Kun je het nog herinneren van vroeger? De cassettebandjes (ja, ik ben oud!) met sprookjes? Wij draaiden ze vaker in de auto, waarbij we als kinderen muisstil zaten te luisteren op de achterbank. Omdat kinderen tegenwoordig nog maar weinig meekrijgen van de omgeving tijdens een autorit, bedacht Volkswagen de app Snelweg Sprookjes. Wij testten hem voor je uit!

Snelweg Sprookjes

Snelweg Sprookjes is de moderne variant van de cassettebandjes van vroeger. Tegenwoordig zijn veel kinderen verdiept in hun tablet en smartphone, waardoor ze nog maar weinig naar buiten kijken. Met de interactieve app Snelweg Sprookjes brengt Volkswagen de omgeving letterlijk tot leven. De app is namelijk afgestemd op de omgeving, de tijd, het weer en het overige verkeer! Dus als je onder een viaduct doorrijdt, kun je zomaar leren wat dat nou precies is en waarom er viaducten zijn. En hé, zie je die boerderij daar langs de snelweg? Daar hoor je zomaar een leuk verhaal over! Sluit je telefoon aan op de audio van de auto en geniet met het hele gezin van leuke avonturen. Zo is een autorit ineens in een mum van tijd voorbij!

De app is ontwikkeld in samenwerking met de Nationale Voorleesdagen. Deze vinden plaats van 23 januari tot en met 2 februari 2019 en het is een project van Stichting Lezen. Er zijn vier verschillende sprookjes beschikbaar in de app, geschreven door verschillende kinderboekenschrijvers, zoals Joke van Leeuwen en Babette van Veen.

Zelf op pad met Snelweg Sprookjes

Op een zonnige en winterse zondagmiddag hadden we een ritje naar Kerkrade op het programma staan. Laurens staart meestal wat naar buiten of hij speelt wat met een poppetje. Aangezien hij de wagenziekte van zijn moeder heeft geërfd, kan hij geen boekje lezen of een filmpje kijken tijdens het rijden. We legden hem uit wat de app precies zou doen en hij hield de telefoon vast alsof het goud was. (Onze auto heeft geen radio waar je de telefoon op kunt aansluiten.?) We zetten de app al aan toen we onze straat uit reden, om te testen wat er ging gebeuren. Na een tijdje vroeg de verteller of we nog wel naar de snelweg gingen, want anders konden we de app beter even uitzetten. 😉

Op de snelweg met Herman van Veen

We kozen voor het sprookje ‘De Waarschuwertjes’, dat wordt verteld door Herman van Veen en zijn dochter Anne van Veen. In dit sprookje maak je kennis met Pasje en haar opa Op. Pasje is op weg naar haar examen om een écht Waarschuwertje te worden. Dat is een stemmetje in je hoofd dat ‘pas op!’ en ‘kijk uit!’ tegen je fluistert als er gevaar dreigt. We zoefden de snelweg op en al gauw begon het sprookje. Het is echt ontzettend leuk in elkaar gezet. Onze kleuter snapte er in de eerste instantie nog niet zoveel van. Hij keek naar het schermpje en zei: ‘Maar er gebeurt niks?’ ‘Nee schat, het is een luisterverhaaltje, geen filmpje.’ Toen hij dat eenmaal doorhad, liet hij zich meevoeren door het verhaaltje. Een klein minpunt is wel dat je het scherm van je telefoon niet uit kunt zetten als het sprookje speelt. Dan stopt het verhaaltje meteen. Met grijpgrage kleuterhandjes is dat nog weleens een uitdaging.

Lange autoreizen worden weer leuk

Wij zitten regelmatig langere tijd in de auto, met gemak drie tot vier uur op een dag voor familiebezoek. Dan zijn deze sprookjes, die ongeveer 20 minuten duren, echt ideaal om de lange rit een beetje te breken. Laurens vond het ontzettend leuk en hij reageerde ook echt op vragen die in het verhaaltje gesteld werden. Toen we later bij opa en oma waren, overtuigde hij opa er meteen van om de app ook te installeren, zodat hij ook in zijn auto sprookjes kan luisteren.

Ik vind het echt een hele leuke app. Het is een mix tussen de luisterverhaaltjes van vroeger en de eindeloze stroom wetenswaardigheden die mijn vader vroeger altijd naar de achterbank slingerde om ons te vermaken tijdens lange autoritten.

Je kunt de gratis app downloaden in de appstore.

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.