In 2018 schreef ik de websiteteksten voor Willemieke Pronk coaching en advies. Samen zorgden we ervoor dat haar website tiptop in orde was en dat haar boodschap heel goed duidelijk werd. Om me goed te kunnen verdiepen in het werk van Willemieke, mocht ik bij haar een sessie volgen over Life Languages. Dit is een communicatieprofiel, waar je veel uit kunt halen als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Ik vertel je er graag meer over!

Life Languages™ profiel

Voor ik Willemieke leerde kennen, had ik nog nooit van 7 Life Languages™ gehoord. Je ontvangt het uitgebreide profiel nadat je een vragenlijst met 115 vragen hebt ingevuld. Vervolgens wordt duidelijk welke talen je spreekt. Ik citeer even van Willemieke’s website welke talen er zijn:


De zeven verschillende Life Languages™ zijn: Mover, Doer, Responder, Influencer, Shaper, Contemplator en Producer.
Deze zeven talen zijn onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

Kinetische talen: deze sprekers reageren over het algemeen eerst met actie op gebeurtenissen, mensen en stress. Pas later komen gevoel en verstand om de hoek kijken.
Emotieve talen: deze sprekers reageren over het algemeen eerst vanuit hun gevoel, pas later komen verstand en actie aan bod. 
Cognitieve talen: deze sprekers reageren over het algemeen eerst vanuit hun verstand en pas later komen gevoel of actie naar voren. 

Mijn profiel

Na het beantwoorden van de vragen kreeg ik een uitgebreid profiel in mijn mailbox. Ik vond het ontzettend interessant om te zien dat de uitkomst goed overeenkomt met hoe ik mezelf zie en ken.

Ik scoorde heel hoog op Influencer, Responder en Contemplator. De eerste twee vallen in de eerder genoemde emotieve categorie. Da’s niet verrassend hè, voor deze gevoelige dame? Bij de resultaten krijg je een uitgebreide uitleg over de filter, de behoefte, de passie en de kwaliteiten die bij jouw taal passen. Daarnaast leer je ook nog wat de valkuilen zijn, hoe je deze taal succesvol kunt inzetten en welke beroepen er bij passen.

Ik ben een Influencer

Voor je nu denkt dat ik je een luxe product ga aansmeren, nope, deze term heeft niets te maken met de online influencers op Instagram en het wereldwijde web. Influencer is de taal die er bij mij met kop en schouders bovenuit steekt. Ik zal een aantal opvallende en interessante dingen uit mijn profiel met jullie delen.

Kenmerken van een Influencer

‘Als hoge Influencer ben je waarschijnlijk creatief, optimistisch, relationeel, overtuigend, enthousiast, diplomatiek, bemoedigend en intuïtief.’ Yes, hier zitten veel herkenbare beschrijvingen in, vooral ‘creatief, enthousiast en intuïtief’ passen bij mij. Iets verderop in het verslag staat een rake zin: ‘Door je gretigheid om te communiceren, heb je de neiging om anderen te onderbreken en hun gedachten en zinnen af te maken.’Guilty as charged… Dit is zó herkenbaar. Ik vind het best een irritante eigenschap van mezelf, maar het zit er zó ingebakken, dat het een lastige is om te veranderen. Het scheelt dat ik me er wel heel erg bewust van ben en daardoor merk ik dat het me gaandeweg steeds beter lukt om dit enthousiasme te doseren op de juiste momenten.

Ik wil niemand teleurstellen

Nog een mooie: ‘Sprekers van de Influencer Life Language™ willen niemand teleurstellen.’ Autsj! Die is ook weer raak. Dit blijft een valkuil, al leer ik ook hier steeds beter mee om te gaan. Het is namelijk heel simpel (denk hier de stem van Johan Cruijff bij): Je kunt niet iedereen tevreden stellen! Waarheid als een koe, toch? Maarja, in de praktijk is het een ander verhaal.

Neem nou het organiseren van de bruiloft. Je wilt niet weten hoe ver mijn brein soms door dendert om alles voor iedereen goed te willen doen. Op een gegeven moment werd ik me daar zelf enorm bewust van en heb ik het met Etienne besproken. We hebben vanaf dat moment samen besloten om onze eigen koers te varen. Tenslotte zijn wij het die met elkaar trouwen en niet onze vrienden en familie. Daar komt ook die gevoelige kant weer om de hoek kijken, dus enige bescherming is wel handig

Tweede taal: Responder

De tweede taal die hoog scoort is de Responder. ‘Als Hoge Responder ben je bewogen, gepassioneerd, gevoelig, hartelijk, beschermend, hulpvaardig, veelzijdig en creatief.’ Ook hier komen weer herkenbare kwaliteiten naar voren. Even verderop staat een interessante uitspraak: ‘Over het algemeen ben je van nature op zoek naar het beste in mensen en ben je verbaasd als iemand niet aan je verwachtingen voldoet.’
Vooral het eerste deel van deze uitspraak is spot on. Ik kan me een situatie herinneren bij een werkgever, waar ik zo door van slag was. Het gebeurde een tijdje voor ik uitviel met mijn burn-out. Ik werkte hard om boven water te blijven en probeerde met nieuwe ideeën de lol in mijn werk terug te krijgen. Door collega’s werd mij verweten dat ik me wilde ‘profileren’ om hogerop te komen. Ik was zó verbouwereerd. Het enige dat ik wilde was weer blij zijn in mijn werk en in het leven in het algemeen. Hogerop komen was helemaal niet aan de orde en ik vond het zo erg dat mensen mij daar op aanspraken. Dit ging namelijk niet op de vriendelijkste manier en daar schrok ik erg van.

Ik wil zelf graag het beste in een ander zien. Als ik geen goed gevoel heb bij iemand, is dat zelden ongegrond. Daar komt die intuïtie weer om de hoek kijken hè!

Herkenbare valkuilen

Een tip die wordt meegegeven aan de Responder is: ‘Objectiveer en vat het niet persoonlijk op.’ Dit hangt een beetje samen met de situatie die ik hierboven al schetste. Het is een gigantische valkuil van mij om dingen persoonlijk op te vatten. In de afgelopen jaren heb ik hier hard aan gewerkt en de valkuil wordt steeds kleiner. Ik vraag mezelf in lastige situaties af of het echt aan mij persoonlijk ligt of dat het algemener is. Op zakelijk vlak heb ik mezelf hier vanaf dag 1 in gewapend.

De eerste keer dat ik een correctieronde uitvoerde, merkte ik een natuurlijke weerstand. Ik voelde me aangevallen, omdat ik mijn werk niet goed gedaan zou hebben. Al gauw had ik in de gaten dat ik mijn werk prima had gedaan, maar dat het schrijven van teksten nou eenmaal een creatieproces is. Daarbij is het heel normaal om nog eens door de teksten heen te lopen, ze bij te schaven en aan te passen. Inmiddels heb ik dit omgebogen en vertel ik mijn klanten altijd vooraf dat een tekst niet perse in één keer perfect is, maar dat we er soms samen nog even aan moeten schaven. Het managen van de verwachtingen op deze manier geeft mij rust en vertrouwen. En ik trek het met niet meer zo gauw persoonlijk aan als ik feedback krijg op een tekst. Win-win.

Ik raak niet uitgepraat…

Je merkt wel dat ik dit een heel interessant onderwerp vind, want ik kan amper ophouden met schrijven! Het is gewoon heel boeiend om eens op een andere manier naar jezelf en je kwaliteiten te kijken. Zo ontdek je nieuwe inzichten, je leert jezelf beter kennen en je kunt jezelf verder ontwikkelen.

Welke taal spreek jij?

Als je nou denkt: ik wil hier meer over weten! Of wanneer je worstelt met je werk-privébalans, je carrière of je wilt helder krijgen wat je nu écht wilt: neem eens contact op met Willemieke. Ik vind haar een ontzettend fijne gesprekspartner en heb veel gehad aan onze sessie over de Life Languages™ én het schrijven van de teksten voor haar website. Dit bracht bij mij weer een hoop nieuwe inzichten met zich mee, waar ik nog elke dag profijt van heb.

Tot slot…

Of dit een gesponsorde post is, vraag je? Nee hoor! Ik was tijdens onze sessie zo enthousiast, dat het idee voor een blog al gauw geboren werd. En nu had ik, na een heerlijke week vakantie, eindelijk de rust in mijn hoofd om alles op een rijtje te zetten. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt en wie weet heb jij binnenkort ook jouw eigen profiel vol wijsheden, tips en handvatten.

Welke taal denk jij dat je spreekt?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.