InAls alles is gezegd van Anne Griffin vertelt de vierentachtigjarige Maurice Hannigan op geheel eigen wijze zijn levensverhaal. Het boek is ontzettend aangrijpend en geeft je een beeld van de verschillende fases van een mensenleven.

Als alles is gezegd – Anne Griffin

Vijf drankjes, één nacht: Maurice Hannigan heft nog vijf keer het glas op zijn leven Op een avond in juni bestelt de vierentachtigjarige Maurice Hannigan vijf drankjes aan de bar van een hotel. Met elk drankje heft hij het glas op iemand die belangrijk is geweest in zijn leven. Zijn jong gestorven broer, zijn ingewikkelde schoonzus, zijn dochtertje dat slechts vijftien minuten oud werd, zijn zoon in het verre Amerika en zijn geliefde vrouw. Door deze mensen, die hem inmiddels allemaal hebben verlaten, vertelt hij zijn levensverhaal, met alle spijt, ruzies, vreugde en liefde die erbij horen. Als je vijf mensen zou moeten opnoemen die het belangrijkst zijn geweest in je leven, wie zou je dan kiezen? Als je op elk van hen een toost zou uitbrengen, wat zou je dan zeggen? En wat zou je over jezelf te weten komen als alles is gezegd en gedaan?

Iedereen is jong geweest

Wat Anne Griffin briljant doet, is je meenemen naar de verschillende levensfasen van Maurice Hannigan. Bij ieder drankje ga je mee naar een ander deel van zijn leven. Het is alsof je erbij bent en je hem echt leert kennen. Dit levert mooie inzichten op, zowel voor Maurice als voor de lezer.

Door het omslag dacht ik dat het een wat saai boek zou zijn, maar het tegendeel is waar. Ik las het binnen één dag uit, omdat ik simpelweg niet kon stoppen met lezen. Je weet hoe het verhaal afloopt en toch ben je benieuwd naar wat Maurice je allemaal te vertellen heeft.

Dit vind je misschien ook leuk: De olijfboom – Lucinda Riley

Aanrader dus?

Als je houdt van romans die de verwikkelingen binnen een familie blootleggen en beschrijven, kan ik je dit boek zeker aanraden. Ontroerend, aangrijpend en met de nodige humor.
Je bestelt het boek eenvoudig bij Bol via onderstaande afbeeldingen.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Klinkt goed, maar ook best wel een beetje heftig. Ik zet ‘m op de lijst, maar ik ga nog even bedenken of ik hem ook echt ga lezen. Dat laatste omdat ik dus vind dat het best heftig klinkt.

    • Hoi Naomi,
      Het is geen heftig boek, het is juist heel vlot geschreven en ontroerend, omdat je in de verschillende fases van zijn leven meekijkt en ziet hoe hij nu later terugblikt. Het is niet eng of spannend. 🙂 Benieuwd wat je ervan vindt!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.