Eens in de zoveel tijd gebeurt het: de ene blogger beschuldigt de andere van kopieergedrag. De ene keer is dit volkomen terecht, de andere keer is het stom toeval. Als je een artikel overneemt van een andere blogger en alleen her en der wat aanpast, is het kopiëren. Schrijf je uit jezelf over eenzelfde onderwerp, dan is het ook echt gewoon toeval. Bij mij rijst hierdoor wel de vraag: kun je als blogger nog wel origineel zijn?

Vissen in dezelfde vijver

Bloggers zijn er in alle soorten en maten. Zit je als blogger in een bepaalde niche, zoals ouderschap, food, fashion of beauty, dan kan het gebeuren dat jij en je collega’s vaker over dezelfde onderwerpen en/of producten schrijven. Dit is niet altijd te vermijden, je deelt eenzelfde fase, merken en PR bureaus benaderen vaak meerdere bloggers voor hun campagnes of er zijn bepaalde trends waar iedereen graag op inspeelt. Toch kun je ook in diezelfde vijver een andere aanpak hanteren.

Hoe blijf je origineel?

In mijn begintijd als blogger was ik omringd door mamabloggers. Ieder kind maakt dezelfde fases door en dat zorgt ervoor dat mamabloggers vaak dezelfde onderwerpen aansnijden. Zoals gezegd is dit lastig te vermijden, omdat je allemaal over het ouderschap schrijft. Wat mij betreft is er een factor die uniek is en waarmee iedere blogger zichzelf kan onderscheiden. Verwacht nu niet een gouden ei of de ultieme blogtip, het is namelijk heel simpel. De unieke en onderscheidende factor is de blogger zelf, die maakt er door zijn of haar eigen ervaringen een origineel stuk van. Kijk maar naar mijn evergreen ‘Lieve moeder in de supermarkt’.

Ook de schrijfstijl en de visie van een blogger maken zijn of haar content uniek. Dat wil zeggen, als je het ook daadwerkelijk zelf bedenkt en schrijft. Authentieke content herken je meteen, omdat er een stukje bevlogenheid en liefde van de blogger in zit. Iedereen heeft een eigen schrijfstijl, die een tekst anders maakt. Als ik een stuk typ dat niet helemaal uit mijn tenen komt of waar ik niet helemaal achter sta, voel ik dat meteen tijdens het schrijven. Het gaat dan een stuk stroever en ik ben continu aan het zoeken naar woorden.

Originele onderwerpen bedenken

Ik zal zelf ongetwijfeld ook weleens hetzelfde onderwerp hebben aangesneden als collega-bloggers, al is dat nooit bewust geweest. Ik zie weleens goede blogs voorbijkomen en dan denk ik: ‘Shiiiiiiit, dat is echt een goed onderwerp, waarom heb ik dat niet bedacht!’ Geen haar op mijn hoofd die dan vervolgens denkt: ‘Laat ik er nu ook gauw een blog over schrijven!’ Dat voelt gewoon niet goed en past niet bij mij. Ik richt me op mijn eigen omgeving, interesses en kwaliteiten om inspiratie op te doen. Zoals ook met deze blog, waarvan de titel me te binnenschoot terwijl ik ontbijt stond te maken. Ik heb meteen een concept in WordPress gezet en zodra de kroonprins op school zat ben ik gaan typen. Mijn persoonlijke artikelen en columns zijn ook altijd gebaseerd op mijn eigen ervaringen of een nieuwsbericht of social mediabericht dat ik ergens tegenkom. De basis is altijd mijn eigen kijk op zaken.

Laat je niet afleiden

Het helpt mij om me niet af te laten leiden door anderen. Dat betekent dat ik wel andere blogs lees, maar dat ik mezelf nooit vergelijk met anderen of probeer om hetzelfde te doen. Want de kopie is nou eenmaal nooit beter dan het origineel. Ik wil mijn lezers inspireren met mijn eigen ervaringen, omdat dat nou eenmaal de ervaringen zijn waar ik het meeste over te vertellen heb. Je kunt je best laten inspireren door een artikel van een andere blogger of uit een tijdschrift, maar geef er dan ook te allen tijde jouw eigen draai aan. En dan bedoel ik niet dat je een paar woorden moet veranderen, maar dat je een originele en unieke insteek geeft aan het onderwerp. Blijf jezelf, blijf origineel.

Ben je een lezer? Dan ben ik benieuwd hoe jij aankijkt tegen de originaliteit onder bloggers!
Ben je zelf blogger? Hoe zorg je dat jij origineel blijft in jouw onderwerpen?

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

4 Reacties

  1. Interessant onderwerp. Ik blog nu al een tijdje en zie inderdaad veel van dezelfde onderwerpen voorbijkomen waar ik over blog. Uiteraard gebeurt het ook dat ik over een iets blog waar een ander al over heeft geschreven.

    De vraag is of dit een probleem is? Je kunt best in dezelfde vijver vissen. Zoals je zelf al aangeeft heeft iedereen een andere schrijfstijl, een net andere invalshoek of geef je net iets andere informatie.

    Ik denk dat het belangrijker is om je te focussen op je doelgroep en je eigen plezier/doelen dan jouw blog vergelijken met die van een ander. Als je dit doet, zul je snel de handoek in de ring gooien.

  2. Toen ik de titel las, had ik er meteen een helder beeld bij. Want originaliteit zit in jezelf: hoe jij een onderwerp aangrijpt, er over schrijft, het beleefd en neerzet. Dus dat komt heel erg overeen met hoe jij er tegenaan kijkt 🙂

  3. Wat je zegt, als je als blogger iets over een bepaald onderwerp schrijft wordt dat beïnvloed door jouw eigen perspectief. Ik zie ook weleens artikelen voorbijkomen van mede-bloggers wat dan soort gelijk is aan dat van mij, of andersom. Het is alleen nooit in mij opgekomen dat mensen kopiëren en plakken.
    Bloggen doe je naar mijn mening omdat je jouw visie wilt delen en dus ben je altijd origineel. Niemand denkt precies hetzelfde over iets zoals jij dat doet. Leuk artikel om te lezen 🙂

  4. Ik vind het geen enkel probleem als mensen over hetzelfde onderwerp schrijven, want iedereen kijkt er toch anders tegenaan. Een blog is juist meer ‘eigen’ dan welk ander soort artikel ook. Maar ik lees ook alleen blogs en zit niet in blogscommunity’s i.o.d.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.