Eens in de zoveel tijd begin ik aan een boek, niet wetende dat het me echt zal pakken. Zondagskind van Judith Visser laat mijn schrijvershart sneller kloppen en heeft me een heleboel geleerd.

Zondagskind – Judith Visser

Een pure en overdonderende roman over opgroeien met autisme
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Dan hoeft zij zich niet af te vragen wat er bedoeld wordt. Of na te denken over wat ze moet antwoorden. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor de voortdurende stroom van prikkels, die er bij haar voor zorgt dat haar hoofd implodeert? Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.
Zondagskind vertelt het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin weinig bekend was over autisme. Jasmijn bewandelt haar eigen, hobbelige pad en leert bij elk obstakel zichzelf en de wereld waarin ze leeft beter begrijpen. Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Aangrijpend met een lach en een traan

Judith schrijft zo beeldend en pakkend, dat het lijkt of je als lezer in de huid van Jasmijn kruipt. Ik ben zelf ook opgegroeid in de jaren tachtig en negentig, een tijd waarin social media nog niet bestond en je dus ook veel minder wist dan we nu weten. Het boek heeft me geleerd om anders te kijken naar mensen met autisme. Het heeft me geleerd dat onvoorwaardelijke liefde tussen ouder en kind onbetaalbaar is. Dat vriendschappen prima kunnen als je allebei verschillend bent. Dat autisme niet gek of vreemd of raar is (oké, dit wist ik al) maar dat het ook vaker een verfrissende en bijzondere kijk op de wereld met zich meebrengt.

Als schrijver word ik blij van de schrijfstijl van Judith. Met hier en daar humor, gedetailleerde beschrijvingen van de wanhoop die Jasmijn soms overvalt en een beeldend verhaal uit de tijd waarin ik zelf ook jong was.

Lees ook: Lefbek – Anke Laterveer

Aanrader dus?

Het is een verrijking voor iedereen om dit boek te lezen. Het geeft je een kijkje in de wondere wereld van een jong meisje met asperger. Het neemt je mee terug naar de tijd dat we nog niet continu online waren, en dus ook niet altijd van elkaar wisten waar de ander uithing. Het brengt je nieuwe inzichten en mooie lessen. Ik beloof je dat je er geen spijt van krijgt!

Je kunt het boek makkelijk bestellen bij Bol.com via onderstaande afbeeldingen:


Liefs, Breg
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content. Lees er meer over in de disclaimer .
Volg je mij al op Facebook , Instagram en Twitter ?

Bregje
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

2 Reacties

  1. Avatar

    Hier dezelfde ervaring. Ik heb het boek in één jaar tijd twee keer gelezen en werd beide keren gegrepen. En oké, ik ben een ervaringsdeskundige;). Mooi om te lezen dat je mensen met autisme anders gaat bekijken door dit boek. Die onvoorwaardelijke liefde van Jasmijns ouders vond ik ook heel erg ontroerend.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.