik daarna lezen en gaat het ook beter. Toch apart. Ik heb ook een keer iemand horen zeggen dat het een teken is dat je nog even moet loskomen van alle drukke bezigheden van voor de vakantie. Klinkt best aannemelijk.

  2. Wat ‘grappig’ om te lezen, heb namelijk precies het tegenovergestelde…
    Wij gaan altijd op de bonnefooi kamperen en als we ergens een week staan begint het toch wel te kriebelen, dan pakken we ons boeltje en vertrekken naar een volgende camping. Het liefst gaan we ook naar plaatsen waar we nog niet eerder geweest zijn.
    Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat je in de vakantie mag doen waar je zin in hebt (zolang de kinderen het toelaten ?)

  3. Ik moet ook altijd wennen. De eerste dagen vrij zijn bij ons thuis geen pretje, iedereen grauwt en snauwt naar elkaar. Eerst even pyjama dag instellen en dan rustig de boel verkennen is ook hier de beste optie. Ik zie het als de tijd die nodig is voor onze breinen om terug te schakelen van de 5de versnelling naar de eerste. Maar het blijft elke keer weer even wennen.

  4. Pingback: Relaxed op vakantie: tips & tricks - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.