Een van de voordelen van werken in loondienst is dat je bent verzekerd in het geval van arbeidsongeschiktheid. Mocht je ziek worden, dan biedt UWV vanuit de overheid een uitkering in geval van ziekte. Als je zelfstandig ondernemer bent, heb je dit vangnet niet. Welke mogelijkheden zijn er voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers en wat zijn de voor- en nadelen?

Geen vangnet als zzp’er

Als zelfstandig ondernemer heb je veel vrijheid, maar dit heeft ook een keerzijde. Zonder het vangnet van de werkgever en de overheid komt er geen geld binnen als je ziek wordt. Niet iedere ondernemer is in de gelegenheid om zelf een flinke buffer op te bouwen, dus ziekte of arbeidsongeschiktheid kan een groot probleem vormen.
De oplossing is om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dit neemt een stuk onzekerheid weg en je weet dat je een inkomen hebt als je zelf voor langere tijd niet kunt werken.

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, betaal je maandelijks een vast bedrag aan premie. De hoogte van de premie hangt af van het bedrag dat je wilt verzekeren. In de regel kun je maximaal 80% van je omzet, inkomen of winst verzekeren. Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, krijg je maandelijks een bedrag uitgekeerd door jouw verzekeraar. Krijg je dit dan vanaf dag één? Nee, de meeste verzekeraars werken met een wachttijd of een eigen risico periode. Dan krijg je bijvoorbeeld de eerste 30 dagen (of langer) van jouw arbeidsongeschiktheid niets uitgekeerd en daarna ontvang je een percentage van het bedrag waarvoor je jezelf hebt verzekerd.

Wat zijn de voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Op het moment dat je ziek wordt en je daardoor langere tijd niet kunt werken, zorgt een arbeidsongeschiktheidsverzekering ervoor dat je toch een bepaald inkomen hebt. Zoals aangegeven bepaal je zelf voor welk bedrag je je verzekert en daarmee bepaal je ook de hoogte van de uitkering.

De premie die je voor jouw AOV betaalt is aftrekbaar van de belasting. Het voordeel kan oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.

Wat zijn de nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een van de meest gehoorde bezwaren tegen een AOV is dat het duur is. De premies zijn vaak behoorlijk hoog en er zitten een hoop voorwaarden aan de verzekering. Het is daarom raadzaam om goed op een rijtje te zetten wat je precies wilt. Vervolgens ga je bij verschillende verzekeraars kijken wat de voorwaarden en premies zijn, zodat je een verzekering kunt kiezen die aansluit bij jouw situatie en jouw behoeften.

Naast de kosten heb je te maken met een wachttijd of een eigenrisicoperiode. De lengte hiervan kun je vaak zelf bepalen. Hoe langer de wachttijd, hoe lager jouw premie. Houd er dan wel rekening mee dat je in die periode niets uitgekeerd krijgt en dus geld achter de hand moet hebben.

Wat gebeurt er als ik niet verzekerd ben?

Wanneer je ervoor kiest om jezelf niet te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, komt er dus geen geld binnen als je niet kunt werken. Je hebt geen recht op een uitkering. Een alternatief is om je aan te sluiten bij een broodfonds. Dit is een initiatief van een groep ondernemers, waarbij je maandelijks een vast bedrag inlegt. Als één van de leden van het fonds arbeidsongeschikt raakt, schenken alle andere leden een bepaald bedrag.
Kies je ervoor om je niet te verzekeren, dan is het raadzaam om zelf voor een financiële buffer te zorgen, zodat je voldoende geld achter de hand hebt wanneer je een tijd niet kunt werken.

Hoe ik het zelf geregeld heb? Op dit moment bouw ik een fijne buffer op en ben ik me aan het oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Ik wil niet halsoverkop een beslissing nemen, dus lees ik me goed in en kijk wat financieel haalbaar is. Uiteraard zorg ik dat ik fit en gezond blijf, om de risico’s op arbeidsongeschiktheid tot een minimum te beperken. 😉

Deel dit artikel op Pinterest

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers bregblogt.nl inspiratie ondernemerschap zzp freelance

Ben jij verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid? Hoe heb jij het aangepakt? Deel jouw ervaring en inspireer anderen!

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.