‘Het leven is mooi in het Brabantse land, het land waar mijn wieg heeft gestaan!’ Als geboren en getogen Brabantse heeft deze provincie een speciaal plekje in mijn hart. Eens in de zoveel tijd ga ik terug. De laatste keer was ik in de Loonse en Drunense Duinen, een prachtig natuurgebied waar veel te doen is voor jong en oud!

De Loonse en Drunense Duinen vormen een Nationaal Park, vlakbij de Efteling, Den Bosch en Tilburg. Het is een adembenemend mooi gebied, waar je heerlijk kunt ontspannen, sporten, luieren en genieten. In dit artikel geef ik je een aantal tips en deel ik mijn persoonlijke ervaringen met dit mooie plekje!

Ontspanning in de Loonse en Drunense Duinen

Zodra je door het bos naar de duinen loopt, lijkt de wereld even stil te staan. De rust die er hangt, het prachtige uitzicht over de duinvlaktes en de heide zorgen voor een adembenemend uitzicht. Als kind kwam ik er al en het blijft een bijzondere plek. Een veelzijdige plek ook: je kunt er ontspannen, sporten en genieten.

Picknicken in de Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen zijn de perfecte plek voor een gezellige picknick. Een paar dekens en stoeltjes mee, een tas vol eten en je waant je op vakantie. De bomen aan de rand van de duinen geven een verkoelende schaduw, van waaronder je kunt kijken naar de kinderen die spelen op de vele boomstammen die er liggen. Wij vierden hier vroeger regelmatig onze kinderfeestjes, er is zoveel plek om te spelen en te ravotten. Tegenwoordig doen we dat met onze eigen kinderen. De volwassenen kunnen lekker picknicken, terwijl de kinderen zich vermaken met zand, bomen, dennenappels en takken.

Spelen in de Loonse en Drunense Duinen bregblogt.nl

Wandelen in de Loonse en Drunense Duinen

Vroeger, toen ik nog in Loon op Zand woonde, fietste ik regelmatig met onze teckel naar de duinen. We konden onszelf daar uren vermaken. Hij rende als een soort Speedy Gonzales rond en ik hobbelde erachteraan.

Er zijn veel wandelroutes die door de duinen leiden. Op de website van Natuurmonumenten vond ik er een aantal, klik hier.

Sporten in de Loonse en Drunense Duinen

Ook voor de sportievelingen is er genoeg te doen. Mijn eerste paardrijlessen volgde ik ín de duinen. Iedere zaterdag trokken we er met een groep pony’s op uit. Ik vond het echt geweldig, maar soms ook spannend. De open vlaktes nodigen uit tot een goede rengalop! Met de wind in je haren en niets dan het gedender van de paardenhoeven onder je voeten voel je je ontzettend vrij!

Ook kun je lekker hardlopen of vliegeren in de duinen. Het fijne van het uitgestrekte gebied is dat er voldoende plek is voor iedereen.

Overnachten in de buurt van de Loonse en Drunense Duinen

In de buurt van de duinen kun je op verschillende plekken overnachten. Een van mijn persoonlijke favorieten is De Suikerberg in Loon op Zand. Als klein meisje kwam ik hier bijna wekelijks, om te spelen met mijn beste vriendinnetje die er woonde. De Suikerberg is een kampeerboerderij waar je met grotere groepen terecht kunt. Daarnaast hebben ze nog een kleiner verblijf, de Blokhut. Een knus huisje, waar je heerlijk tot rust kunt komen. Omringd door dieren en met de duinen binnen handbereik is het hier echt genieten.

Wat ook heel bijzonder is, is dat je hier een vakantiehuis kunt huren voor één dag! Perfect voor een familiedag, een communiefeest of een informele vergadering. Er is een keuken om je eigen hapjes te bereiden en je kunt bbq’en in de houtgestookte pizzaoven. Daarnaast is er nog een speeltuin en je kunt een ritje maken met de huifkar.

Dagje naar de Loonse en Drunense Duinen bregblogt.nl

In Tilburg, Den Bosch en Kaatsheuvel vind je ook verschillende leuke hotels, zoals het Guesthouse Hotel, vlakbij de Efteling. Dan kun je er meteen een (lang) weekend of een vakantie van maken!

Je leest het, ik ben groot fan van dit gebied. Natuurlijk is dat niet zo gek, omdat mijn roots er liggen. Maar echt, ook zonder deze basis zeg ik eerlijk: er is genoeg te beleven in de Loonse en Drunense Duinen.
Ben jij er al weleens geweest of ga je het door dit blog nu zelf eens ervaren?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. De Loonse en Drunense duinen zijn inderdaad prachtig. Zo’n vakantiehuis voor één dag huren vind ik wel echt een uitkomst. Daar had ik nog nooit van gehoord.

  2. Pingback: Moon Landscape or the Sahara: What to Expect from the Loonse en Drunense Duinen with Kids - Homestead Holland

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.