Het voorjaar breekt aan en dat betekent dat het weer tijd is om de tuin in te duiken! Onkruid verwijderen, grasmaaien, bomen en planten snoeien: er is genoeg te doen.

De natuur ontwaakt

Ik vind de lente een heerlijk seizoen. De bomen krijgen weer groene blaadjes, overal komen knoppen aan en je ziet de eerste bloembollen dapper hun kop boven de grond uit steken. De eerste zonnestralen in de lente voelen altijd zo aangenaam warm, terwijl we met diezelfde temperaturen in de zomer klagen dat het te koud is. Het is een wonderlijk fenomeen.

Grote tuinverbouwing…

Het voorjaar is een ideaal moment om aan de slag te gaan in jouw tuin. Je zweet nog geen peentjes tijdens het harde werk en je heb daarna de hele zomer om te genieten van jouw opgeknapte groene paradijs. Misschien denk je wel aan een tuinrenovatie, waarbij je alles -letterlijk- op de schop neemt. Die oude tegels eruit, nieuwe planten erin en misschien wel een grasveld? Of juist het gras eruit en tegels erin. In beide gevallen moet je jouw tuin egaliseren, om te voorkomen dat je nieuwe tuin vol hobbels en kuilen zit. Het is handig om te kijken of je hiervoor een expert inhuurt, die je daar goed in kan adviseren en helpen. Toen ik een tiener was hebben mijn ouders de voortuin verbouwd. Ik dacht dat ik dat egaliseren wel even kon doen. Mijn vader kon daarna weer opnieuw beginnen…

Of een kleine…

Je hoeft natuurlijk niet meteen een grote tuinverbouwing te doen. Ik merk zelf al een enorm verschil als ik alle oude bladeren weghaal, het onkruid verwijder en wanneer het gras is gemaaid. Dan zet ik overal nieuwe voorjaarsbloeiers in bloempotten neer en het is meteen een hele andere tuin. De roodharige hunk mag dan ook nog met de hogedrukreiniger aan de slag om de groene aanslag van de tegels te spuiten. Dan lijkt het net of Eigen huis en tuin op bezoek is geweest!

bloemen in de tuin bregblogt.nl

Onze to do list voor de tuin

Naast bovengenoemde klusjes hadden we dit jaar maar één grote klus op de planning staan. Achterin onze tuin stond een lindeboom. Deze zorgde ervoor dat we in de zomer lekker vrij zaten, omdat er dan geen inkijk was vanuit de achterburen. De boom kreeg helaas steeds meer nadelen. Zo was het blad dat er vanaf valt in de herfst echt een mega berg. En er viel allemaal plaksel uit. Daardoor was het achterste deel van de tuin altijd vies en plakkerig. De buren bleken ook last te hebben van de boom en daarom hebben we besloten om hem te kappen. Het is even wennen, ineens zo’n gat in het uitzicht. Maar we zijn blij dat we er vanaf zijn. Nu zitten de frambozen, appels en kersen ook niet meer onder de smurrie in de zomer, win-win dus!

En verder…

Nu de boom eruit is en wanneer alles weer aan kant is, hoeven we alleen nog maar de kussens voor de houten loungebank van zolder te halen en dan gaan we daar hopelijk heel veel uren doorbrengen met elkaar!

Houten loungebank bregblogt.nl Gamma Jordi

Als het straks echt lekker weer wordt, gaan de groentenplanten ook weer naar buiten. Dit jaar kweken we tomaat, komkommer, courgette, broccoli en wortel. Ik ben benieuwd naar de oogst…

Heb jij een tuin? Ga je er veel aan doen dit jaar of alleen wat onderhoud?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

1 Reactie

  1. Wat een leuke planten’bakjes’ die rode met hartjes!
    Ben zelf niet echt een tuinierster, maar kan wel genieten van alle lentebloemen die nu weer opkomen en de vogeltjes die kwetteren en zingen (dat heerlijke geluid van de merel op de vroege avond!). Het is wel dringend nodig om het één en ander in de tuin aan te pakken, al dat onkruid…

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.