Het ondernemerschap komt met pieken en dalen. Rationeel wist ik dat wel, maar als je dan voor het eerst in een wat mindere periode belandt, schrik je je helemaal het leplazarus. Een tijdje terug riep ik wanhopig uit: ‘Als het zo doorgaat, ga ik wel een baan zoeken!’ Hoe dat afliep? Lees maar gauw verder…

Ondernemen is net als het echte leven

Je zou behoorlijk naïef zijn als je denkt dat ondernemen altijd een feestje is. Wat dat betreft is het net als het echte leven: you win some, you lose some… De eerste maanden van mijn ondernemerschap ging het lekker. De onzekerheid verdween steeds meer naar de achtergrond en maakte plaats voor iets heel moois: zelfvertrouwen. Ik heb een rotsvast vertrouwen in mijn eigen kunnen en ik weet met mijn hele ziel en zaligheid dat dit de juiste keuze is geweest. Dat neemt niet weg dat ik mezelf soms heus wel eens vertwijfeld afvraag of ik het wel goed doe en of ik de juiste beslissing heb genomen in een bepaalde situatie. Op die momenten ga ik een laagje dieper en luister ik naar mijn allertrouwste raadgever: mijn onderbuikgevoel.

Het werd donker…

Goed, het ging dus allemaal lekker en ik heb zelfs twee weken zo-goed-als-vrij gehad in de kerstvakantie. Heerlijk om zo mijn eigen tijd in te delen en om heel veel tijd met mijn mannen door te brengen. Op 7 januari ging ik vol energie en met heel veel goede zin weer aan het werk. Binnen enkele dagen overviel het me, als een grote zware en donkere deken die over me heen viel. Ik wist van voor en van achter niet meer wat ik nou wilde, moest en kon. Het was rustig qua opdrachten en ik dreigde het vertrouwen in mijn onderneming te verliezen. Ik raakte zelfs een beetje in paniek. Want hoe kwam er dan geld binnen? Altijd weer dat geld, het maakte me een beetje moedeloos. Ik voelde me verdrietig, neerslachtig en mijn fibromyalgie vierde een feestje. Al deze factoren trokken me langzaam mee omlaag.

Ik ga wel een baan zoeken!

Op een gegeven moment, tijdens een gesprek met Etienne, flapte het eruit. ‘Als het zo doorgaat, ga ik wel een baan zoeken!’ Terwijl ik die woorden uitsprak gebeurde er iets magisch. Ik voelde aan mijn hele lijf dat dat juist was wat ik NIET wilde. Ik besloot om stil te staan bij wat er gebeurde. Wilde ik echt zo snel de handdoek in de ring gooien? Omdat het na zes maanden even een beetje rustiger was? Hoofdschuddend sprak ik mezelf streng toe. ‘Lieve Breg, je bent zes maanden bezig en je hebt een hartstikke goede start gemaakt. Geloof in jezelf en focus op alle mooie ideeën en plannen die je hebt. Die klanten komen vanzelf weer!’

En toen…

Deze woorden brachten een positive vibe met zich mee en ik merkte in de daaropvolgende dagen dat er een verandering plaatsvond. In mijn energie, in mijn hoofd en in mijn onderbuikgevoel. Ik kreeg nieuwe ideeën, ik ging aan de slag met de losse flodders die waren ondergesneeuwd in de korte, donkere periode en ik voelde mezelf weer opbloeien. Ik zette mijn schouders eronder en opende mijn geest. En wat denk je? Binnen een week kreeg ik van verschillende kanten nieuwe offerte-aanvragen. In mijn hoofd ontstond een idee, dat ik een paar dagen later voorlegde aan degene waarmee ik het wil uitvoeren. Haar reactie was goud waard en inmiddels zijn we een paar weken verder en staan de eerste concrete stappen al op papier en neemt ons plan mooie vormen aan. Ik heb goede gesprekken gevoerd met potentiële klanten. Ik heb afscheid genomen van situaties die niet goed voelen. Ik heb de eerste opzet van ons boek gemaakt met Merel. Ik heb mijn energie vertienvoudigd tijdens een inspirerend event van Kim Munnecom, waar ik leerde hoe de Wet van Aantrekking werkt en hoe ik daar zelf invloed op heb. En bovenal heb ik mezelf niet langer in de weg gezeten!

Herkenbaarheid alom!

In de afgelopen weken heb ik regelmatig gesproken met andere ondernemers. Iedere keer als ik vertel dat ik op het punt stond om een baan te gaan zoeken, klonk er een lach van herkenning. ‘Dat heb ik ook weleens!’ ‘Oh ja, ik was al bijna naar de plaatselijke supermarkt gerend!’ en ga zo maar door. De moraal van dit verhaal? Je bent niet de enige! Iedere ondernemer – hoe succesvol ook – heeft momenten waarop ‘ie denkt: ‘Wat ben ik in hemelsnaam aan het doen?!’ Het allertofste daarvan vind ik, dat iedere ondernemer die ik sprak, na zo’n donkere periode vaak een enorme doorbraak realiseerde. Of het nou in omzet, in opdrachten of in inzichten was: het gaf weer enorm veel ruimte voor nieuwe, inspirerende en gave dingen.

Dus als ik de volgende keer weer huilend in een hoekje lig en denk dat mijn wereld vergaat, leg ik voor de volgende dag mijn allermooiste kick ass outfit klaar en ontvang ik de doorbraak met open armen.

Herken jij mijn verhaal?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.

Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

13 Reacties

 1. Heel herkenbaar! Januari was rustig qua opdrachten maar de kosten gaan wel door, het benauwd me dan oprecht. Waarschijnlijk ook totdat er weer wat ruimte komt. Maar het zorgde er wel voor dat ik de durf kreeg om op te gaan zetten wat ik al een paar maanden niet durfde. En dat voelt goed! Want voor een baas werken lijkt me verschrikkelijk….

  • Nou vooral dat laatste is voor mij een motivatie om door te gaan. Ik kan nu mezelf zijn en werken vanuit mijn kracht, dat was bij een werkgever toch anders. Ben zo trots op jou dat je nu mooie stappen gaat zetten, you go girl!! <3

 2. Haha, ja ook hier herkenbaar. Ik heb wel eens gelezen dat je als ondernemer in seizoenen moet denken, dus je hebt een periode dat je vooral veel investeert en seizoenen dat het wat rustiger is, dat je meer aan je bedrijf kan werken, en natuurlijk een oogstseizoen. Dat zouden we allemaal graag het hele jaar door willen! Ik weet nu ook uit ervaring dat het oogstseizoen wel komt, maar je bent toch – net als een boer – elke keer weer bang dat de oogst tegenvalt. Maar ja, dat is ook ondernemen.

 3. Knap dat je jezelf er weer zo opgepept hebt! Ik ben bezig met de weg ernaartoe. Iets minder werken (voor de baas) en langzaam opbouwen. Spannend, hoop heel erg dat het lukt! Heel veel succes de komende tijd!

 4. Lieve Bregje, heb je spannende verhaal gelezen..en ik wist dat je na een dip flink aan de slag zou gaan…er komt altijd en voor iedereen ups en downs.. Gelukkig heb je twee sterke mannen in de buurt! Ik wens je heel veel energie en succes!! ??❤️

 5. jazeker wel. Het bestaan als zzp’er is best onzeker. Als het bij mij rustig is dan denk ik ook altijd meteen: ‘Ja, dit was het dan. Nu krijg ik noooooit meer opdrachten, en kan ik wel opdoeken.’

  Mijn man lacht me nu gewoon uit…

 6. Pingback: Waarom doe jij wat je doet? - Bregje Boer Teksttovenaar

 7. Pingback: Mijlpaal of succes? Deel het met de wereld! - Bregje Boer Teksttovenaar

 8. Pingback: Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers: alle voor- en nadelen op een rij* - Breg Blogt

 9. Pingback: 1 jaar ondernemer: deze lessen leerde ik in de afgelopen 365 dagen! - Bregje Boer Teksttovenaar

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.