Een weekmenu is niet alleen makkelijk en voordelig, het geeft je ook een bepaalde rust. Na een drukke dag hoef je niet na te denken over wat je moet koken, om vervolgens naar de supermarkt te racen en met veel te veel boodschappen thuis te komen. Hoe stel je zo’n weekemenu samen? Waar moet je op letten? Lees hier mijn tips voor het samenstellen van een weekmenu!

Weekmenu samenstellen

Een veelgehoord bezwaar tegen het weekmenu samenstellen is: ‘Maar ik weet toch helemaal niet waar ik volgende week trek in heb?’ Klopt, dat weet je ook niet. Mijn ervaring is wel dat je heel snel went aan het weekmenu en je er op een gegeven moment niet eens meer bij stilstaat dat je al dagen van tevoren plant wat je gaat eten. Ik vind het vooral heel erg makkelijk en het scheelt een hoop gedoe. Het is misschien even een switch in jouw mindset, maar je zult zien dat het vooral heel veel voordelen heeft!

Weekboodschappen doen

Ik maak het weekmenu op de dag dat we weekboodschappen gaan doen. Ik begin met het doorbladeren van de reclamefolders, via een app op mijn telefoon. Als er interessante aanbiedingen zijn op groenten en/of vlees, bedenk ik welke recepten daarbij passen. Ik let op dat er genoeg variatie is, dus niet 5 dagen alleen maar pasta of rijst, maar een mix in gerechten. Daarnaast speelt onze agenda mee. Hebben we een drukke dag, dan kook ik wat makkelijks, in het weekend kiezen we vaak voor wat uitgebreidere gerechten.

Inspiratie voor het weekmenu

Ik heb zelf een aantal fijne recepten die ik regelmatig maak, zoals een goedgevulde tomaten-groentesoep en kipsalon. Naast onze eigen favoriete recepten haal ik veel inspiratie uit foodblogs. Ik zet hieronder een aantal van mijn favorieten op een rijtje!

 • Lifesabout Geertje deelt recepten zonder pakjes en zakjes. Dankzij haar hebben we een goedgevulde kruidenla en kan ik tegenwoordig de lekkerste lasagne maken, zonder kunstmatige toevoegingen!
 • Lekker en Simpel hier vind je, zoals de naam al verraadt, lekkere en simpele gerechten. Meestal binnen 20 minuten op tafel en altijd weer even smakelijk!
 • Allerhande Ik denk dat dit wel de bekendste receptensite van ons land is. Ik duik er regelmatig in om inspiratie op te doen. Wat ik hierbij wel een minpunt vind is dat je vaak kant en klare producten nodig hebt, terwijl ik juist het liefst zo min mogelijk pakjes en zakjes gebruik.
 • Francesca Kookt Op de site van Francesca vind je héél veel recepten, geïnspireerd door keukens van over de hele wereld. Daarnaast lanceerde ze de Eetkalender echt een aanrader. Hierop vind je iedere dag een nieuw recept, dat aansluit bij het seizoen.
Eetkalender Francesca Kookt bregblogt.nl

Weekmenu tips & tricks

Om het samenstellen van een weekmenu zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik een aantal tips voor je!

 • Kijk naar de aanbiedingen – hiermee kun je lekker besparen én je hebt meteen inspiratie voor wat je wilt eten. Is de bloemkool in de aanbieding? Dan zoek je daar een lekker recept bij.
 • Gebruik producten uit het seizoen – in de winter is hutspot nét iets makkelijker te krijgen dan in de zomer.
 • Pas je menu aan je agenda aan – drukke dag? Zet een makkelijke pasta op het menu, die je eventueel al ‘s ochtends of de avond ervoor kunt maken.
 • Sla je favoriete recepten op – zo hoef je maar door je favorieten te scrollen om weer inspiratie op te doen.
 • Doe één keer per week grote boodschappen – dit scheelt heel veel geld, omdat je niet iedere dag naar de supermarkt hoeft. Je kunt dan in de loop van de week eventueel nog één keer gaan voor brood, vers fruit of melk.

Onze eigen weekmenu’s

Sinds wij weekmenu’s maken is er een hoop rust in huis. Natuurlijk zijn er weken dat het hele weekmenu in de soep loopt, maar in 99% van de gevallen verloopt het heel soepel. Ik heb eerder al wat weekmenu’s gedeeld op mijn blog. Dat was vrij tijdrovend, dus heb ik het na twee keer opgegeven. Maar: Op Instagram vind je ons weekmenu sinds begin 2020 in de highlights (de rondjes) op mijn profiel!

Weekmenu #1

Weekmenu #2

Lekkere recepten voor in jouw weekmenu

Een aantal fijne gerechten voor op jouw weekmenu:

GRATIS TEMPLATE VOOR JOUW WEEKMENU

Speciaal voor jou als lezer van Breg Blogt heb ik een template gemaakt voor het weekmenu. Je kunt zelf kiezen op welke dag je begint en er is genoeg ruimte om jouw gerechten op te schrijven. Even uitprinten en klaar ben je!

>>> Download de gratis template voor jouw weekmenu hier! <<<

Heb je nog aanvullende tips? Of heb je vragen? Deel ze in de comments!

Bewaar deze blog op Pinterest!

Zo stel je een weekmenu samen besparen op boodschappen bregblogt.nl
Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

7 Reacties

  • Hoi Breg, ik werk ook altijd met een weekmenu. Maar ik start altijd eerst met kijken wat nog in de ijskast aan groenten of zo ligt. Er blijft altijd wel iets over. Hierna ga ik op zoek naar gerechten waar mijn resten in verwerkt kunnen worden.

 1. Pingback: Weekoverzicht #8 - Breg Blogt

 2. Pingback: Ekomenu maaltijdbox: onze ervaringen!* - Breg Blogt

 3. Pingback: Minder afval? Zo pakken wij dat aan!* - Breg Blogt

 4. Pingback: Hier gaan wij op besparen in het nieuwe jaar! * - Breg Blogt

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.