Hoe vaak herinner je jezelf hoe je iets voor de tweede keer doet? De eerste keer maakt toch meestal meer indruk en is speciaal. Hoe zit dat met het krijgen van een tweede kind? Lynn Berger schreef er een boek over, dat ik als ‘team één kind’ erg graag wilde lezen!

De tweede – Lynn Berger

Herinner jij je eerste keer nog? Grote kans dat je je tweede keer vergeten bent. Want voor tweede keren hebben we meestal weinig woorden.
Dat ontdekte Lynn Berger toen ze voor de tweede keer in verwachting was. Over het ouderschap en de komst van een eerste kind zijn boekenkasten volgeschreven, maar over de tweede gaat het zelden. En dat terwijl twee kinderen krijgen de norm is.
Hoe is het om een kind te krijgen wanneer je er al een hebt? Wanneer je kind een broertje of zusje krijgt, wat krijgt het dan? En wat betekent het om de tweede te zijn in een wereld die draait om winnaars en de primeur?
De tweede is een fascinerende zoektocht, gedreven door dat ene verlangen: het verlangen om het tweede kind, en de tweede keer, beter te begrijpen. Een onmisbaar boek voor iedereen die een tweede krijgt, een tweede is of er eentje kent.

Onderzoek en eigen ervaringen

Lynn Berger combineert in deze zoektocht haar eigen ervaringen met informatie uit talloze onderzoeken. Wat dat laatste betreft dwaalde ik af en toe even af, er zijn in totaal 160 bronnen die ze aanhaalt in het boek. Natuurlijk is dat ook voor een deel de basis van het boek, maar als liefhebber van fictie t.o.v. non-fictie is dat wel een uitdaging. Waarom ik het boek dan toch heb gelezen? Dat zal ik je vertellen!

Wil ik nu alsnog een tweede kind?

Toen de uitgever me vroeg of ik De tweede wilde recenseren voor mijn blog, was ik meteen getriggerd. Want, zoals je misschien wel weet, is bij ons in het gezin de knoop doorgehakt en blijft het bij één kind. We hebben daar verschillende redenen voor, die variëren van gezondheid tot praktisch tot financieel. Ik zou liegen als ik beweer dat ik me niet soms afvraag of we niet toch…

Een tweede is leuk voor het eerste kind

Want, het is toch zielig, één kind? Hij verdient toch een broertje of zusje? Op deze beide vragen luidt mijn antwoord: ‘Nee’. Er is namelijk helemaal geen bewijs of garantie dat een kind dat enig kind is, zielig, eenzaam of – wat ook vaker gezegd wordt – verwend of sociaal minder vaardig is. Deze argumenten komen ook naar voren in het boek, waarbij Lynn Berger ze aan de hand van verschillende onderzoeken nader probeert te verklaren.

Interessante feiten, afgewisseld met anekdotes

Zo komt Lynn er bijvoorbeeld achter dat:

  • We bang zijn voor jaloezie tussen kinderen, maar dat in de praktijk heel erg meevalt.
  • We denken dat je minder tijd hebt voor twee kinderen dan voor één, maar je alleen minder quality time hebt.
  • Vrouwen minder gaan verdienen als ze twee kinderen krijgen én de gelukspiek minder groot is dan bij de eerste.
  • We denken dat je persoonlijkheid afhangt van je positie in het gezin, maar dat in de praktijk niet zo is (de eerste is niet zelfstandig, en de tweede níet verwend).

Ondanks mijn mindere liefde voor non-fictie, vond ik het een interessant en vermakelijk boek. Het blijft iets bijzonders, dat bij een eerste alles nauwkeurig wordt genoteerd, beleefd en gedaan en dat het bij een tweede al gauw minder is en je er dus maar weinig over leest. Terwijl een tweede toch een behoorlijke impact heeft op je gezin en je leven. Het boek is vooral een aanrader voor ouders die een tweede hebben of krijgen of die zelf het tweede kind zijn. Ik denk dat je er dan veel in herkent.

Winactie

Namens De Correspondent mag ik één van jullie blij maken met het boek De tweede van Lynn Berger. Meedoen is makkelijk! Laat hieronder of onder het bericht over deze post op Facebook een reactie achter, waarin je vertelt waarom je meedoet en voor wie. (Mag natuurlijk ook gewoon voor jezelf!)
De winactie loopt tot en met woensdag 27 februari 23.59 uur.
De winnaar ontvangt op 28 februari bericht van mij via e-mail of messenger.
Succes!

Kun je niet wachten? Bestel het boek dan eenvoudig via onderstaande link:

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

3 Reacties

  1. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar het boek. Nu bestaat ons gezin uit 1 dochter van bijna 5.

  2. Ik wil graag meedoen voor mezelf. Ik heb net de tweede gekregen en vindt het interessant welke plek in het gezin de kinderen innemen. De mix tussen theorie en anekdotes spreekt me heel erg aan!

  3. Jaa ik doe heel graag mee! Mijn dochtertje is nu bijna 2 en ik krijg zo vaak de vraag “wanneer komt de tweede?”. Ik geniet zo van mijn dochtertje dat ik mij niet voor kan stellen hoe het dan met een tweede erbij zal zijn.. Geniet ik dan nog wel van mijn eerste, heb ik voor haar dan nog genoeg aandacht? En hoe zal ik de tweede keer van alles ervaren? Dus dit boek is precies wat voor mij!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.