In Pathé Maastricht is op 19 december 2018 de nieuwe 4DX bioscoopzaal geopend en ik mocht erbij zijn! Hoe is deze nieuwe bioscoopsensatie met licht, geluid en zelfs regen? Ik vertel je er alles over!

Pathé 4DX Maastricht bregblogt.nl

4DX: hoe werkt het?

4DX is de innovatieve opvolger van 3D. Je krijgt te maken met twintig verschillende effecten, variërend van geluid en geur tot sneeuw en beweging. Vooral dat laatste houdt je tijdens de hele film goed bij de les. De 4DX zaal in Maastricht telt 92 stoelen die in sets van vier afzonderlijk bewegen. Pathé maakte een video met uitleg over wát 4DX is en hoe het werkt:

4DX: mijn ervaring

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik als kind weleens een 3D film heb gezien in een IMAX theater, maar verder is dit allemaal nieuw voor me. Qua genre maak je me het meest blij met een romantische komedie of een mooie dramafilm. Een beetje actie of een thriller kan ook nog, maar dan heb je het wel gehad. Toen bleek dat we tijdens deze opening Aquaman te zien kregen, moest mijn wederhelft heel hard lachen. ‘Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!’ was zijn reactie.
Het leuke van mijn gebrek aan 3D, dan wel 4D ervaringen is dat ik echt volledig blanco in mijn stoel stapte. We belandden op rij 1, zetten onze 3D bril op en de film begon…

Effecten 4DX Pathé bregblogt.nl

Al tijdens de trailers van o.a. Fantastic Beasts rammelden onze stoelen er flink op los. Wanneer een personage door de lucht vliegt, ervaar jij hetzelfde gevoel door jouw bewegende stoel. Begint het te regenen? Dan krijg jij ook druppels op je hoofd. Op rij 1 werden we zelfs getrakteerd op een ware sneeuwbui!

Pathé 4DX Maastricht Limburg Bregblogt.nl
Na een minuut of vijf was ik gewend aan alle effecten, op eentje na. Wanneer iemand op het scherm wordt aangevallen of er vindt een gevecht plaats, voel je dit in de rugleuning van je stoel. Het gevoel is vergelijkbaar met iemand die achter je tegen jouw stoel aan zit te schoppen. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit mijn minst favoriete effect was… 😉

Mag iedereen een 4DX film zien?

Pathé raadt aan om geen kinderen onder de 1.20m mee te nemen. De stoelen bewegen soms best heftig en dan kunnen ze eruit vallen. Ook voor zwangere vrouwen en mensen met fysieke klachten aan rug en nek wordt 4DX afgeraden. Twijfel je of 4DX geschikt is voor jou? Neem dan contact op met de Pathé bioscoop voor meer informatie.

4DX: een te gekke ervaring!

De regen en sneeuw zijn echt een toffe toevoeging aan de effecten, hierdoor dompel je jezelf nog meer onder in de film. Af en toe was het zelfs een beetje fris, dus jezelf warm aankleden kan geen kwaad. De geuren zijn bijzonder en hierin is Pathé nog volop in ontwikkeling. Wij moesten lachen om geur die voorbijkwam bij een strand scène, het leek veel op een ocean fresh luchtverfrisser, maar ik heb nog nooit een zeelucht geroken die daar op leek. 😉 Theatermanager Coen van Essen vertelde na afloop dat er nog volop gesleuteld wordt aan geuren die perfect passen bij de hele beleving.
Tweeënhalf uur lang vermaakte Aquaman ons met zijn avonturen. Ik vond de film stiekem hartstikke tof, al was ik het laatste half uur wel een beetje klaar met alle gevechten en veroveringen. Dit mocht de pret verder niet drukken, want overall was het een te gekke ervaring!

Hou jij van avontuur, actie of horror? Dan is 4DX echt een aanrader! En als die genres je niet helemaal liggen, raad ik je aan om het tóch een keer te proberen. Een ticket is duurder dan een regulier ticket, maar door de unieke ervaring is het elke euro waard. Ik beloof je dat je het niet gauw zult vergeten!

Heb jij weleens een 4DX film gekeken? Of zou je het graag eens willen meemaken?

Fotocredits: Pathé.

 

Berichten met een * in de titel bevatten commerciële content.
Auteur

Bregje neemt geen blad voor de mond en schrijft regelmatig over taboes. Met de nodige humor weet ze haar lezers te inspireren, motiveren en te vermaken. Ze is getrouwd met Etienne en samen hebben ze een zoon, Laurens. Wil je Breg echt blij maken? Geef haar dan een zacht wit broodje met een ouderwetse draadjesvleeskroket!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.