Sinds ik in 2018 in het diepe sprong en mijn eigen bedrijf startte, ben ik heel erg blij. Ik geniet van de voordelen van het ondernemerschap en groei iedere dag, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Toch zijn er een aantal dingen waar ik als ondernemer maar moeilijk aan kan wennen…

Mijn eigen werktijden bepalen

In de eerste weken praatte ik mezelf aan dat ik superveel uren moest maken. Want dat hoorde toch zo? Na een tijdje ontdekte ik dat het niet gaat om de kwantiteit, maar om de dingen die ik doe. Als ik de ene dag tien uur werk en de andere twee, dan is dat helemaal goed. Een concreet voorbeeld: Etienne brengt op een ochtend Laurens naar school en ik heb om 10.00 uur mijn eerste afspraak. Mijn onzichtbare criticus roept: ‘Je moet nu alle tijd volproppen met werk!’. Mijn normale stem zegt: ‘Ga eerst eens lekker ontbijten, kijk het nieuws en ga op je gemak douchen. Begin dan pas rustig aan je werkdag.’ Het lukt steeds beter om naar die tweede stem te luisteren. Want laten we wel wezen: er is niemand die op de klok kijkt om te controleren of ik wel stipt 15 minuten voor aanvang van mijn werktijd op kantoor ben. (Dit was heel normaal bij meerdere werkgevers…) of die vindt dat ik op een bepaald tijdstip moet beginnen met werken.

Offertes maken

Oefening baart kunst en dat is zeker het geval als het gaat om offertes. In het begin durfde ik amper een redelijk bedrag te vragen, want zouden ze me niet te duur vinden? Inmiddels ken ik de waarde van mijn werk en weet ik dat mijn prijzen goed op orde zijn. Toch blijft het spannend om een offerte, vaak van honderden euro’s, te versturen en ik doe steeds weer een vreugdedansje als de offerte geaccepteerd wordt!

Mezelf verkopen

‘Hi, ik ben Bregje en ik ben blogger en tekstschrijver!’ De woorden rollen steeds makkelijker over mijn lippen. Ik zeg het al niet meer met een licht verontschuldigende ondertoon, ik ben er trots op en straal dat uit. Nu ik me niet meer kan verschuilen achter een bedrijf dat van iemand anders is, voelt het soms een beetje naakt. Want dit is het: ik ben mijn bedrijf en dat mag de hele wereld weten!

Geld uitgeven

Als je een aantal facturen uitbetaald krijgt, kun je je heel rijk voelen. Ik heb altijd een behoorlijk gat in mijn hand gehad, maar hier is de laatste jaren verandering in gekomen. Met de start van mijn bedrijf is dat nog meer veranderd. Ik wil zeker weten dat ik mijn vaste lasten kan betalen en aan al mijn verplichtingen richting de belastingdienst kan voldoen, dus ik zet een groot deel van mijn inkomsten opzij. Als ik een uitgave wil doen voor mijn bedrijf, denk ik er goed over na. Mijn jongere ik lacht zich helemaal kapot om deze verandering. Ik durf steeds meer te investeren en kijk goed of een investering bijdraagt aan de waarde van mijn bedrijf, mijn kennis en mijn diensten. Is het antwoord een volmondig JA, dan gooi ik er wat euro’s tegenaan. Is het twijfel of een NEE, dan blijf ik lekker als een Dagobert Duck op mijn geldberg zitten. Mijn boekhouder ziet wel graag dat ik geld uitgeef, omdat dit gunstig is voor de winst die overblijft om belasting over te betalen. Dus met die wetenschap in gedachten, trakteer ik mezelf op cursussen, een workation of een interessant event. En als er dan aan het einde van het jaar nog wat overblijft, kan ik mezelf welverdiend trakteren op iets wat ik al heel lang wil hebben, maar mezelf nooit gunde. Een mooie tas, een weekendje weg of een nieuwe garderobe.

Bonnetjes vragen

‘Wilt u het bonnetje erbij?’ ‘Nee dank je!’ Dit is echt automatisme, want wat moet ik met al die bonnetjes? Sinds ik ondernemer ben, luidt mijn antwoord ‘Ja!’. Ik hou mijn administratie netjes bij, maar soms vergeet ik nog weleens een bonnetje te vragen. Nu is dat geen ramp, zolang ik het in de meeste gevallen maar wel doe. Oefening baart kunst…

Ben jij ondernemer en herken je deze dingen? Waar kun jij moeilijk aan wennen?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Ik vind geld uitgeven nog steeds lastig. Hoewel we inmiddels een flinke buffer hebben, ben ik toch altijd bang dat dit succes maar van korte duur is en dat een nieuw google algoritme o.i.d. roet in het eten gooit. Werktijden ben ik overigens wel heel stipt in, alleen Lief en ik gaan zo nu en dan samen een dagje weg, maar verder komt er weinig tussen. Ik zou de keuzestress (wel of niet werken) ook niet aankunnen haha 😉

  2. Ik heb nog nooit zoveel spaargeld en buffers gehad als sinds ik ondernemer ben. Mijn hele relatie en handelen met geld is zo veranderd daardoor.

    Waar ik niet aan kan wennen, is dat je offertes maakt en dan maanden niks hoort. Of facturen die maanden lang niet betaald worden. Dat vind ik als persoon naar, maar het heeft gewoon flinke consequenties voor je planningen en de rest van je werk.

    • Oh ja zo herkenbaar! Vind ik ook enorm vervelend! Snap niet dat het zo moeilijk is om even te zeggen dat je niet verder wil met een samenwerking. Of om gewoon op tijd te betalen. 😉

  3. Pingback: Jortt: boekhouden met een glimlach!* - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.